Online workshop leert professionals zakelijk tekenen

10 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Iets helder uitleggen is altijd al lastig, maar in deze tijden van massaal thuiswerken is het helemaal uitdagend. Getting the picture gelooft in de kracht van visualisatie bij het overbrengen van complexe materie. Hoe je iets visueel uitlegt kunnen klanten leren in de workshop ‘Zakelijk tekenen’. Normaliter wordt deze gegeven op het Amsterdamse kantoor van Getting the picture, maar dat zit er nu natuurlijk even niet in. Daarom biedt het bureau de workshop vanaf deze maand online aan.

‘Een beeld zegt meer dan 1000 woorden’, luidt het gezegde. Geen bemoedigend begin voor een geschreven artikel wellicht, maar er lijkt zeker een kern van waarheid in te zitten. Vind je het nu al lastig om een Ikea-kast in elkaar te zetten? Probeer het eens met een handleiding zónder plaatjes.

Getting the picture is opgericht vanuit het idee dat de kracht van visualisaties nog veel breder kan worden ingezet dan nu vaak gebeurt. Bijvoorbeeld in een zakelijke context. “Wij geloven dat een tekening transparanter, doeltreffender en toegankelijker is dan een lap tekst”, vertelt oprichter Paul Schilp. “Tekeningen werken verhelderend, waardoor je stakeholders makkelijker meeneemt in je verhaal en er eerder draagvlak en begrip ontstaat voor de boodschap die je wil overbrengen.”

Het team van Getting the picture richt zich op visual consultancy. “We combineren visual thinking met gedegen advies”, legt Schilp uit. “Zo weten we organisaties effectief te adviseren op het gebied van strategie, innovatie, verandering en legal design. Onze consultancytrajecten zijn niet alleen concreter en inzichtelijker, maar ook leuker en breder gedragen dan traditioneel advies. We doorlopen samen met onze klanten een inhoudelijk én creatief proces.”

Online workshop leert professionals zakelijk tekenen

“Het is onze passie mensen zélf het grotere plaatje te laten zien”, vervolgt hij. “Zo hebben we bijvoorbeeld Accenture en McKinsey bijgestaan met het begeleiden van verschillende verandertrajecten van hun klanten. Door onze krachten te bundelen, hebben we samen mooie resultaten weten te behalen.”

Zelf zakelijk tekenen

De consultants van Getting the picture tekenen niet alleen zelf – ze laten het liefst ook klanten met stiften losgaan op papier. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de workshop ‘Zakelijk tekenen’. “Die is voor iedereen die graag tekeningen inzet in presentaties, brainstormsessies of vergaderingen, maar nog niet goed weet hoe”, aldus Schilp. “Velen denken ten onrechte dat je een groot tekentalent moet zijn om zakelijk tekenen toe te passen, wat drempelverhogend werkt om het ‘gewoon’ te gaan doen.”

“Tijdens de workshop leer je de basis van het visueel communiceren en helpen wij je om van je tekenangst af te komen”, geeft Schilp aan, die toevoegt dat zakelijk tekenen zich ook heel goed leent voor de consultancy: “Wie veel bij klanten zit en daar trajecten begeleidt, komt waarschijnlijk vaak in de situatie waarin iets moet worden uitgelegd. Hoe mooi is het dan als je een stift kan pakken en direct en simpel complexe materie inzichtelijk kan maken?”

Waar de workshop doorgaans wordt gegeven in de speciale workshopruimte op het kantoor van Getting the picture, biedt het bureau hem in verband met de coronacrisis nu ook online aan. “Dus ben jij het zat om een lamme hand van het schrijven te krijgen en heb je behoefte aan een methode om met eenvoudige en heldere tekeningen kennis over te brengen of processen inzichtelijk te maken? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen of je direct in te schrijven”, besluit Schilp.