Van Oers CF begeleidt AED-Partner bij verkoop aan SK FireSafety

21 januari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

AED-Partner, de grootste leverancier van AED’s in de Benelux, is overgenomen door SK FireSafety. Het bedrijf zal door de overname nauw gaan samenwerken met SK-dochter en brandblusserfabrikant Saval. Tijdens het gehele verkooptraject werd AED bijgestaan door Van Oers Corporate Finance. 

Toen AED-Partner vorig jaar in de etalage kwam leek het aanvankelijk te worden opgepikt door een private equity-bedrijf. Vanwege de wens van vier aandeelhouders om na de verkoop betrokken te blijven als aandeelhouder werden in eerste instantie alleen private equity-partijen benaderd. Gedurende deze verkenning schoof echter ook de strategische partij SK FireSafety aan bij de onderhandelingstafel. Bovendien legde het een hoger bod op tafel dan de ander kandidaat-kopers. 

Van Oers CF geeft aan dat er tussen AED-Partner en SK tevens meteen een persoonlijke klik en een gedeelde visie was “over de enorme synergie die samen gerealiseerd kan worden. In combinatie met een uitstekend bod, was dit de doorslaggevende factor voor de aandeelhouders van AED-Partner om verder te gaan met SK”, stelt de bemiddelaar. Nu SK de overnamestrijd heeft gewonnen, neemt het AED-Partner grotendeels over. De twee aandeelhouders die wilden blijven verkopen nu een deel van hun pakket en zullen op termijn ook de rest van hun aandelen van de hand doen. 

Met AED-Partner krijgt SK meteen een groot deel van de AED-markt voor de Benelux in handen. Van de pakweg 150.000 AED’s in de Benelux zijn er zo’n 40.000 afkomstig van het in het Brabantse Son gevestigde bedrijf – goed voor een marktaandeel van zo’n 20 à 25%. Met de toestellen kunnen mensen met een acute hartstilstand worden gereanimeerd. “Snelle reanimatie in combinatie met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) vergroot de overlevingskans van 10% naar wel 70-80%”, stelt SK in een persbericht. 

Van Oers CF begeleidt AED-Partner bij verkoop aan SK FireSafety

Het bedrijf voegt toe dat de samenwerking met Saval voor beide bedrijven zal leiden tot extra kennis en ervaring. “Hierdoor kan er nog sneller oplossingsgericht met de klant worden meegedacht over (brand)veiligheid en medische noodsituaties. Door het gezamenlijke aanbod van producten en diensten, kunnen we in Nederland en België nog meer bewustwording creëren omtrent de oplossingen om de eerste levensreddende vijftien minuten te overbruggen, in afwachting van de komst van de professionele hulpdiensten.” 

Verder benadrukt SK de synergievoordelen, die onder andere moeten voortkomen uit het combineren van de levering en het onderhoud van AED’s met andere SK-producten zoals systemen voor brandveiligheid, noodverlichting en bordjes voor vluchtroutes. Bovendien voorziet het bedrijf veel groeimogelijkheden, onder meer vanwege de doorzettende vergrijzing. 

Momenteel is AED-Partner met ruim 30 man personeel goed voor een omzet van zo’n €10 miljoen en een winst (ebitda) van circa €1,5 à €2 miljoen. Met een omzet van €110 miljoen en zo’n 650 medewerkers is SK een stuk groter. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Breda en beschikt buiten de Benelux over vestigingen in de UK, Noorwegen, Zweden en de Verenigde Arabische Emiraten. Het haalt €40 miljoen van zijn omzet buiten de Benelux.

Dealmakers

Namens Van Oers Corporate Finance werd AED Partner gedurende het overnametraject bijgestaan door transactiemanager Jerry van Leent en adviseur Thom Deckers. Van Oers CF en AED-Partner zijn al lange tijd bekenden van elkaar. In 2007 begeleidde het Brabantse M&A-bureau Jan Smale – één van de aandeelhouders van AED-Partner – bij zijn management buy-in van Vivon Nederland. Vervolgens is Vivon gefuseerd met Clinitec België en door de jaren heen is het geheel uitgebouwd naar het huidige AED-Partner. 

Al deze tijd zijn AED-Partner en Van Oers CF in contact gebleven. “In het voorjaar van 2019 was het moment daar om het verkoopproces op te starten”, geeft Van Oers CF aan. “AED-Partner heeft in voorgaande jaren een mooie groei laten zien, maar er liggen kansen op de (internationale) markt om serieuze stappen te maken. Hiervoor zocht AED-Partner een sterke partner.” 

Naast Van Oers CF waren ook Rassers Advocaten en Stek Advocaten betrokken bij de totstandkoming van de deal. Annemarie Beljaars en Günes Güntekin van Rassers verzorgden de juridische ondersteuning voor AED-Partner, terwijl Eelco Bijkerk en Vincent van der Gaag dit namens Stek deden voor SK FireSafety.