Kunstmatige intelligentie bezig met opmars in de zorg

08 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kunstmatige intelligentie (AI) wint gestaag terrein binnen de gezondheidszorg. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van M&I/Partners naar de stand van zaken van AI binnen Nederlandse ziekenhuizen.

Binnen de Nederlandse zorgsector heerst een flink personeelstekort. Zo heeft bijna 94% van alle ziekenhuizen moeite om vacatures in te vullen, waardoor de werkdruk vandaag de dag zeer hoog is, aldus M&I/Partners. Ook de vergrijzing draagt bij aan de toenemende werkdruk in de zorg. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ons land in 2019 circa 0,8 miljoen tachtigplussers kende, terwijl dat er tegen 2030 zo’n 1,2 miljoen zullen zijn. Met deze groeiprognose stijgt vanzelfsprekend de vraag naar zorgmedewerkers. 

Om wat te doen aan de almaar toenemende werkdruk wordt sinds enige tijd ingezet op innovatieve mogelijkheden, zoals kunstmatige intelligentie. AI kan worden ingezet binnen verschillende onderdelen van het zorgproces. Denk aan diagnostiek, behandeling, beslissingsondersteuning en onderzoek. De technologie kan daarnaast ook administratieve taken verminderen, logistieke processen optimaliseren en zorgprofessionals beter laten samenwerken. 

Kunstmatige intelligentie maakt gestaag zijn opmars in zorgsector

In hoeverre maakt de Nederlandse zorgsector al gebruik van dergelijke toepassingen? Al enige tijd voert M&I/Partners op jaarlijkse basis een onderzoek uit om op die vraag een antwoord te geven. Het adviesbureau spreekt daartoe met Chief Information Officers (CIO’s) en Chief Medical Information Officers (CMIO’s) van Nederlandse ziekenhuizen. Aan de 2020-editie van de studie deden 35 CIO’s en CMIO’s van 29 ziekenhuizen mee. 

AI wint gestaag terrein

De onderzoekers zien dat steeds meer ziekenhuizen actief bezig zijn met de technologie. Er wordt meer AI-beleid gevormd waarin verantwoordelijkheid, inzetbaarheid, kwaliteit en wetgeving belangrijke aandachtspunten zijn. Verder heeft iets minder dan 50% van de ziekenhuizen een AI-specialist in zijn team. Het aantal kleinschalige implementaties is bijna verdubbeld in vergelijking met het onderzoek uit 2019: zo’n 70% van de ziekenhuizen is bezig met het experimenteren en kleinschalig implementeren van AI. 

“Vooral de afdelingen radiologie, intensive care, cardiologie en chirurgie zijn bezig actief met de technologie”, leggen de onderzoekers uit: “Bij radiologie wordt AI vooral gebruikt voor beeldherkenning, maar ook om de administratieve last te verminderen met behulp van spraakherkenning. De intensive care zet AI met name in om heropnames te voorspellen en om meer inzicht in de operatiecapaciteit te verkrijgen.”

Terwijl AI-toepassingen zoals beeldherkenning en beslissingsondersteuning volgens M&I/Partners zeer veel potentie in zich hebben, blijven binnen Nederlandse ziekenhuizen grootschalige toepassingen van de technologie uit. Dit lijkt deels te maken te hebben met de zorgen die de implementatie van AI met zich meebrengt. “Gebrek aan kennis en ervaring van zorgprofessionals, gebrek aan vertrouwen in de AI-toepassing en hoge kosten zijn de grootste zorgen op dit moment”, besluiten de experts van het adviesbureau.