BOLD-managing partner Klaas Wagenaar brengt 'Business Unusual' uit

15 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Het bedrijfslandschap bevindt zich nu al een aantal jaar in onrustig vaarwater, maar de huidige storm zag niemand aankomen. Een uitgelezen moment om lessen uit het turnaround-vak te delen, dacht BOLD-managing partner Klaas Wagenaar. In ‘Business Unusual’ put hij uit zijn jarenlange ervaring in het redden van noodlijdende bedrijven en komt hij met vijf principes die bedrijven helpen overleven in extreme omstandigheden.

Het is inmiddels een bekend liedje: bedrijven die willen overleven moeten transformeren. De razendsnelle digitalisering van de samenleving zorgt dat businessmodellen steeds minder lang houdbaar blijven. Dit jaar heeft de overlevingsstrijd een hele nieuwe dimensie gekregen: door de coronacrisis staat menig bedrijf het water aan de lippen. 

Dit betekent echter niet dat de noodzaak tot transformeren nu ineens is verdwenen, zo betoogt Klaas Wagenaar in zijn nieuwe boek. Samen creëren deze omstandigheden een soort van perfecte storm. Eerder schreef de BOLD-managing partner al ‘Brand’, over zijn jaren in het turnaround-vak, maar de huidige situatie is zo bijzonder dat Wagenaar besloot dat het tijd was voor een vervolg. De titel ‘Business Unusual’ verwijst naar de unieke combinatie van maatregelen die bedrijven nu moeten nemen om het hoofd boven water te houden: turnaround en transformatie. 

BOLD managing partner Klaas Wagenaar brengt 'Business Unusual' uit

“Die combinatie heb ik de afgelopen decennia niet meegemaakt”, aldus Wagenaar. “Het klassieke werk van een turnaround manager is zorgen dat je uit financiële problemen komt en je bedrijf in veilige haven brengt. Dat is natuurlijk in deze tijd al een hele uitdaging, ook al omdat veel bedrijven niet alleen te maken hebben met een terugval in inkomsten maar ook met oplopende schulden. Maar er is nu niet alleen sprake van een flinke economische schok, maar ook van een enorme versnelling in digitalisering. Een onderneming moet dus ook transformeren. In een recordtempo. Het is echt Darwin in een snelkookpan.”

Grote ongekende uitdaging?

Het klinkt misschien alsof bedrijven staan voor een onmogelijke opdracht, maar de extra urgentie zorgt volgens Wagenaar ook dat ineens veranderingen ontstaan die eerder ondenkbaar leken: “Die combinatie van turnaround en transformatie is waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Tegelijkertijd biedt die vaak ook grote kansen.” 

Ter illustratie wijst hij op de afgelopen maanden: “We zagen al vrij snel allerlei vormen van creativiteit opkomen om die transformatie vorm te geven. Toprestaurants gingen takeaway-afmaakmenu’s verzorgen en bouwden in allerijl een digitale infrastructuur op; kantoormedewerkers in overheid en bedrijfsleven ruilden fysieke meetings in voor Skype, Zoom, Teams of andere toepassingen; en psychotherapeuten gingen beeldbellen met hun patiënten.”

Tegelijkertijd zijn er echter ook bedrijven die juist verkrampen. Bestuurders weten niet altijd hun hoofd koel te houden, zodat beslissingen soms overhaast worden genomen en er weinig vertrouwen wordt uitgestraald richting de medewerkers. Met Business Unusual geeft Wagenaar ondernemers, directies, adviseurs en andere betrokkenen praktische adviezen over hoe zij het voortouw kunnen nemen in crisissituaties. Hij illustreert zijn tips en handreikingen met herkenbare voorbeelden van turnarounds waarbij hij zelf betrokken was. Zo wil hij bedrijven helpen de huidige storm te doorstaan én zich voor te bereiden op de toekomst.