Durfkapitalisten blijven flink investeren in startups

28 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De huidige economische onzekerheid zet voorlopig nog geen rem op de kooplust van durfkapitalisten. Zowel wereldwijd als in Europa namen de investeringen in startende ondernemingen in de afgelopen drie maanden toe.

Al jaren houdt advieskantoor KPMG de ontwikkelingen in de wereld van venture capital (‘durfkapitaal’) bij, en elk kwartaal deelt het bureau zijn inzichten in een 30+ tellend rapport vol met analyses, charts en commentaar.

Het ‘Venture Pulse Q3’ rapport laat een verrassend beeld zien. Ondanks de flinke onzekerheid in de economie en in de toekomstvastigheid van startups, blijven investeerders met geld smijten. Wereldwijd werd in het derde kwartaal van dit jaar voor een bedrag van $73,2 miljard in startups geïnvesteerd. Dat is $3,2 miljard meer dan in het tweede kwartaal van 2020.

A record high

In Europa namen de investeringen toe van $11,5 miljard tot $12,1 miljard en in Azië werd $21,1 miljard gepompt in jonge, innovatieve bedrijven. Onder de grootste investeringen waren onder meer de kapitaalinjecties in SpaceX ($1,9 miljard), het Chinese WM Motor ($1,5 miljard), het Indiase Flipkart ($1,3 miljard), het Zweedse Klarna ($650 miljoen), het Duitse CureVac ($632 miljoen) en het Britse Revolut ($580 miljoen) te vinden.

Volgens Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance, is er een duidelijk trend zichtbaar in de investeringen. “Investeerders hadden in de afgelopen drie maanden vooral oog voor bedrijven die in staat zijn zich aan te passen aan en te reageren op de ‘nieuwe normaal’. De wereldwijde pandemie heeft het consumentengedrag sterk veranderd en een aantal digitale trends versneld.”

Een voor de hand liggend voorbeeld vormen de startups die bedrijven helpen om op afstand te werken en van huis uit te leren. “Zij krijgen op dit moment alle aandacht”, vertelt Zuidema. Een ander voorbeeld zijn spelers die inspelen op de veranderde behoeften van consumenten, zoals online shopping voor producten en boodschappen. En healthtechs en fintechs, die al jaren behoren tot belangrijke investeringsgebieden.

Aan de andere kant van de onderhandelingstafel staan de seinen ook op groen. Want venture capital-fondsen hebben nu al net zo veel kapitaal opgehaald als in heel 2019. Aan geld lijkt er dus geen gebrek te zijn.

Venture per sector

Niet alleen hosanna

De Covid-19-crisis is aan de andere kant ook minder goed nieuws voor startups. Zo hebben vooral beginnende startups veel last van de huidige pandemie, omdat ze met hun nog niet bewezen businessmodellen moeite hebben om geld aan te trekken. Ook zijn waarderingen wat teruggelopen tijdens de crisis, omdat toekomstige omzetstromen nu nog onzekerder zijn geworden. “Wereldwijde investeringen in early-stage startups zijn gedurende de afgelopen zes maanden alleen maar gedaald. De beperkte beschikbaarheid van kapitaal voor deze bedrijven zal naar verwachting het komende jaar voortduren”, voorspelt Zuidema.

Vooruitkijkend verwacht Zuidema dat de durfinvesteringen in startups ook de komende maanden op peil zullen blijven. Zuidema: “Nu veel landen te maken hebben met een tweede golf van besmettingen, zullen durfkapitalisten zich blijven concentreren op oplossingen die tegemoet komen aan de digitale behoeften van bedrijven en consumenten.”

Toch hangt er een wolk van voorzichtigheid rond de markt. “Covid-19 zal voor de nodige voorzichtigheid bij investeerders blijven zorgen en zowel de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen en een mogelijke harde Brexit kunnen onrust op de markt veroorzaken”, sluit de KPMG partner af.