Werken als consultant tijdens corona: Vasco Consult
Hoe is het om als consultant te werken tijdens de coronacrisis? Professionals van Vasco Consult delen hun ervaringen.
“Vanuit mijn huis in het zuidoosten van ons land naar de locatie van mijn huidige opdracht: een rit van 130 kilometer. Het was mijn ritueel. Extra vroeg weg om de files te mijden, er een sport van maken welke route mij de meeste tijdwinst zou opleveren. Zo had ik in de ochtend altijd genoeg tijd om in te checken. Wat is dat nu anders”, vertelt Rob Janssen, adviseur bij Vasco Consult.
“30 stappen naar het ontbijt en weer 30 erbij om op mijn thuiswerkplek aan te komen. Het ritueel heeft zich verplaatst naar mijn eigen trap: de mentale voorbereiding op de dag. Ik had nooit gedacht zo snel op mijn werk te kunnen arriveren”, aldus Janssen. “Ik had ooit de droom om per fiets naar mijn werk te kunnen. Dat zit er nu niet in. Daarom sluit ik tegenwoordig de dag fietsend af. Na het afronden van mijn laatste dagelijkse taken haal ik mijn fiets uit de schuur. Zo’n 30 kilometer later is mijn hoofd leeg en de batterij weer helemaal opgeladen.”
Vasco-adviseur Hein Groeneveld vult zijn collega aan: “Persoonlijk dacht ik dat het door de coronacrisis een chaos zou worden. Anderhalve meter afstand van elkaar houden. Alleen wanneer strikt noodzakelijk naar buiten. Kinderen die thuis zijn, terwijl ouders noodgedwongen thuis moeten werken. En dat alles om de coronacurve te bedwingen. Zoveel verandering in zo’n korte tijd. Alles zou als een kaartenhuis in elkaar gaan storten, dacht ik destijds.”
Ruim drie maanden later komt Groeneveld daar op terug: “De chaos die ik had verwacht is achterwege gebleven. Als je vertrouwt op je team, kun je samen vertrouwen hebben in de toekomst en veel bereiken op minimaal anderhalve meter afstand. Dat is ook de basis waar vanuit we opereren: vertrouwen. Als Vasco hebben we een helder doel waarin de klant vooropstaat, samen werken we naar dit doel, we zijn transparant en delen alles. En iedereen pakt zijn verantwoordelijkheid om het doel te behalen.”
Sander van der Toorn startte begin maart dit jaar bij Vasco. “Het zou de verhaallijn kunnen zijn van een slechte film uit de jaren negentig: man neemt ontslag, geniet van een korte vakantie en start bij een nieuwe werkgever. Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden en het leven is goed. Dan opeens wordt de man en de rest van de wereld geconfronteerd met een verschrikkelijke pandemie, een algehele crisis volgt en de mensheid staat voor de uitdaging om dit op te lossen.”
“Ondanks alle zorgen die de coronacrisis met zich meebrengt, vind ik het mooi om te zien hoe vindingrijk iedereen is. Voor Vasco geldt dit ook”, zegt Van der Toorn: “En dat is niet altijd makkelijk, maar tijdens een crisis leer je elkaar pas goed kennen. Ook al loopt 2020 compleet anders dan gepland, wij zijn in staat om hier met elkaar doorheen te komen. En daarnaast heeft elke film, ook al is die slecht, een einde. Deze film heeft echter een goed einde, daar ben ik van overtuigd!”
“In 2017 besloot ik mijn baan op te zeggen en een eigen bedrijf te starten”, zegt Vasco-CEO Ruben Uppelschoten. “Het idee over wat voor een bedrijf het moest worden voor klanten, medewerkers en businesspartners was helder en scherp. En het plan zat vol met ambities. Het idee was om in drie jaar op een gezonde manier te groeien naar een mooi bedrijf. Maar helaas ligt dat plan momenteel in de ijskast: de coronacrisis heeft de groei tot stilstand gebracht.”
“Logische vraag die ik de laatste tijd veel krijg, is of ik er wakker van lig dat mijn ambities in de ijskast liggen, of ik er stress van heb. Het eerlijke antwoord is dat dit niet het geval is, maar het aantal grijze haren op mijn hoofd vertoont wel een onmiskenbaar exponentiële groei. Grijze haren krijg ik eveneens door de zorgen die ik heb om het Vasco-team. Meer dan ooit tevoren voel ik me verantwoordelijk voor het creëren van een leuke, eerlijke en open werkomgeving”, zegt Uppelschoten.
“Om me heen zie ik succesvolle bedrijven stoeien en zich zorgen maken over hun continuïteit. Niet door gebrek aan goede mensen of goede ideeën, maar door de impact van de coronamaatregelen. Dit zorgt er bij mij voor dat ook de laatste blonde lok inmiddels grijs oogt. Het goede nieuws is echter wel dat de kappers al weer een paar weken open zijn. De schaar heeft veel van mijn grijze haren weggeknipt, maar de nieuwe hoofdkleur blijft. Ondernemen is leuk, maar ook zwaar en spannend. Het is dus niet zo zwart-wit”, besluit Uppelschoten.