Judith Groenewoud over haar start bij Capgemini Invent
Al tijdens haar studie aan de universiteit was het vooral de ‘human side of business’ waar Judith Groenewoud erg enthousiast van werd. Daarom koos ze, als management consultant, voor een richting waar ze zich voornamelijk met verandermanagement bezighoudt. In maart startte ze vol enthousiasme bij Capgemini Invent. Op dat moment nog niet wetende dat de manier van werken razendsnel zou gaan veranderen.
Kun je ons wat meer vertellen over jezelf?
Al tijdens mijn studie had ik veel interesse in verandermanagement. De keuze voor het adviesvak was daardoor snel gemaakt. Via via kwam ik vorig jaar in contact met een collega uit mijn huidige team die mij erg enthousiast heeft gemaakt over Capgemini Invent. Ik werk nu alweer een half jaar bij Organizational Dexterity. Een mooie term die letterlijk vertaald ‘organisatorische behendigheid’ betekent. Daarbinnen houd ik me vooral bezig met transformaties binnen organisaties. Veel verandermanagement dus.
Hoe waren je eerste maanden bij Capgemini Invent?
Ik heb enorm naar mijn zin. Capgemini Invent is een divers en dynamisch bedrijf waar altijd veel gebeurt. Als consultant krijg je de kans om te werken voor mooie namen in een (inter)nationale en afwisselende omgeving.
Bij Capgemini Invent beginnen alle nieuwe junior medewerkers met een traject dat ‘The Institute’ wordt genoemd. Dit is een intensief intern opleidingstraject van acht weken, waarin je je razendsnel ontwikkelt tot consultant en ‘client ready’ wordt. Naast dat je kennis maakt met de ins en outs van het adviesvak, leer je ook de organisatie en je collega’s tijdens deze periode goed kennen. Een betere start kun je eigenlijk niet maken.
Tijdens je periode in The Institute werk je afwisselend vanuit Nederland (Utrecht) en diverse Duitse steden als Berlijn, München en Keulen. Op deze manier bouw je binnen no-time een netwerk op in binnen- en buitenland. Een van de belangrijkste dingen daarbij is dat je interne projecten doet voor collega’s die je later vaak in opdrachten buiten The Institute weer tegenkomt. Hierdoor maak je niet alleen kennis met je collega’s zelf, maar ook met de verschillende disciplines binnen het bedrijf.
Soms bevinden die disciplines zich ook buiten je comfort zone, maar dat helpt je heel snel, héél ver. Mijn periode bij The Institute heeft me fijne, blijvende, contacten opgeleverd. Al liep het natuurlijk allemaal anders dan ik van tevoren had gedacht.
Je doelt op corona...
Precies. Een week voordat ik zou beginnen kreeg ik te horen kreeg dat de eerste geplande reis die we binnen The Institute zouden gaan maken werd afgelast vanwege het opkomende coronavirus. Destijds was het devies dat we de situatie zouden aankijken en later zouden beslissen over de andere bezoeken die we zouden afleggen tijdens dit traject. Het plan was om iedere week een andere locatie te bezoeken, binnen Nederland en Duitsland.
Maar dat liep anders. Uiteindelijk heb ik mijn introductie volledig in Nederland gehad. Toch heb ik, los van het reizen niets gemist in het traject. Je merkt dat Capgemini een bedrijf is dat in de positie is om snel te schakelen en zich snel kan aanpassen aan een veranderende omgeving. Je kunt dus, ook in deze crisisperiode, je carrière starten bij Capgemini Invent én je thuis voelen en opgenomen worden in de organisatie, zoals dat onder normale omstandigheden ook was gebeurd.
Wat je ook ziet is dat er proactief gewerkt wordt aan het verbeteren van het virtuele programma. Zo heb ik samen met een Duitse collega uit mijn lichting geholpen om de virtual onboarding van de volgende lichting te organiseren. Met alles nog vers in ons geheugen was dat natuurlijk erg leuk om te doen, omdat we onze ervaringen konden delen en wat verbeterpunten konden inbrengen.
Begin maart vond er op kantoor nog een kennismakingsdag plaats met alle nieuwe collega’s. Helaas bleek na twee weken op kantoor te hebben gewerkt dat er strenge nationale maatregelen nodig waren om het virus te bestrijden, en startten we met thuiswerken. Dat was even omschakelen. Iets dat ze bij The Institute ook vlot deden. Binnen een dag was het complete programma gewijzigd en pakten we de draad digitaal op.
De Institute leads zorgden er tevens voor dat we samen met onze internationale collega’s alsnog konden ‘bonden’. Zo hadden we een steady weekstructuur met veel virtuele contactmomenten en hebben we daarnaast het fenomeen ‘pub quiz’ geïntroduceerd bij onze Duitse collega’s. Deze plotse veranderingen maakten eigenlijk dat we in een zeer korte periode volledig zijn overgestapt op digitaal werken. Ik merk steeds vaker de voordelen daarvan. Met name wanneer ik klanten kan helpen bij het werken met virtuele hulpmiddelen.
Hoe is het contact met collega’s nu?
Direct nadat ik The Institute achter de rug had werd ik enorm goed opgevangen door mijn team. We hielden virtuele koffiemomentjes en organiseerden virtuele teamactiviteiten zoals een bingo. Op die manier zorgden we voor gezelligheid en hielden we ook het teamgevoel vast. Er was opvallend veel animo voor dit soort informele virtuele bijeenkomsten. Iedereen ging als vanzelf mee in deze nieuwe manier van werken. Dat zegt iets over de wendbaarheid van het team.
Inmiddels werken we af en toe weer op kantoor. Ik vind het fijn dat ik daardoor veel klanten en collega’s eindelijk in real life heb ontmoet. Dat is toch anders dan virtueel. Live sparren met klanten en collega’s en het maken van een spontaan praatje zijn waardevolle elementen van het werken op kantoor.
What’s next?
Sinds kort stort ik me volledig op een nieuwe opdracht voor een grote speler binnen het publieke domein. Dit gaat grotendeels virtueel, met enkele fysieke bijeenkomsten op locatie. Ik hoop snel m’n draai te vinden bij deze opdrachtgever en een mooie relatie op te bouwen met mijn collega’s. Om dit te bereiken probeer ik zelf het initiatief te nemen. Ik plan kennismakingsmomentjes in en initieer formele en informele contactmomenten. Deze proactieve houding helpt me om mijn werk goed te kunnen doen. Dat vind ik in deze tijd nóg belangrijker dan voorheen.