Exact koopt Nederlandse tak van branchegenoot Unit4

18 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Exact, de marktleider in de markt voor bedrijfssoftware, heeft de Nederlandse tak van concurrent Unit4 overgenomen. Met de overname voegt Exact zo’n €60 miljoen toe aan zijn omzet in ons land.

Samen hebben de twee IT-bedrijven nu meer dan een half miljoen grote en mkb-bedrijven uit alle sectoren als klant. Vanwege deze concentratie nemen de mededingingsautoriteiten de deal de komende periode onder de loep. Als groen licht wordt gegeven, dan maken zo’n 270 medewerkers van Unit4 in de Benelux de overstap naar Exact.

Uitbreiding van schaal en activiteiten

Volgens Phill Robinson, de topman van Exact, vult Unit4 de dienstverlening van Exact goed aan. “Exact richt zich met zijn erp-software op bedrijven met 1 tot 250 medewerkers. Unit4 Bedrijfssoftware bedient een hoger segment met een andere klantenkring in het mkb. Hiermee breiden we zowel qua schaal als activiteiten sterk uit in de Benelux.”

Hoewel er duidelijk “enige overlap” is tussen beide bedrijven, benadrukt Robinson dat er geen plannen zijn om te reorganiseren en/of kantoren te sluiten. Unit4 heeft kantoren in Nederland (Utrecht, Sliedrecht, Barendrecht, Hengelo) en België (Brugge), terwijl Exact kantoren heeft in Delft, Zwolle, Amsterdam, Apeldoorn, Breukelen en Dokkum.

Exact koopt Nederlandse tak van branchegenoot Unit4

Voor Exact sluit de transactie aan bij zijn strategische doelstelling om zijn footprint uit te breiden. Onder de vleugels van private equity-gigant KKR, die Exact in 2019 overnam, wil het bedrijf de komende jaren verdubbelen, een ambitie die niet is bijgesteld door de coronacrisis.

“Exact is de afgelopen tijd gegroeid, zelfs in deze coronacrisis”, geeft Robinson aan. “We draaien nu met Unit4 een omzet van ruim €300 miljoen. Dat moet in enkele jaren kunnen doorgroeien naar €500 miljoen, dankzij nieuwe (cloud)diensten en nieuwe klanten. En dankzij meer overnames.”

Ondertussen betekent de verkoop voor Unit4 de afronding van een strategische heroriëntatie, die vorig jaar is ingezet. Eigenaar Advent, een Amerikaanse investeringsmaatschappij die Unit4 in 2013 voor €1,15 miljard van de beurs haalde, bereidde vorig jaar de verkoop van zijn Nederlandse tak voor, door de divisie zelfstandig onder de holding te zetten, waarna deze vervolgens in de etalage werd gezet.

Focus op internationale markten

Na eerder een aantal zusterbedrijven te hebben verkocht zoals Unit4 Wholesale (ingelijfd door Kerridge Commercial Systems), is met de verkoop van Unit4 Bedrijfssoftware nu de koers voor de komende jaren helder.

Unit4 richt zich op de internationale markten – het bedrijf heeft buiten de Benelux circa 3.200 medewerkers verspreid over Europa, Azië en Noord-Amerika. Mike Ettling, CEO bij Unit4 zegt: “We geloven dat de strategische match met Exact heel goed is. Ik wens Exact en het team van Unit4 Bedrijfssoftware heel veel succes met hun gezamenlijke toekomst.”

Unit4 Bedrijfssoftware zal over enkele maanden de naam Exact gaan voeren. Van echte integratie is voorlopig echter geen sprake, deze plannen worden op de lange baan geschoven.

Met de krachtenbundeling vindt een verdere consolidatieslag plaats in de Nederlandse markt voor bedrijfssoftware. Vorig jaar kwam Raet voor €600 miljoen in handen van het Noorse ICT-bedrijf Visma, waarna de Noren nog een reeks kleinere overnames deden in Nederland. AFAS is de derde grote speler op de Nederlandse markt.