Enigma Consulting begeleidt Wolters Kluwer bij PSD2-licentie

19 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Enigma Consulting heeft uitgeverij Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland ondersteund bij het verkrijgen van een PSD2-licentie.

Onder de nieuwe PSD2-wetgeving, die van kracht is vanaf 14 september 2019, moet het aanbieden van softwarefuncties die rekening- en transactie-informatie uitwisselen met banken worden uitgevoerd onder toezicht van DNB. De Europese PSD2-maatregel verplicht banken om rekeninghouders in staat te stellen gratis rekeninginformatie uit te wisselen met externe partijen.

Als gevolg hiervan zullen banken hun oude bankkoppelingen geleidelijk gaan afbouwen, wat betekent dat mutaties op de zakelijke rekening niet langer automatisch worden bijgewerkt in de boekhouding.

Enigma Consulting begeleidt Wolters Kluwer bij PSD2-licentie

PSD2-licentie

Onlangs heeft Wolters Kluwer Tax & Accounting een PSD2-licentie ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB). Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland is onderdeel van Wolters Kluwer, van oorsprong een uitgever van vakinformatie en vandaag de dag een toonaangevende, internationale aanbieder van informatie, software, tools en diensten aan juridische en fiscale professionals.

Gevestigd in Alphen aan den Rijn bedient Wolters Kluwer klanten in meer dan 180 landen en heeft het wereldwijd zo’n 19.000 professionals in dienst. Het beursgenoteerde bedrijf levert zijn informatiediensten en oplossingen aan professionals actief in uiteenlopende sectoren, waaronder de zorg, belasting & accounting, risk & compliance, finance en het juridische domein. De organisatie combineert naar eigen zeggen diepgaande domeinkennis met gespecialiseerde technologie en diensten.

Volgens Wolters Kluwer Tax & Accounting is de verkregen PSD2-licentie een belangrijke mijlpaal om te investeren in het bouwen van nieuwe bankkoppelingen in de Twinfield Boekhouden-software – in 2014 nam Wolters Kluwer Twinfield over, een online boekhouder en aanbieder van de gelijknamige boekhoudsoftware. De activiteiten van Twinfield werden toegevoegd aan Wolters Kluwer Tax & Accounting.

In een reactie op de verkregen licentie laat Robert Baars, PSD2-projectleider bij Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland, tevreden weten: “Ik ben erg blij met deze licentie en de constante en constructieve dialoog met De Nederlandsche Bank. PSD2 wordt de komende tijd steeds belangrijker voor accountants. Alle banken moeten een (gratis) PSD2-link aanbieden met een constante verlenging van de toestemming van 90 dagen door de rekeninghouder. Met de licentie “Account Information Service” worden we opnieuw erkend als een vertrouwde partij en kunnen we beginnen met investeren in nieuwe functies voor toekomstige bankkoppelingen.”

Investeren in innovatie

Met de verleende ‘AISP onder PSD2-regelgeving’ vergunning, heeft Wolters Kluwer de mogelijkheid om nieuwe bankkoppelingen op basis van PSD2 in Twinfield Boekhouden te bouwen en onze service voor de bankkoppelingen van de toekomst te ontwikkelen. Dit stelt accountants en mkb-bedrijven in staat om veel manueel werk te vermijden en ook te zorgen dat ondernemers hun cashflow goed kunnen beheren.

“Maar we doen meer dan dat”, voegt Frank van Vliet, Managing Director van Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland, toe. “We werken ook aan een oplossing om onze klanten te helpen met de PSD2-verplichting om hun toestemming voor een PSD2-koppeling elke 90 dagen te vernieuwen. We investeren echt in innovatie rondom PSD2 om onze klanten op de beste manier te helpen wanneer ze daar echt baat bij hebben.”

Bij de PSD2 vergunningsaanvraag werd Wolters Kluwer ondersteund door twee experts van Enigma Consulting: Geert Blom en Maarten van Denzen.