Drie MGA-specialisten lanceren de Frans Evers Award

25 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Drie bureaus gespecialiseerd in de Mutual Gains Approach (MGA) hebben de ‘Frans Evers Award’ in het leven geroepen. De prijs wordt toegekend aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de onderhandelingsbenadering, waarin wordt gestreefd naar meerwaarde voor alle betrokkenen.

Wie aan onderhandelen denkt heeft het al snel over compromissen, het zogeheten ‘water bij de wijn doen’. De Mutual Gains Approach is gebaseerd op het idee dat het beter kan. De benadering streeft ernaar om voorbij compromissen te komen, om echte overeenstemming te bereiken – een win-win situatie.

Om tot zo’n optimale uitkomst te komen blijft MGA weg van het ‘traditionele’ verdedigen van standpunten. In plaats daarvan ligt de nadruk op het wederzijds behartigen van belangen. De partijen aan de onderhandelingstafel proberen in gezamenlijkheid oplossingen te bedenken die houdbaar zijn in de tijd en zo goed mogelijk tegemoet komen aan ieders belangen.

MGA heeft de afgelopen decennia snel aan terrein gewonnen in Nederland, vooral omdat de benadering zich heeft bewezen in het oplossen van op het eerste oog onmogelijke opgaven. Eén van de ambassadeurs van de benadering in Nederland is P2. Het bureau zette de methode succesvol in bij onder meer het creëren van ruimte voor de Waal bij Nijmegen en het toekomstbestendig maken van de Delflandse afvalwaterketen.

Drie MGA-specialisten lanceren de Frans Evers Award

P2 is ook lid van het MGA-netwerk, dat zich inzet om de benadering verder op de kaart te zetten in Nederland én internationaal. Dat doet het netwerk door MGA-professionals te verbinden in hun vakontwikkeling. Vanuit het netwerk worden onder meer trainingen gegeven en evenementen gehouden.

Samen met twee andere partners van het netwerk – Antea Group en WesselinkVanZijst – heeft P2 de ‘Frans Evers Award’ gelanceerd, een prijs bedoeld om MGA verder in de schijnwerpers te zetten door uitblinkers in het vakgebied te belonen voor hun inspanningen.

Vorig jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt – toen aan zijn naamgever, Frans Evers. De prijs was een eerbetoon aan Evers’ enorme bijdrage aan de opkomst van MGA in Nederland. Evers – die onder meer directeur was van Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland – wordt algemeen erkend als degene die MGA in Nederland breed op de kaart heeft gezet.

Sinds 1981 werkt Evers veelvuldig samen met Lawrence Susskind, de grondlegger van MGA. De twee zetten samen opleidingsprogramma’s op en ontwikkelden nieuwe aanpakken voor het oplossen van conflicten. Ook schreef Evers in samenwerking met Susskind het boek ‘Het Kan Wel!’ en richtte hij het MGA-netwerk op.

Nadat de prijs deze eerste editie als verrassing werd toegekend aan Evers, maken nu ook andere MGA-ambassadeurs kans op de Frans Evers Award, waaraan een geldbedrag van €10.000 is verbonden. Het is de bedoeling dat de winnaar aan het einde van het jaar laat zien hoe hij of zij dat bedrag heeft ingezet en wat dat heeft opgeleverd. Tot 15 december dit jaar kunnen mensen nog worden genomineerd voor de prijs.