Werken als trainee in de financiële sector: Kaj van der Peet
Hoe is het om als trainee te werken in de financiële sector? In het Young Professional Programma brengt financieel consultant Enigma Consulting jonge talenten de fijne kneepjes bij van het vak. Tijdens het traject van anderhalf jaar wordt leren in de praktijk gecombineerd met intensieve training en coaching. Consultancy.nl vroeg drie trainees naar hun ervaringen. Vandaag Kaj van der Peet.
Op 21-jarige leeftijd stond Kaj van der Peet al met zijn masterdiploma Economie in de hand voor de Universiteit van Tilburg. Begrijpelijkerwijs vond hij zichzelf nog wat jong om meteen aan zijn werkzame leven te beginnen, dus besloot hij te vertrekken.
“Ik heb ik twee jaar gewoond in Seoul, Zuid-Korea, en daar stagegelopen bij Deloitte Korea. Hier heb ik mijn eerste ervaring opgedaan in consultancy. Ik werkte aan een project voor een medisch onderzoeksinstituut dat bezig was met het ontwikkelen van kankerbestrijdende medicijnen.”
Deze kennismaking met de consultancy beviel zo goed dat hij besloot om na zijn terugkeer in Nederland op zoek te gaan naar een traineeship in de adviesbranche.
“Wat ik het leukst vond was de afwisseling. Ik heb mijn studie breed gekozen omdat ik eerlijk gezegd nooit goed wist welke kant ik echt op wil – ‘iets met economie’. En ook na het afronden van mijn master kon ik nog veel kanten op. Bij consultancy werk je bij verschillende klanten in verschillende sectoren. Dit geeft je de mogelijkheid om voor jezelf uit te vinden wat het beste bij je past en wat je het leukste vindt om te doen.”
Dus begon de zoektocht naar een traineeship. “Daarin zag ik, toevallig op Consultancy.nl, een vacature bij Enigma Consulting. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hiervoor nooit had gedacht over een baan in betalingsverkeer. Ik had destijds al een contract aangeboden gekregen, maar het traineeship van Enigma leek mij een leukere eerste stap in mijn carrière dus heb ik toch besloten te solliciteren.”
Meteen welkom
“Daar heb ik geen spijt van gekregen”, kan Van der Peet inmiddels vaststellen. “Het eerste gesprek met Sylvia en Roxane – HR consultant en Executive consultant – gaf me meteen een heel warm en welkom gevoel. Ik was erg blij te worden uitgenodigd voor de laatste ronde. Daarin zat ook een lunch met de bestaande traineegroep, een leuke manier om meteen je collega’s te leren kennen en vragen te kunnen stellen. Dit is iets wat ik bij geen enkel ander bedrijf heb meegemaakt. Het was zo’n goede ervaring dat ik het aangeboden contract heb afgewezen en heb gekozen voor Enigma.”
In het traineeprogramma doen de trainees praktijkervaring op bij de Rabobank. “Daar ben ik onderdeel van een ‘roulerend’ systeem. Dit houdt in dat ik in mijn anderhalf jaar bij de Rabobank opdrachten uitvoer op de drie verschillende afdelingen binnen de bank. Het leuke hieraan is dat je verschillende afdelingen binnen de bank leert kennen, waarna je zelf kunt sturen op welke afdeling je langer wilt werken.”
In zijn eerste opdracht werkte Van der Peet aan een migratieproject op de Payments-afdeling. “Ik werkte samen met een hecht team, waarbinnen ik meteen veel verantwoordelijkheid kreeg. Het was een project met een aantal hele drukke periodes. Ik voelde me geen trainee, maar gewoon een essentieel onderdeel van het team. Ergens vond ik het wel jammer niet voor langere tijd bij dit project aangesloten te zijn, maar tegelijkertijd zijn de nieuwe ervaringen op een nieuwe afdeling die ik nu opdoe het zeker waard.”
