UPD bouwt extra flexibiliteit in online trainingsaanbod

20 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Om vooral ouders met kinderen die nu thuiszitten te helpen met het online bijspijkeren van hun kennis, heeft UPD extra flexibiliteit ingebouwd in zijn online trainingsaanbod.

Vanwege de corona-uitbraak werkt een groot deel van werkend Nederland – behalve diegenen die een cruciaal beroep hebben of in een vitale sector opereren – momenteel vanuit huis. Voor professionals zonder kinderen zijn de huidige omstandigheden vanuit een werk/privé-optiek meestal nog te overzien.

Voor huishoudens met kinderen en waar beide ouders werken, kan de huidige situatie echter een grotere uitdaging betekenen. Zij zien zich genoodzaakt om zowel de zorg voor hun kinderen (waaronder mogelijk ook het begeleiden van onderwijs) te combineren met hun professionele verantwoordelijkheden. De afgelopen weken zijn tal van voorbeelden naar voren gekomen, waaruit blijkt hoe uitdagend die situatie voor werkende ouders kan zijn.

Datzelfde geldt ook voor het volgen van online trainingen. Waar voor deze groep mensen voorheen een hele dag een training volgen geen enkel probleem vormde, is dat nu opeens een uitdaging. UPD, een advies- en trainingsbureau uit Amstelveen, heeft daar nu iets op gevonden.
Tailor made by you van UPDOnder de noemer ‘Tailor made by you’ biedt UPD cursisten extra flexibiliteit. Zij kunnen nu bijvoorbeeld kortere lesdagen volgen en er zijn er extra vragenuurtjes in het leven geroepen, ook buiten de reguliere werktijden om. “In deze situatie is lastig om acht uur onafgebroken met één activiteit bezig te zijn. Met dit in het achterhoofd was het voor ons niet meer dan logisch om onze klanten hierbij te helpen”, geeft Jof Houben, directeur bij UPD, aan.

“Met deze nieuwe aanpak geven we onze cursisten veel meer vrijheid. Even weglopen uit de training is bijvoorbeeld geen probleem, je haalt dit gewoon later in bij een bezoek aan een vragenuurtje”, vertelt Houben.

Virtual classrooms

Het initiatief van UPD biedt meer flexibiliteit in het online trainingsaanbod en maakt deel uit van een bredere wereldwijde trend: die van virtual classrooms. In feite verwijst die trend naar een omgeving waarin cursisten trainingen kunnen volgen het de door hen gewenste moment en tempo. Houben: “Het principe van virtual classrooms komt voor ons niet uit de lucht vallen. Sinds de lancering van blended learning een aantal jaar terug zijn wij al aan het voorbereiden hierop. De corona-uitbraak heeft het alleen in een stroomversnelling gebracht voor ons.” 

Online is echter niet te vergelijken met face tot face, legt Houben uit, en om die reden is het online trainingsaanbod van UPD op maat gemaakt voor digitale kanalen. “Onze opleidingen zijn méér dan een digitale variant van een klassikale opleiding. Wij hebben de simulaties, oefeningen en samenwerkmomenten al helemaal aangepast aan de virtual classroom.” 

Het goed inrichten van het online trainingsaanbod in de praktijk, is “niet zomaar gedaan”, erkent ook Houben. “Hiervoor zijn een hoge mate van structuur, slimme systemen en vertrouwen in de trainers nodig. Onze trainers zijn volledig mee in deze ontwikkeling, sterker nog; zij zijn voor een groot deel de motor van deze ontwikkeling.”

Met circa 70 professionals is UPD een van de grootste trainingsbureaus in ons land gericht op verbetermanagement. Het bedrijf biedt (online) trainingen en cursussen op het gebied van onder meer agile, six sigma, leiderschap, verandermanagement en design thinking.