Erik van der Leer: ‘Bij Enigma Consulting zit ik op mijn plek’

25 maart 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Erik van der Leer is consultant en expert op het gebied van cryptocurrencies, crowdfunding en betaaldienstverlening bij Enigma Consulting. Inmiddels twee jaar werkzaam bij het adviesbureau, vertelt Van der Leer over zijn ervaringen binnen de firma.

Enigma is jouw eerste consultancywerkgever, wat is je achtergrond?

“Ik heb politieke economie gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Daarna heb ik twee jaar in China gewoond, gewerkt en gestudeerd. Bij terugkomst in Nederland heb ik de master politieke economie gevolgd en ben ik gestart bij een Nederlandse creditcardmaatschappij.”

“Al snel kwam ik erachter dat ik daar niet op mijn plek was en toen kwam ik de vacature bij Enigma Consulting tegen. Daar werk ik inmiddels iets meer dan twee jaar als consultant.”

Erik van der Leer: 'Bij Enigma Consulting zit ik op mijn plek'

Waarom heb je destijds voor Enigma gekozen?

“Het feit dat Enigma geen grote onpersoonlijke club is sprak mij in eerste instantie erg aan. Het kennismakingsgesprek dat ik vervolgens had was heel prettig. Van ontvangst, werksfeer tot het ontmoeten van medewerkers: iedereen was heel gastvrij en vriendelijk. Het zijn de kleine dingen die belangrijk zijn voor mij.”

“Tijdens het tweede gesprek werd er een lunch georganiseerd samen met junior consultants. Je had daardoor de gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen met anderen te delen, heel verhelderend. Hier maakte ik kennis met een collega die ook werkzaam is op de afdeling Risk & Compliance. Na zijn verhaal was ik helemaal om. Hier wilde ik bij horen.”

Wat wordt er van jou verwacht in deze functie?

“Het is een heel veelzijdige functie. Ongeveer de helft van de tijd ben ik actief als compliance officer bij een middelgrote Nederlandse betaalinstelling. De andere helft begeleid ik als consultant vergunningstrajecten, zoals trajecten voor crowdfundingvergunningen alsmede cryptocurrencyregistraties.”

“Bij Enigma Consulting heb je te maken met bedrijven, maar ook jonge ondernemers, startups en fintechs. Ik vind dat een heerlijke werkomgeving.”

“Ik heb met name veel kennis op het gebied van crypto, alternatieve financieringen en beleggingen. Dat komt ook een beetje vanuit de politiek-economische achtergrond. Waar mijn collega’s met name de focus hebben op het gebied van betaalinstellingvergunningen, zit mijn kracht met name op het verstrekken van leningen en wisselinstellingen.”

Wat voor een klanten zitten voornamelijk in jouw portfolio?

“Op het gebied van risk & compliance zijn dat met name de kleinere tot middelgrote organisaties. Je hebt te maken met jonge ondernemers, startups en fintechs. Ik vind dat een heerlijke werkomgeving. Ze zijn enorm ambitieus en willen vol gas vooruit. Bovendien hebben ze eigenlijk niet zoveel met wet- en regelgeving. Ik fungeer dan echt als kennis- en sparringpartner.”

Waar ligt bij jouw klanten de complexiteit qua werkzaamheden?

“Bij vergunningstrajecten is ieder vraagstuk in de basis hetzelfde. Een klant heeft een goed idee en wil daarmee gaan ondernemen. Ik begeleid de organisatie gedurende dat gehele traject, waarbij je met name te maken hebt met eigenaren en bestuurders.”

“Als compliance officer zit je weer op een hele andere manier aan tafel, meer direct betrokken bij de organisatie. Waar je als consultant meer als extern adviseur gezien wordt, ben je als compliance officer ook aanspreekpunt voor medewerkers van het bedrijf en een onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering.”

Waar haal je in jouw functie als consultant de meeste uitdaging uit?

“Ik merk dat ik de tweedeling in mijn baan erg uitdagend vind. Wat ik leuk vind aan de functie als compliance officer is het gevoel dat je midden in een organisatie staat. Het zijn meestal kleine organisaties, dat spreekt me aan.”

“Je komt als expert ingevlogen en spreekt met alle lagen van de organisatie om dingen te verbeteren. Als consultant help je creatieve ondernemers met het vertalen van hun ideeën naar de praktijk. Dat is een hele andere benadering.”

Wat trekt jou persoonlijk het meeste aan, of is dat juist de afwisseling?

“Ja ik vind de afwisseling prettig. Als je alleen maar als compliance officer wordt weggezet, ben je voornamelijk betrokken bij de klant en krijg je minder mee van Enigma Consulting als organisatie. Om die reden worden collega’s ook nooit volledig weggezet als compliance officer. Iedereen die hier werkt is betrokken bij het bureau en dat is mooi.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen die je als consultant nodig hebt?

“Allereerst moet je heel sterk in je schoenen staan, daarnaast moet je over veel overtuigingskracht beschikken. Je verkoopt geen ijsjes bij Enigma, dus klanten nemen niet altijd direct alles van je aan. Argumentatief moet je dan sterk zijn en ook niet direct van je stuk gebracht worden als een klant een beetje tegengas geeft. Daar moet je wel tegen kunnen.”

Wat maakt werken bij Enigma anders?

“Voor mij is dat eenvoudig te beantwoorden: Enigma is geen corporate organisatie. Dat zie je terug in de werksfeer onder collega’s, maar ook in onze manier van werken en in relatie naar klanten toe. Natuurlijk verschilt het per klant en organisatie, maar zeker op het gebied van risk & compliance is dat zo. Ik denk overigens dat dit een van de redenen is waarom klanten voor ons kiezen: onze no-nonsense houding.”

Je werkt nu ongeveer twee jaar bij Enigma. Hoe kijk je naar jouw ontwikkeling in de toekomst?

“Je krijgt bij Enigma de vrijheid om je ontwikkelen. Wanneer ik andere trajecten wil begeleiden, op zoek ben naar meer afwisseling of interesse heb in een nieuw vakgebied, dan is daar ruimte voor. Ik heb het gevoel dat ik qua projecten nog verder mijn horizon kan verbreden. Dus ik zie voor mijzelf genoeg uitdagingen in de toekomst, zeker omdat er veel variatie in de opdrachten zit.”

“Het mooie is dat je daarbij zelf kan ondernemen. Heb je een goed idee en een plan van aanpak dan kun je, bij wijze van spreken, morgen aan slag.”