Niet voor mogelijk gehouden
Het werken bij de Rabobank wordt gecombineerd met trainingen bij Enigma. “Zonder die trainingen zou ik nooit dezelfde bijdrage aan mijn team hebben kunnen geven”, stelt Van der Peet resoluut. “De trainingen zijn opgedeeld in kennis, functionele vaardigheden en persoonlijk leiderschap. Daardoor heb ik een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt die ik zelf aan het begin niet voor mogelijk had gehouden.”
“Ik voelde me geen trainee, maar gewoon een essentieel onderdeel van het team.”
“Ik heb gemerkt dat mijn collega’s blij verrast waren met de kennis en vaardigheden, wat ik aan de trainingen heb te danken”, licht hij toe. “In de review van mijn opdrachtgever bij de Rabobank gaf hij aan dat ik aan het begin van de opdracht vooral taakgericht werkte, maar gedurende de opdracht steeds meer zelf de leiding nam en proactief dingen oppakte zonder dat hij daarom hoefde te vragen. Hij was onder de indruk van de ontwikkeling die ik in korte tijd had doorgemaakt.”
Ook bieden de trainingen gelegenheid om met de ander trainees op te trekken. “De groep is een mix van vijf Enigma-trainees en vijf Rabobank-trainees. We staan op hetzelfde punt in onze carrière, maar iedereen heeft verschillende sterke en zwakkere punten. Het is heel fijn om met elkaar te kunnen sparren en elkaar verder te helpen. We leren veel van elkaar. Daarnaast volgen ik en twee andere Enigma-trainees hetzelfde roulerende programma bij de Rabobank. Het is top met elkaar over je opdracht te kunnen praten en wanneer je ergens vastloopt tips en tricks te kunnen geven.”
Het nieuwe normaal
Het persoonlijk contact vond het afgelopen jaar wel hoofdzakelijk plaats via het beeldscherm. Van der Peet is inmiddels al nauwelijks meer anders gewend. “We werken nu al zo lang in coronatijd dat het normaal is geworden. Ik denk dat het voor collega’s die al langere tijd werken een grotere overstap was dan voor ons als trainees. Ik was blij verrast hoe snel een groot bedrijf als de Rabobank de overstap faciliteerde.”
Ook bij Enigma verliep de overstap uitermate soepel. “Voor de trainingen wil ik vooral complimenten geven aan de begeleiders van het traineeship en de trainers: binnen een week was het schema omgegooid en gingen de trainingen online verder. De trainingen die makkelijker online kunnen worden gehouden waren naar voren verzet, en trainers kregen instructies over hoe de trainingen via Zoom/Teams te houden. Ik mis wel de trainingen fysiek op locatie. Het is af en toe wel vermoeiend om acht uur lang naar een scherm te kijken, maar helaas is dit nu de enige optie.”
Om het gemis van de traditionele tweewekelijkse ‘Enigma werkdag’ op het kantoor op te vangen, werden diverse activiteiten georganiseerd. “Er waren online borrels, Kahoot-quizzen, Among Us-sessies, gezamenlijke sportsessies in de ochtend en meer. Ondanks dat ik veel van mijn collega’s al langere tijd fysiek niet meer heb gezien, is het gevoel van verbondenheid gebleven, en voel ik nog steeds dat ik bij elke collega terecht kan voor hulp of gewoon om een praatje te maken.”
Samen groeien
Ondanks de vele beperkingen kan Van der Peet dan ook terugkijken op een geslaagd eerste jaar van zijn traineeship. “Ik heb zoveel geleerd en meegemaakt – de introductieweek, mijn eerste opdracht, de trainingen en ook de borrels en social events. Het is moeilijk om één specifiek hoogtepunt te noemen.”
Na even denken weet hij het toch. “Als ik iets moet kiezen, dan kies ik de band die ik heb met de andere trainees. Na een jaar van trainingen samen en de eindopdracht waar we aan werken, zijn we een hele hechte groep geworden. De mensen om mij heen zijn heel belangrijk voor hoe ik mijn werk ervaar en of ik het naar mijn zin heb. En het samen kunnen starten aan dit traineeship met een groep van mensen met dezelfde ervaring, kennis, met wie je samen kan groeien is fantastisch. En daarvoor ben ik heel blij en dankbaar.”