Julius Buijs over starten als consultant in coronatijd

23 juni 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Julius Buijs had het zich heel anders voorgesteld, zijn eerste werkweek bij FTE Groep. Op zijn tweede dag bij de zakelijke dienstverlener ging Nederland namelijk in lockdown. Toch kijkt Julius terug op een leerzame tijd – vier vragen aan de kersverse consultant.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Voordat ik de transfer maakte naar de consultancywereld was ik werkzaam als pensioenadviseur en sinds 2019 ook als financieel planner bij een kleine intermediair. De opleiding tot financieel planner heb ik vorig jaar na een pittige studie afgerond, en had voor mij vooral als doel een brede laag algemene financiële kennis op te doen.

In mijn ogen is het niet mogelijk om over pensioen te adviseren, zonder een breder begrip te hebben van alle financiële zaken die daarmee in directe verbinding staan. Pensioen is langetermijnplanning bij uitstek, iets waar toch veel mensen moeite mee hebben.

Julius Buijs, Consultant FTE groep

Je roots liggen niet in de pensioensector. Leg uit?

Klopt, ik heb geschiedenis en daaropvolgend politiek & maatschappij in historisch perspectief gestudeerd in Utrecht, en de belangrijkste overeenkomst met pensioen is misschien het stoffige karakter dat op beide onderwerpen rust. De vraag die het vaakst aan mij gesteld wordt is dan ook: waarom ben je geen geschiedenisleraar geworden? Het antwoord dat steevast volgt is dat ook Mark Rutte, Alexander Pechtold én zelfs onze eigen koning allen geschiedenis hebben gestudeerd.

Centraal in de opleiding staat namelijk een denkwijze, het doen van (bronnen)onderzoek, het leggen van verbanden, het analyseren van gebeurtenissen en een bewustzijn van de maatschappelijke context. Belangrijke bouwstenen waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds de vruchten van pluk.

Hoe heb je de eerste periode bij FTE ervaren?

Het is een veelgehoord cliché van de coronaperiode maar desalniettemin niet minder waar: het zijn rare tijden. Zo ook voor mij als kersverse consultant in coronatijd. De wind zat in eerste instantie mee toen ik begin maart een laat geboekte skivakantie kon ondernemen naar Oostenrijk. Voor mij betekende dit een debuut op de lange latten wat prima beviel, gecombineerd met prachtig weer.

Aan het einde van de week begon de situatie langzaam de verkeerde kant op te gaan. We glipten nog net door de sluitende grenzen en dus kon ik in de tweede week van maart vol goede moed beginnen aan mijn nieuwe leven als pensioenconsultant bij FTE Groep. De teller bleef steken op welgeteld één kantoordag, voordat ik me net als iedereen verplicht in het ‘nieuwe werken’ stortte: thuis op de zolderkamer.

De corona-uitbraak gooide dus roet in het eten van mijn start bij FTE. Niet meer naar kantoor om alle collega’s beter te leren kennen maar ook een markt die op slot ging waardoor de aanvragen naar opdrachten afnam.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die ik in de tussentijd heb kunnen oppakken. Samen met collega’s ben ik in een projectgroep bezig met een marktonderzoek naar pensioencommunicatie, help ik intern met het oppakken van werkzaamheden, heb ik mijn Scrum Master-certificaat behaald, een Excel-cursus opgepakt en ben ik nu bezig met mijn PE-pensioen en PE-inkomen zodat ik weer een aantal jaar vooruit kan. 

Verder is de eerste online FTE Pubquiz inmiddels achter de rug en heb ik ondanks het thuiswerken toch een hoop collega’s op een informele wijze leren kennen. Wat dat betreft ben ik ondanks de situatie toch zeer tevreden over mijn start bij FTE en voelt het als een warm bad. Gelukkig begint de markt weer wat aan te trekken en worden de maatregelen stap-voor-stap versoepeld.

Ik ga er dan ook vanuit dat ik binnenkort van waarde kan zijn op een uitdagende opdracht!

Tot slot, waar krijg je energie van?

Ik krijg enorm veel energie van het oplossen van complexe (pensioen)vraagstukken en het overbrengen van kennis op anderen. Pensioen blijft immers voor veel mensen een blackbox. Dit alles doe ik met een gezonde dosis (flauwe) humor en waar het kan met een knipoog. Pensioen is een buitengewoon boeiend vakgebied maar er mag zeker wat meer pit en sjeu in. Maatwerk en respect voor het individu moeten daarbij altijd centraal staan.