AEF neemt Autoriteit Consument & Markt onder de loep
Andersson Elffers Felix (AEF) evalueert in september en oktober in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het adviesbureau zal daarbij zijn oordeel vellen over de doeltreffendheid, doelmatigheid en toekomstbestendigheid van de toezichthouder.
Op 1 april 2013 ontstond de ACM uit een fusie van de Consumentenautoriteit, Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). Als onafhankelijke toezichthouder maakt de ACM zich sterk voor goed werkende markten voor mensen en bedrijven. Vanuit die missie houdt de ACM toezicht op de mededinging, een aantal specifieke sectoren en het consumentenrecht.
Zo startte de ACM onlangs een onderzoek naar bedrijven die handelen in neplikes, nepreviews en nepvolgers. “Het bewust inzetten van nepreviews, neplikes en nepvolgers schaadt het vertrouwen van consumenten in het internet als marktplaats”, aldus Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM. “Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij online aantreffen en hun aankoop daarop baseren. Bovendien kan het gebruik van misleidende beoordelingen leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven. Daarom treden wij hiertegen op.”Met soortgelijke interventies heeft de ACM de afgelopen periode belangrijke successen gekend, zo merkt AEF op in de aankondiging van het onderzoek: “De organisatie is onder andere goed zichtbaar geweest in consumentenbescherming- en voorlichting en heeft bijgedragen aan het functioneren van de energiemarkt.” Daarbij signaleert AEF echter ook dat de ACM voor “dilemma’s” heeft gestaan: “Hoe om te gaan met technologische ontwikkelingen, zoals grote techbedrijven?”
In dit kader is de ACM momenteel nog bezig met een onderzoek naar de activiteiten van grote techbedrijven op de Nederlandse markt voor betalingsverkeer. De toetreding van ‘Big Techs’ tot de financiële sector zorgt al jaren voor grote kopzorgen bij banken, en zorgt mogelijk ook voor oneerlijke concurrentie: “Big Techs kunnen de sterke positie die zij hebben opgebouwd in één markt mogelijk gebruiken om een andere markt te veroveren”, aldus de ACM.
In de evaluatie van AEF zal worden teruggekeken op het functioneren van de ACM in de periode tussen 2015 en 2020. Het onderzoek – in de vorm van een uitgebreide documentstudie, tientallen (digitale) interviews en groepsgesprekken en drie verdiepende casestudies – wordt uitgevoerd door AEF-adviseurs Aris van Veldhuisen, Janneke Bok-Wicherts, Daan Boot, Floor Hoogeboom en Gabriël van Rosmalen. Daarbij werken ze samen met de experts Jasper Sluijs en Paul de Bijl.
In oktober moet het eindrapport klaar zijn.