Duitse regering schakelt adviseurs in voor hervorming van BaFin
De Duitse regering heeft adviseurs ingeschakeld om de hervoming van de financiële waakhond BaFin te ondersteunen. BaFin kreeg recent bakken kritiek over zich heen omdat het de ineenstorting van de Duitse betalingsverwerker Wirecard niet zag aankomen.
Het ministerie van Financiën heeft experts van Roland Berger, KPMG en Sopra Steria opdracht gegeven om eind november een rapport met hervormingsaanbevelingen in te dienen. De reden hiervoor is het streven van de regering om het financiële toezicht op beursgenoteerde bedrijven aan te scherpen. Dat toezicht bleek onvoldoende te zijn, met Wirecard als meest prangend voorbeeld.
Wirecard was een betalingsverwerker met hoofdkantoor in München. Het bedrijf bood zijn klanten elektronische betalingstransacties en verzorgde de uitgifte van fysieke betalingskaarten. Beschuldigingen van boekhoudkundige wanpraktijken volgen het bedrijf al sinds zijn oprichting en bereikten een kookpunt in 2019 nadat de Financial Times een reeks vernietigende onderzoeken over Wirecard naar buiten bracht.
De wanpraktijken bereikten een volgend dieptepunt in juni 2020, toen auditor EY zijn handtekening weigerde te zetten onder de jaarrekeningen van Wirecard. Het accountants- en adviesbureau hield voet bij stuk omdat na maanden van onderzoek nog altijd €1,9 miljard ontbrak op de balansen van Wirecard. De beslissing van EY leidde tot het arrest van de toenmalige CEO van Wirecard, Markus Braun. Niet veel later ging het bedrijf failliet.
Accountant EY is door de zaak in verlegenheid gebracht. De audittak van het bedrijf keurde namelijk vier jaar lang de boeken van Wirecard goed, ging in dat tijdsbestek niet naar de autoriteiten om eventuele eigenaardigheden aan te kaarten en wist geen cruciale informatie op te vragen bij een bank in Singapore die naar het schijnt circa €1 miljard van het geld van Wirecard in zijn bezit had – een situatie die ook de financiële waakhond BaFin in verlegenheid heeft gebracht.
Afgelopen zomer werd BaFin aangeklaagd door Wirecard-investeerders die zeiden dat de toezichthouder onoplettend was geweest, met als argument dat er wijdverspreid bewijs was van een boekhoudschandaal. Enkele weken later werd EY toegevoegd aan de rechtszaak.
In een poging om een herhaling van het Wirecard-debacle te voorkomen, is een team van adviseurs aan boord gehaald om het Duitse ministerie van Financiën te helpen bij het hervormen van BaFin. Het Duitse Roland Berger zal dit adviesconsortium gaan leiden en wordt ondersteund door de juridische vleugel van KPMG en door Europese dienstverlener Sopra Steria.
Naast de adviesbureaus zijn ook belangenbehartigers uit de accountantswereld en de financiële sector, rechters, wetenschappers en de maatschappij gevraagd om te helpen bij de hervorming van BaFin.
Volgens de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, moet het project de weg vrijmaken voor strengere regels voor auditors en balanscontroles, omdat “de financiële toezichthoudende autoriteit meer controlebevoegdheid moet hebben. We mogen de hervormingen nu niet op een laag pitje zetten.”