Enigma Consulting begeleidt PSD2 vergunningaanvraag MoneyMonk

06 augustus 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Enigma Consulting heeft ontwikkelaar van boekhoudsoftware MoneyMonk begeleid bij hun PSD2 vergunningsaanvraag. MoneyMonk is – volgend op Cobase (ING) en Peaks (Rabobank) – de eerste Nederlandse organisatie die een vergunning als rekeninginformatiedienstverlener verkrijgt, die niet gelieerd is aan een grootbank.

De Utrechtse FinTech en Scale-up MoneyMonk, opgericht door de broers Jasper en Jorgen Horstink, ontwikkelt online bedrijfsadministratie software voor ondernemers. Met hun product ‘MoneyMonk - online boekhouden’ richt het bedrijf zich sinds oprichting in 2013 op de administratie van dienstverlenende ZZP’ers.

PSD2

PSD2 is de opvolger van de in 2009 in Nederland ingevoerde Payment Service Directive 1. PSD1 creëerde een uniforme betaalmarkt in de EU en maakte betaalverkeer over de grenzen eenvoudiger en veiliger. Met PSD2 (revised Payment Services Directive) wil de Europese Commissie onder andere de veiligheid van het betaalverkeer verbeteren en innovatie stimuleren via meer concurrentie. Een van de sleutelaspecten van PSD2 is dat het drempels wegneemt voor nieuwe toetreders op de betaalmarkt.

 

Enigma Consulting begeleidt MoneyMonk in verkrijgen PSD2 vergunningEind juli is het MoneyMonk gelukt om de PSD2 vergunning van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) verleend te krijgen. Jasper Horstink (CEO) van MoneyMonk is verheugd over het nieuws: “Wij zijn enorm blij dat wij als eerste boekhoudprogramma in Nederland de vergunning toegekend hebben gekregen door DNB. De vergunning stelt ons in staat om onze klanten nog beter te kunnen helpen. Zo hebben ze een actueler beeld van hun financiële situatie en kunnen ze nog meer tijd besparen op hun administratie.”

Ondersteuning Enigma Consulting

Het aanvragen van een PSD2 vergunning bij de DNB was echter geen sinecure. Om te ondersteunen bij het aanvraagtraject van de PSD2-vergunning, besloot MoneyMonk de hulp in te schakelen van Enigma Consulting, een payments specialist uit Zeist die zich verder toelegt op onderwerpen als: payments, risk & compliance, digitalisering en klantinteractie. Tot de klanten van het bureau behoren financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, en grote corporates.

Het bureau begeleidde het gehele traject, op het gebied van juridisch, governance, operationeel, compliance en ICT-aspecten. De samenwerking met Enigma Consulting verliep uitstekend, zo vertelt Horstink: “De adviseurs van Enigma Consulting met lead consultant Geert Blom hebben ons tijdens het gehele traject begeleid, zowel op juridisch, organisatorisch als op procedureel gebied. Juist het samenwerken met een adviesbureau met uitgebreide ervaring in al deze aspecten van de aanvraag is ons erg goed bevallen.”

Paul Jans, managing director van Enigma Consulting, voegt toe: “De betaalrevolutie komt in de tweede helft van dit jaar volledig tot wasdom met PSD2 in september en de verdere ontwikkeling van Instant Payments de komende maanden. Op dit moment begeleiden we een vijftiental organisaties bij hun vergunningaanvraag. Ik feliciteer de heren van Moneymonk dat zij met hun enthousiasme en daadkracht als eerste boekhoudsoftware de vergunning hebben gekregen.”