Werken als trainee in de financiële sector: Sanne Eitjes
Hoe is het om als trainee te werken in de financiële sector? In het Young Professional Programma van Enigma worden jonge talenten opgeleid tot financial consultants. Tijdens het traject van anderhalf jaar wordt leren bij een opdrachtgever gecombineerd met intensieve training en coaching. Consultancy.nl vroeg drie trainees naar hun ervaringen. Vandaag Sanne Eitjes.
“De eerste keer dat ik bij Enigma Consulting op sollicitatie kwam wist ik meteen dat het een match was”, begint Eitjes, die in februari startte met het Young Professionals Programma.
“Ik heb een master afgerond in Economie. Je kunt hiermee veel kanten op en ik wist nog niet precies welke”, vertelt ze. “Een traineeship in de consultancy gecombineerd met de mogelijkheid om bij financiële instellingen aan de slag te kunnen sluit aan op mijn studie en biedt me de mogelijkheid erachter te komen wat ik leuk vind. Dat vond ik een mooie combinatie. Ik krijg de kans om in korte tijd bij diverse werkgevers aan verschillende opdrachten te werken. Ik zie het als een uitdaging om steeds opnieuw te beginnen en mijn draai te vinden op een nieuwe plek.”
Daarbij sprong het Young Professional Programma van Enigma er duidelijk uit. “Enerzijds vanwege het aantrekkelijke programma waarin we één keer per week training krijgen – dat zie je niet vaak bij traineeships – maar de doorslag gaf de fijne sfeer die heerst wanneer je bij Enigma binnenstapt. Enigma wordt vaak omgeschreven als een warm bad, en zo voelt dat ook voor mij. De term ‘samen’ staat centraal en daardoor voelde ik me meteen welkom.”
Trial & error
De trainees werken vanuit Enigma voor de Rabobank aan verschillende opdrachten.
“Tijdens mijn eerste opdracht deed ik in mijn rol als procesmanager op de afdeling Operations onderzoek naar de redenen waarom een eerstelijns support team telefonisch doorverbindt naar meerdere tweedelijns support teams. Verder was ik betrokken bij het inrichten van een kennisbank voor twee van deze teams. Doel was om verspreide informatiebronnen bijeen te brengen op één centrale plek waardoor informatie beter en sneller toegankelijk is.”
Ze sloot zich aan bij een zelfsturend Scrum-team. “Dit team bestond onder meer uit ervaren procesmanagers bij wie ik terechtkon met mijn vragen en voor begeleiding. Dat heeft me erg geholpen. Omdat het een opdracht was die ik individueel uitvoerde heb ik het vooral ervaren als een periode van ‘trial & error’ – sommige dingen werkten wel, andere totaal niet. Ook had ik daardoor veel vrijheid, wat gepaard ging met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een hoge betrokkenheid. Deze eerste opdracht was ontzettend leerzaam en de opgedane ervaring heb ik meegenomen in mijn tweede opdracht.”
Diverse groep
Ook de wekelijkse trainingen dragen natuurlijk bij aan de steile leercurve. Daarbij leren de trainees niet alleen van de docenten, maar ook van elkaar.
“Wat handig is dat we allemaal verschillende studieachtergronden hebben. Ook de combinatie tussen Rabo- en Enigmatrainees maakt ons een diverse groep. Dit zorgt dat we vaak andere interesses en kwaliteiten hebben. Nu we verder komen in het traineeship doen we op steeds meer plekken ervaring op en weten steeds beter van elkaar welke rol iemand in een groep inneemt. Ervaringen en kwaliteiten wisselen we onderling zoveel mogelijk uit. Je kunt in een traineeklas van tien man dus altijd wel bij iemand terecht als je ergens tegenaan loopt.”
“Van te voren verwachtte ik vooral een afwisselende baan waarin veel ruimte is voor zelfontwikkeling. Die verwachting is uitgekomen.”
Naast vakinhoudelijke kennis en functionele vaardigheden, vormt persoonlijke ontwikkeling de derde pijler van het opleidingsprogramma. “In dat kader krijgen we ook trainingen in persoonlijk leiderschap. Binnen deze trainingen delen we met elkaar veel persoonlijke informatie, waardoor je elkaar heel snel goed leert kennen. Wij zijn in deze negen maanden een hechte groep geworden en ik kijk altijd erg uit naar de woensdagen en onze online borrels, waar we als groep weer bij elkaar komen.”
