Afvalverwerker Avri moet sleutelen aan dienstverlening
Afvalverwerker Avri moet behoorlijk aan zijn dienstverlening sleutelen. Dat zeggen experts van TwynstraGudde in een evaluatierapport.
Avri verzorgt de inzameling en verwerking van afval binnen de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. De afvalverwerker probeert met zijn activiteiten geen winst te maken, maar houdt zich in plaats daarvan vooral bezig met het coördineren van de diverse afvalstromen binnen de regio. Volgens onderzoekers van TwynstraGudde gaat dat echter niet vlekkeloos.
Onvoldoende samenspraak
Vorig jaar wijzigde Avri een onderdeel van zijn dienstverlening radicaal. Sindsdien moeten inwoners van de acht gemeenten in de regio zelf hun restafval deponeren in honderden ondergrondse containers verspreid over de regio. Eerder kwamen vuilniswagens van Avri om de twee weken de grijze kliko’s voor de deuren legen. Doel van de inzamelwijzing: het afvalscheidingsniveau verbeteren. Volgens Avri zat er te veel afval in de grijze kliko’s dat nog kon worden hergebruikt, waardoor veel werd verbrand wat nog waarde had.In 2016 kwamen de bestuurders van Avri op het idee om het restafval anders te gaan inzamelen. Kort daarna ontwikkelden ze een plan. Volgens Twynstra maakte Avri hier zijn eerste grote fout. Niet alle gemeenten konden zich namelijk vinden in het plan van de afvalverwerker. Zo hadden Buren, Maasdriel en West Maas & Waal flinke bedenkingen. De laatstgenoemde gemeente stemde uiteindelijk tegen de plannen. Twynstra stelt dat Avri “het belang van gezamenlijkheid en draagvlak” in deze kwestie heeft onderschat.
Daarnaast liep Avri op een aantal zaken vooruit. Hierdoor werden gemeenten voor het blok gezet. Zo schreef de afvalverwerker verschillende aanbestedingen uit, waardoor verplichtingen naar derde partijen ontstonden, terwijl de gemeenten nog geen definitief besluit hadden genomen over de plannen. Dit leverde onnodig veel druk op bij de twijfelende gemeenten, die om uitstel vroegen, wat Avri vervolgens afsloeg omdat dit zou leiden tot hoge kosten.
Verder, zo zegt TwynstraGudde in zijn rapport, werden inwoners van de acht gemeenten op een te laat moment bij het verandertraject betrokken, terwijl de inzamelwijzing nou juist de meeste invloed heeft op deze groep mensen. Hierdoor ontstond onder inwoners veel onbegrip over en verzet tegen de plannen. Avri zocht vervolgens niet naar een compromis, maar zetten controleurs in, die hoge boetes uitdeelden, wat nog meer onvrede veroorzaakte.
Vooruitgang begint bij zelfreflectie
Een groot gebrek aan samenspraak vormt de rode draad van de kritiek jegens de afvalverwerker. Toch steekt Avri wel zijn hand in eigen boezem door zelf TwynstraGudde voor een evaluatieonderzoek in te schakelen en door fouten openlijk te erkennen: “De invoering van het nieuwe inzamelsysteem is niet zonder slag of stoot verlopen.”