Onderzoek brengt de belangrijkste IT-trends 2020 in kaart

05 juni 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Data science, cyber- en datasecurity, kunstmatige intelligentie en Internet of Things (IoT) vormden de belangrijkste IT-trends van 2019. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor dit jaar? Doe mee aan het IT Trendsonderzoek 2020.

In 2012 bestempelde de Harvard Business Review data scientist al als het meest sexy beroep van de 21e eeuw, maar de data scientist heeft nog een flinke uitdaging om een brug te slaan tussen data science en automatisering, om het juiste niveau van analyses te kunnen doen. De grootste uitdaging waar data scientists nu voor staan, is dat data steeds heterogener wordt en dat er steeds complexere methoden nodig zijn om analyses automatisch en zelfvoorzienend te kunnen laten zijn.

Dergelijke trends op IT-gebied volgen elkaar in de huidige marktomgeving in rap tempo op. Wat vijf jaar terug nog een noviteit was op IT, kan enkele jaren later of soms nog sneller alweer gelden als legacy IT. De laatste jaren wordt de markt overspoeld met nieuwe technologie, systemen en innovatieve oplossingen. Denk aan werken in de cloud, quantum computing, edge computing, 5G, Internet of Things, data science en analytics, robotic process automation (RPA), blockchain en nog veel meer.

IT Trendsonderzoek

Deze IT-trends worden ieder jaar in kaart gebracht in het IT Trendsonderzoek van Supply Value, een specialist op het gebied van inkoop-, supply chain-, performancemanagement en digital. Het onderzoek polst bij professionals werkzaam in of met IT in Nederland wat zij verwachten dat de IT-trends zijn van dat jaar.

Supply Value - IT Trendonderzoek

Niet alleen worden in het jaarlijkse onderzoek de trends geïdentificeerd, ook wordt gekeken welke toepassingen relevant zijn binnen IT en wat de impact is op de business. Het doel van het onderzoek is het ondersteunen van informatiemanagement- en -technologieprofessionals bij het stellen van prioriteiten en bepalen van de juiste focus. Het IT Trendsonderzoek wordt ondersteund door vakblad en platform Computable.

Vorig jaar was data science de belangrijkste it-trend
 van het jaar, gevolgd door cyber- en datasecurity en artificial intelligence. Data science werd door meer dan 50 procent van de respondenten met veel tot zeer veel prioriteit opgepakt in 2019.

Deelnemen

Het invullen van de enquête neemt ongeveer vijf minuten in beslag. Antwoorden worden vertrouwelijk behandeld, het onderzoek kan ook anoniem worden ingevuld. Deelnemers kunnen kosteloos het onderzoeksrapport ontvangen.

Voor een overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten voor 2019, klik hier. Het hele rapport bekijken? Klik dan hier.