Leerzame crisis
Dat deze borrels nu virtueel zijn heeft natuurlijk alles te maken met corona. Niet lang nadat de lichting trainees begon ging het land in lockdown. Dit bracht onverwachte uitdagingen met zich mee.
“Op het moment dat ik start aan een nieuwe baan wil ik zo snel mogelijk de organisatie, cultuur en mijn nieuwe collega’s leren kennen, kennis opdoen en kunnen meedraaien. Vanuit huis is dat toch lastiger. Vooral mijn weg vinden in de virtuele Rabobank-omgeving en uitvinden aan welke touwtjes je moet trekken om een opdracht de juiste richting op te sturen is een weg die soms met vallen en opstaan verloopt. Dit is toch lastiger online dan wanneer je collega’s bij het koffiezetapparaat of in de wandelgangen tegenkomt.”
Om te zorgen dat de wekelijkse trainingen konden doorgaan hebben Enigma en Rabobank na de afkondiging van de eerste lockdown in hoog tempo een volledig aangepast online trainingsprogramma opgezet. Daarnaast zet Enigma alles op alles om de verbondenheid binnen het team in stand te houden via allerlei online activiteiten. “Denk aan wekelijkse online borrels met een Kahoot-quiz, themaevenementen, dagstarts met de trainees en onze MC en het organiseren van online sportlessen.”
Toen de maatregelen het afgelopen zomer toelieten, kon weer even op het kantoor van Enigma worden gewerkt. “Dat voelde voor mij als een verademing. Je werkt als het ware nog steeds remote, maar dan vanaf een andere plek. Toch is er op kantoor altijd wel iemand bij wie je terechtkunt voor advies over je opdracht – of belangrijker misschien nog wel – gewoon voor een praatje over andere dingen dan werk. Dat is wat ik bij het thuiswerken wel heel erg mis. Het kunnen terugvallen op Enigma helpt dus ook erg om zo goed mogelijk te blijven opereren en leren.”
“Wat ik heel mooi vond was het samenhorigheidsgevoel dat ontstond bij Enigma tijdens de eerste lockdown.”
Tegelijk ziet ze ook de positieve kant in van de unieke werksituatie die door corona is ontstaan. “Ik ben me ervan bewust dat ik door het online werken juist skills opdoe die je in een ‘niet-corona’ situatie niet had opgedaan, en die ik in de rest van mijn carrière nog goed kan gebruiken.”
Saamhorigheidsgevoel
Terwijl het jaar voor de hele wereld heel anders verliep dan verwacht, maakt het Young Professional Programma de verwachtingen van Eitjes voorlopig meer dan waar.
“Van te voren verwachtte ik vooral een afwisselende baan waarin veel ruimte is voor zelfontwikkeling. Die verwachting is uitgekomen. Het traineeship voelt voor mij als een achtbaan door de combinatie van het trainingsprogramma, het werkzaam zijn bij Enigma en de verschillende opdrachten die ik uitvoer bij Rabobank. Daar komen veel verantwoordelijkheid en diverse taken bij kijken en er wordt veel van je verwacht. Dat is wat ik leuk vind, waar de uitdaging ligt en waar je als persoon snel door groeit.”
Ze vindt het dan ook lastig om één hoogtepunt aan te wijzen. “Dat zijn meerdere dingen. Allereerst de introductieweek, waarin we warm werden onthaald door alle collega’s. Maar ook het moment dat ik mijn eerste opdracht bij de Rabobank kreeg en de introductieweek met de Rabobank-trainees, waarin we onder andere met zijn allen een kookworkshop hebben gedaan.”
Uiteindelijk leverde de coronacrisis zelfs een aantal mooie herinneringen op. “Wat ik heel mooi vond was het samenhorigheidsgevoel dat ontstond bij Enigma tijdens de eerste weken van de eerste lockdown, waarin er alles aan werd gedaan om er gezamenlijk het beste van te maken en de verbondenheid onder collega’s zo goed mogelijk te bewaren.”
Toen de maatregelen versoepeld werden, konden de trainingen weer tijdelijk doorgaan op kantoor. “De eerste ‘live’ training en alle trainingen die daarop volgden zijn me misschien wel het meest bijgebleven. Eindelijk weg bij je scherm, wat zorgt voor betere focus en – het allerbelangrijkst – de mogelijkheid om weer eens op een normale manier met elkaar bij te praten in plaats van via een beeldscherm. Net als iedereen hoop ik natuurlijk dat we dat snel weer kunnen doen.”