Mariska van Zelst-de Wit naar visueel bureau Getting the picture

08 december 2017 Consultancy.nl

Het team van het Amsterdamse visueel adviesbureau Getting the picture is uitgebreid met een juridisch expert: Mariska van Zelst-de Wit. Zij gaat zich voor het bureau richten op het aanboren van een nieuwe markt: de juridische sector.

Mariska van Zelst-de Wit heeft circa tien jaar ervaring met het verzorgen van trainingen in visueel communiceren voor juristen. Ze was jarenlang zelfstandig juridisch adviseur in de kunst en cultuursector, nadat ze in 2005 haar studie Nederlands Recht had afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna werkte ze als juridisch adviseur bij het Rijksmuseum.

In beide functies merkte zij dat het hielp om een visuele vertaalslag te maken om juridische informatie gebruiksvriendelijk te maken. Ik merk dat de juridische sector zich langzaam aan het openstellen is voor het toepassen van visuele denktechnieken en visueel communiceren”, aldus Van Zelst-de Wit over dit niche-vakgebied.

Onlangs heeft Van Zelst-de Wit de overstap gemaakt naar Getting the picture, een visueel adviesbureau uit Amsterdam. Over haar reden om over te stappen, vertelt ze: “Getting the picture was op zoek naar iemand die juridische taal spreekt, de sector kent, juridische denkpatronen snapt en op de hoogte is van ontwikkelingen in de sector. De mensen van Getting the picture ken ik al jaren. We zien beiden de groeiende behoefte en potentie in de juridische sector. Voor mij is het een mooie kans om mijn ervaring als ondernemer en als juridisch adviseur in te zetten om een nieuwe dienstverlening en expertise uit te gaan bouwen binnen twee sectoren waarin ik me thuis voel: de creatieve sector en de juridische sector.”

Mariska van Zelst-de Wit

Paul Schilp, partner bij Getting the picture, vertelt op zijn beurt: “We zien dat bij onze klanten in de juridische sector steeds meer gebruik wordt gemaakt van visueel materiaal om ingewikkelde juridische onderwerpen communicabel te maken - voor zowel medejuristen als leken. Mariska is een visuele denker en een ervaren juriste. Samen met onze ontwerpers, illustratoren en animatoren (in totaal nu meer dan 25 mannen en vrouwen) vormt Mariska het ideale team om een juridische visie of boodschap helder en aansprekend te verbeelden.”

Nieuwe sectorexpertise

Getting the Picture is actief in sectoren als zorg, vervoer, overheid en financiële dienstverlening. Met de komst van Van Zelst-de Wit breidt het bureau zijn sectorexpertise uit. Als Juridisch Visual Consultant zal ze de dienstverlening van het bureau aan de juridische sector voor een belangrijk deel gaan trekken. Van Zelst-de Wit: “Ik ben jurist en óók een visuele denker. Dat is een fijne combi als je werkt bij een visueel adviesbureau. Ik ga ervoor zorgen dat we bij elke advisering aan de ene kant de juridische zorgvuldigheid in het oog houden en aan de andere kant de informatie visueel aantrekkelijk en concreet kunnen maken. De uitdaging voor de komende jaren is om juristen te helpen en te leren visuele taal effectief in te zetten.”

Visueel denken vormt één van de pijlers van de dienstverlening van Getting the picture. Volgens het bureau leidt visueel denken tot nieuwe inzichten. Met visuele denktechnieken kunnen organisaties informatie ordenen, hun denkkracht vergroten en communicatie verbeteren. “Het is een goede manier om grip te krijgen op complexe vraagstukken binnen organisaties”, legt Schilp uit. Van Zelst-de Wit deelt dit standpunt: “Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden en soms zijn woorden niet genoeg om een boodschap goed over te brengen.”

Ze geeft een voorbeeld van een rechtszaak waarbij een animatie werd gebruikt om een grote hoeveelheid abstracte, technische informatie inzichtelijk te maken. “In deze zaak had de animatie precies dát effect waar op was ingezet: er ontstond interactie in de rechtszaal omdat de informatie ging leven. Doordat iedereen hetzelfde beeld had van de situatie was iedereen ook betrokken bij wat er werd besproken. Een visuele vertaalslag werkt dus goed en loont.”

Volgens Van Zelst-de Wit vormt het visueel denken een antwoord op een bredere trend in de maatschappij en juridische sector. “De maatschappij juridiseert en het recht wordt er niet eenvoudiger op, eerder complexer. Veel mensen hebben de behoefte om letterlijk te zien waar het in een complexe zaak over gaat. Het helpt hen in het bepalen van hun rechtspositie. Als iedereen letterlijk hetzelfde beeld heeft bij een feitelijke situatie en juridische vraag, wordt adviseren en procederen een stuk makkelijker en efficiënter.”

Groei in vooruitzicht

Gesterkt door deze trend, voorziet Van Zelst-de Wit dat het juridische klantenbestand van Getting the picture de komende periode zal groeien. “Onze juridische klanten zijn nu nog op twee handen te tellen. Maar onze verwachting is dat ook de juridische sector zal inspelen op een aanhoudende externe trend: steeds meer organisaties visualiseren informatie of passen visueel denken toe in hun bedrijfsprocessen”, aldus de juridisch visueel expert. Ze sluit af: “Wij gaan juristen laten zien wat de kansen en meerwaarde zijn van het visualiseren van juridische informatie. En dat doen we natuurlijk met voorbeelden van goede infographics, animaties en illustraties.”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup