Detacheerder voor financial crime-professionals van start

17 februari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Headhunter Financial Assets Executive Search heeft een dochterbedrijf gelanceerd, dat zich richt op het detacheren van professionals binnen het snelgroeiende segment van de bestrijding van financiële criminaliteit en witwassen.

Het nieuwe dochterbedrijf, Assets Only, werd afgelopen maand formeel opgetuigd en is sinds begin januari volledig operationeel. Reinier Roosen is aangesteld als directeur en daarnaast zijn Michel Vrolijk en Chris Zadeh betrokken als aandeelhouders. Assets Only kan omschreven worden als een detacheringsbureau dat zich volledig toelegt op een nichesegment: risk & compliance, met in het bijzonder een focus op het tegengaan van financiële misdaad en witwassen.

Het bedrijf, gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas, levert professionals in ervaringslagen, van trainees tot ervaren mensen voor interimrollen. Opdrachtgevers van de detacheerder zijn onder meer banken, verzekeraars, pensioenfondsen en toezichthouders.

Ervaring in risk, compliance en arbeidsbemiddeling

Waarom het bureau zich op deze niche richt? Allereerst hebben de oprichters veel ervaring binnen het vakgebied, en is een groot deel van hun netwerk gecentreerd rondom het risk & compliance-werkveld. Zo is Vrolijk een voormalig partner bij IT-ontwikkelaar Ophen (focus op het finance domein) en was hij jarenlang Managing Director bij investeerder Amerborgh.

Roosen kan op zijn beurt bogen op meer dan vijftien jaar ervaring in arbeidsbemiddeling. Voorheen werkte hij in verschillende managementrollen, waaronder binnen FTE groep
. Als directeur van FTE Actuarieel was hij onder andere eindverantwoordelijk voor operations, sales, business development, HR, recruitment en financiën. Hij is initiatiefnemer achter de jaarlijkse Actuarisdag en Actuaris van het Jaar-prijs. 

Assets Only, detacheerder voor financial crime professionals van start

Verder zien de twee ondernemers in de praktijk dat binnen de markt de vraag naar professionals met expertise op het gebied van risk & compliance, financial crime en AML (anti-money-laundering) sterk aan het toenemen is. “Er is een schaarste naar goed gekwalificeerd personeel op dit gebied”, geeft Roosen aan. Vrolijk voegt toe: “De arbeidsmarkt voor deze professionals is ‘leeggevist’ en het lukt bedrijven onvoldoende om medewerkers voor langere tijd aan zich te binden.”

Aan dit tekort aan talent hangt een hoog prijskaartje, zo blijkt uit een marktanalyse. Terwijl de regeldruk en het toezicht in het financiële landschap toenemen en daarmee de behoefte om meer in control te zijn ten aanzien van financiële transacties, zien financiële instellingen zich genoodzaakt hun inspanningen voor het vinden van geschikt talent voor hun financial crime-praktijken op te schroeven. Eerder al schreef het FD over deze wedloop en de daarmee gepaard gaande stijgende wervingsbehoefte ten aanzien van dergelijke professionals, die het afgelopen jaar zichtbaar was in de bankensector.

Hoog verloop, lage betrokkenheid, 

Wat deze markt lastig maakt voor financiële instellingen, is dat de markt op het gebied van AML – in dit verband worden veelal ook Customer Due Diligence (CDD) en Know Your Customer (KYC) genoemd – zich kenmerkt door een hoog verloop en een lage betrokkenheid.

Dit heeft vooral te maken met het werk dat bij de functie hoort. “Veelal hoogopgeleide medewerkers wordt het werk spannender voorgeschoteld dan het in werkelijkheid is”, zegt Roosen. Hij voegt toe dat terwijl “medewerkers best bereid zijn een tijdje minder spannend werk te doen”, dit gecombineerd dient te worden met een duidelijk carrièreperspectief. Deze professionals moeten volgens hem “weten waar ze naartoe kunnen groeien”.

Om kandidaten op dit vlak betere begeleiding te bieden, neemt Assets Only het heft in eigen handen. Het bureau heeft een meester-gezel principe opgetuigd. Roosen: “Het principe is eeuwenoud en wordt in diverse andere beroepsgroepen met succes toegepast. Wij geven hier onze eigen twist aan.”
 

Als onderdeel van het programma worden medewerkers gekoppeld aan een aansprekend rolmodel dat hen onder de vleugels neemt en de fijne kneepjes van het vak leert. Dat rolmodel kan bijvoorbeeld een CFO van een financiële instelling zijn, een toplevel consultant, of een senior specialist die autoriteit is in het vakgebied. Deze ‘meesters’ komen uit het executive search-netwerk van Financial Assets Executive Search.