Werken als trainee in de financiële sector: Leon de Reeder

02 februari 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Hoe is het om als trainee te werken in de financiële sector? In het Young Professional Programma brengt financieel consultant Enigma Consulting jonge talenten de fijne kneepjes bij van het vak. Tijdens het traject van anderhalf jaar wordt leren in de praktijk gecombineerd met intensieve training en coaching. Consultancy.nl vroeg drie trainees naar hun ervaringen. Vandaag Leon de Reeder.

Na het afronden van zijn master Business Informatics besloot Leon de Reeder dat hij zijn carrière wilde starten bij een grote bank. “Het zijn enorm diverse organisaties die een grote impact hebben op de samenleving”, vertelt hij.

Hij kwam al snel uit bij de Rabobank, die in samenwerking met Enigma Consulting starters de kans biedt om de bankensector en consultancy beter te leren kennen. “Ik wist nog niet zeker of ik meer wilde gaan werken in een technische of businesshoek”, legt De Reeder uit. “Het traineeship bij de bank biedt mij de kans om meerdere afdelingen en projecten te doen en te ontdekken wat ik leuk vind.”

Leon de Reeder, Trainee, Enigma Consulting

Gebundelde expertise

De groep van het Young Professional Programma is een mix van talenten van Enigma en Rabobank. Als starter bij de Rabobank baseerde De Reeder zijn keuze om deel te nemen aan het traineeship vooral op zijn interesse voor de bankenwereld. “De consultancytrainingen die ik van Enigma krijg zijn echter ook ontzettend leerzaam voor mij”, geeft hij aan. “Ongeacht of je echt ‘consultant’ bent, zijn veel skills gewoon altijd waardevol om te hebben. En wie weet ga ik later nog de consultancy in.”

Net als medetrainee Sanne Eitjes, profiteert De Reeder volop van de diverse mix aan talenten binnen de groep. “Dankzij de verschillende studieachtergronden kunnen we altijd elkaar aanspreken bij punten op het gebied van kennis die we zelf missen. Ook rouleren we over de afdelingen. Het voordeel hiervan is dat als je op een afdeling komt die je niet kent, elkaar om hulp kan vragen om de juiste stakeholders te identificeren die je voor je opdracht nodig gaat hebben.”

Bovendien biedt het traineeship de gebundelde expertise van Enigma en de Rabobank. “Het voordeel hiervan is dat we voor opdrachten bij de Rabobank ook gebruik kunnen maken van kennis binnen Enigma. Zo hebben wij bijvoorbeeld via Enigma veel connecties kunnen maken in de financiële wereld op het gebied van cryptocurrencies voor ons eindproject.”

Naar de cloud

De eerste opdracht waar De Reeder binnen het traineeship aan werkte omvatte het opzetten en testen van een proof of concept cloudomgeving. “Het doel hiervan was meervoudig – de Rabobank wil een groot deel van haar IT verplaatsen naar de cloud: Hoe gaat deze transitie eruitzien voor het team en de software die we gebruiken om klanten te bedienen? Welke problemen ondervinden we bij het opzetten, migreren en beheren van cloud in plaats van on premise? Wat zijn onze ervaringen met deze nieuwe oplossing?”

“Ongeacht of je echt ‘consultant’ bent, zijn veel skills gewoon altijd waardevol om te hebben.”

“Mijn rol hierin was erg breed”, licht De Reeder toe. “Ik ben hier opgezet met een ervaren collega die de uiteindelijke verantwoordelijkheid droeg, maar ik heb veel vrijheid en verantwoordelijkheid gekregen. Van stakeholdermanagement en het opzetten van cloud resources tot het aansturen van teamleden voor de tests die we wilden draaien.”

Thuistrainees

Vlak nadat het traineeship begon, gooide corona Nederland voor het eerst op slot. Het massale thuiswerken bracht voor iedereen de nodige uitdagingen met zich mee – zeker ook voor trainees, die ten behoeve van hun leerproces intensief moeten samenwerken met elkaar en begeleiders.

“Uiteraard was het grootste gevolg voor ons dat we zowel ons werk als een groot deel van de trainingsdagen vanuit huis online moeten verrichten”, aldus De Reeder. “Veel collega’s vinden het non-stop thuiswerken heerlijk, maar wij als trainees niet. Het is soms erg lastig volledig vanuit huis te werken met collega’s die je alleen online ontmoet hebt. Het is moeilijker om een persoonlijke band met iemand op te bouwen. Je ziet elkaar immers alleen als er een meeting ingepland wordt en niet even gezellig bij het koffiezetapparaat.”

“Sommige trainingen zijn ook veel nuttiger of leerzamer om in real life te kunnen volgen”, legt hij uit, “zoals trainingen met betrekking tot social skills. Enigma en de Rabobank hebben zich gelukkig wel hard ingezet om sommige van deze trainingen relevanter te maken binnen de huidige situatie, zoals een training over online samenwerking of online presenteren.”

Ook bleek het vanuit huis aanvankelijk soms wat lastiger om contact te maken met collega’s. Juist daardoor leerde De Reeder echter hoe belangrijk het is om gewoon (digitaal) op mensen af te stappen. “Ik merkte al gauw hoe essentieel je stakeholdermanagement is voor het succes van een project. Ik ben hierdoor een stuk pro-actiever geworden in het benaderen van collega’s die ik nog nooit ontmoet heb maar wel nodig heb voor mijn werk.”

De waarde van persoonlijk contact

In dit jaar van thuiswerken waren het de uitzonderingen waarop de trainees wél bij elkaar konden komen die eruit sprongen. “Wat mij het meest is bijgebleven zijn de trainingsdagen die we nog wel fysiek konden doen. Ik, en de rest van de groep, missen dit ontzettend – de trainingen zijn leuker, gezelliger, interessanter en interactiever als ze fysiek zijn.”

“Bovendien is er dan ook tijd voor een lolletje en een potje tafelvoetbal in plaats van direct door naar de volgende videomeeting”, legt De Reeder uit. “Als iemand met een achtergrond in informatiekunde zit ik al jaren midden in de digitale communicatietechnologie, maar het afgelopen jaar heeft ons wel weer even flink herinnerd aan de niet te vervangen waarde van persoonlijk contact.”