Na 16 jaar trekt Amsterdam stekker uit mentorproject Goal

27 mei 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeente Amsterdam heeft de stekker getrokken uit ‘Goal’, een mentorproject dat in 2004 van start ging. Sindsdien zijn meer dan 4500 kwetsbare jongeren uit Amsterdam gekoppeld aan vrijwillige mentoren. RadarAdvies was de afgelopen jaren betrokken bij het project als uitvoerder.

“Tot ons groot verdriet moet Goal stoppen. De gemeente Amsterdam heeft besloten het initiatief niet meer te financieren”, laten de medewerkers van Goal weten op hun website. “Dit betekent dan ook dat we geen nieuwe jongeren meer aan kunnen nemen om te matchen. Dit vinden wij natuurlijk ontzettend jammer en vervelend. Voor lopende mentoraten geldt dat we deze natuurlijk nog steeds met alle zorg en toewijding zullen begeleiden.”

Goal is een project voor Amsterdamse kwetsbare jongeren (leeftijd: 12-23 jaar), die elk worden gekoppeld aan een mentor die hen (ongeveer) een jaar lang ondersteunt. De mentoren helpen de jongeren onder meer met het versterken van hun vaardigheden. Daarnaast houden de mentoren zich bezig met het verbeteren van de school- en/of werksituatie en kunnen de jongeren met de hen praten over hun problemen.Na 16 jaar trekt Amsterdam stekker uit mentorproject GoalDe mentor en de jongere die aan elkaar zijn gekoppeld spreken elkaar gemiddeld genomen één keer per week. Het traject is vrijwillig, maar zeker niet verblijvend. Dat geldt voor zowel de jongeren als voor de mentoren. Bij de start van het mentoraat tekent de jongere een trajectplan waarin zijn of haar doelen staan beschreven. Aan het eind van het mentoraat wordt samen met de mentor bekeken of de beoogde doelen zijn gehaald. 

De mentor staat er niet alleen voor en wordt ondersteund door een begeleider. Dat zijn over het algemeen professionals die actief zijn bij organisaties die zijn aangesloten bij Goal. Denk bij mentorbegeleiders bijvoorbeeld aan docenten, jongerenwerkers en jeugdzorgmedewerkers. Elke drie maanden organiseren de mentorbegeleiders een intervisiebijeenkomst voor de mentoren. Op deze manier kunnen ze ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven.

Goede herinneringen

Zo’n vijftien jaar geleden werd de destijds dertigjarige Ernest van der Meijde (mentor) gekoppeld aan de indertijd dertienjarige Josha Selma, die naar eigen zeggen niet de makkelijkste was: “Ik was best een moeilijk iemand toen ik zo jong was. Ik was gediagnosticeerd met autisme, voelde me heel snel persoonlijk aangevallen en had moeite met de sociale omgang met nieuwe mensen. In die periode ontmoette ik via Goal mijn mentor Ernest.” 

Selma geeft aan dat hij veel heeft geleerd van Van der Meijde. “Ernest en Goal hebben mij heel veel gebracht. Ik ben echt gegroeid als mens.” Inmiddels werkt Selma al enige tijd op de financiële afdeling van een advocatenkantoor. “Het is echt jammer en zonde dat dit mooie initiatief verdwijnt”, besluit Selma.  

De stille kracht

RadarAdvies, een consultancybureau dat zich in het bijzonder bezighoudt met sociale vraagstukken, was de afgelopen jaren betrokken bij het mentorproject en voerde dit uit in samenwerking met verschillende professionals die werkzaam waren bij de organisaties die zich hadden aangesloten bij Goal. Denk hierbij onder meer aan scholen, jeugdzorginstellingen en welzijnsorganisaties uit Amsterdam.