i-Kompas bundelt tools & methoden voor publieke domein

24 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Twee adviesbureaus gericht op de publieke sector hebben i-Kompas gelanceerd, een platform dat bruikbare, gratis tools biedt aan professionals in het publieke domein. 

“In onze adviesopdrachten ontwikkelen en gebruiken wij tal van tools, methoden en stappenplannen en data. Met i-Kompas willen we deze bruikbare en betrouwbare tools delen met alle publieke organisaties”, schrijven de initiatiefnemers Adlasz en Arena Consulting op de i-Kompas website. 

Volgens Roel Korsmit van Adlasz is de site uniek in zijn soort omdat “er nog niet eerder een site gelanceerd is, waar publieke organisaties – zonder aanmelding en gratis – van in de praktijk ontwikkelde en bewezen tools, methoden en stappenplannen kunnen gebruikmaken.” 

Bij de lancering van i-Kompas hebben de initiatiefnemers zo’n 20 documenten en templates beschikbaar gesteld, gecentreerd rondom thema’s als het sociaal domein, de omgevingswet, jeugdzorg, maatschappelijk ondersteuning, omgevingsdomein, participatie, planning & control, de arbeidsmarkt en inburgering.

i-Kompas bundelt tools & methoden voor publieke domein

Deze templates zijn waardevol voor ambtenaren en professionals van onder meer gemeenten, provincies, samenwerkingsverbanden, werkbedrijven en omgevingsdiensten.

“Via een korte vragenlijst kunnen gebruikers eenvoudig achterhalen of een tool wel of niet een oplossing biedt voor hun probleem”, vertelt Ronald van den Boom van Arena Consulting.
 “Wat wij in onze adviesopdrachten ontwikkelen wordt betaald door publieke opdrachtgevers. Wij vinden dat deze informatie breder beschikbaar en toepasbaar moet zijn. Via i-Kompas komt de informatie ook beschikbaar voor andere instanties.”

Adviesbureau Adlasz is een bedrijf dat zich richt op het lokaal bestuur en het sociaal domein. Het bedrijf heeft zo’n dertig adviseurs, werkzaam vanuit vestigingen in Amersfoort en Tilburg. Arena Consulting is een bestuurs- en organisatiekundig adviesbureau dat werkzaam is in de arena van het openbaar bestuur. Het bureau uit Deventer telt zeven adviseurs.

De essentie van i-Kompas is het overdragen van makkelijk bruikbare, toegankelijke en betrouwbare tools die snel inzicht geven. “i-kompas.nl is onze digitale manier om te delen. Op een concrete vraag of uitdaging bieden we tools om te analyseren, te verhelderen en antwoord te geven”, besluit Van den Boom.

De site is te raadplegen zonder aan te melden of in te loggen. Meer informatie: www.i-kompas.nl.

In de komende maanden zullen de initiatiefnemers de website regelmatig uitbreiden met nieuwe tools.