Marleen Meeuwsen en Danny Bouwers over BI bij First Consulting

24 januari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Bij First Consulting zijn 20 tot 30 consultants actief in Business Intelligence (BI)-, data- en analytics-projecten. In dit dubbelinterview vertellen Marleen Meeuwsen (Consultant) en Danny Bouwers (Senior Manger) over hun ervaring in dit werkveld. 

Kunnen jullie een introductie over jezelf geven?

Ik ben Marleen Meeuwsen, 26 jaar oud en ik woon in Utrecht. Na een brede en creatieve bachelor Industrieel Ontwerpen merkte ik dat ik graag beslissingen wil kunnen onderbouwen met cijfers. Dit heeft ertoe geleid dat ik een wat technischere weg ben ingeslagen met een master Werktuigbouwkunde. Sinds februari 2019 ben ik aan de slag bij First Consulting, waar ik de gewenste combinatie van mens, business en technologie heb kunnen vinden. 

Ik ben Danny Bouwers, 34 jaar oud. Na de studies Biomedische Technologie en Technology Management aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond te hebben, ben ik acht jaar geleden als consultant gestart bij First Consulting. Ik was op zoek naar een werkgever waar ik waarde kan toevoegen aan bedrijven op basis van oplossingen die het beste zijn voor de gebruiker; geen vooraf gedefinieerde producten. Dit heb ik kunnen doen in verschillende projecten omtrent BI-architectuur, teamvorming en KPI-rationalisatie in alle industrieën waarin First Consulting actief is. 

Marleen, hoe ben je in aanraking gekomen met BI en hoe ontwikkel je jezelf daarin (bij First Consulting)?

Als starter in het Business Technology-domein begin je bij First Consulting met een Bootcamp, waarbij je middels training en een case onder andere kennismaakt met BI. BI sprak me meteen heel erg aan, omdat het heel mooi aansluit bij mijn behoefte om beslissingen te onderbouwen met cijfers. Het modelleren en vervolgens visualiseren van data resulteert in stuurinformatie, op basis waarvan de juiste beslissingen kunnen worden genomen.

Marleen Meeuwsen en Danny Bouwers - First Consulting

Ik vind het gaaf dat BI kan worden ingezet in alle lagen van de organisatie, waardoor de impact erg groot kan zijn. Momenteel ben ik aan de slag bij een klant waar we BI capability opbouwen. Met name van collega’s heb ik erg veel geleerd de afgelopen periode, zowel op het gebied van techniek als business. Die combinatie is wat mij betreft vooral heel belangrijk. 

Danny, je hebt flink wat BI-ervaring achter de rug, welke ‘lesson learned’ zou je elke startende BI-consultant meegeven?

Iedereen kan tegenwoordig interactieve grafieken maken met tools zoals Power BI. De uitdaging is om deze grafieken bruikbaar te maken. Het is dus belangrijk dat je jezelf niet verliest in het maken van mooie plaatjes maar de omgeving van de klant goed leert kennen. Wat zijn de klantprocessen? Welk mandaat heeft de gebruiker? Hoe gaat de verantwoording? Als je dat goed weet, kun je dashboards maken waarmee de gebruiker meteen over kan gaan tot acties die waarde toevoegen.

Marleen, wat zijn de mooiste resultaten die je met First Consulting voor klanten hebt bereikt in BI-projecten? Waar ben je persoonlijk het meest trots op?

Voor een klant zijn we aan de slag geweest met een SLA-dashboard. Het project begon met tekstueel uitgeschreven normen, de essentie van de omschrijvingen hebben we omgezet naar een meetbare logica. Hierdoor hebben zij inzicht in de actuele SLA-prestaties en de SLA-prestaties over tijd. Dit biedt de mogelijkheid om te kunnen sturen en daarmee de prestaties te verbeteren. 

Trots ben ik met name op de manier van werken tijdens dit project, samen met de klant. Zo heeft ons team ervoor gezorgd het dashboard echt aansluit bij de business en het een product geworden is waar zowel de klant als wij achter staan.

“We combineren bewezen (cloud) platformen voor data-integratie met bruikbare BI-tools. Hierin werken we nauw samen met technologiepartners.” 

Danny, het BI-domein binnen First Consulting is flink gegroeid de laatste jaren. Als je hardop mag dromen, hoe zie je het BI-domein dan voor je over een aantal jaar?

Natuurlijke zetten we deze groei door. BI, data en analytics is een domein dat enorm blijft groeien in de markten waarin wij actief zijn. Wij blijven daaraan bijdragen met een enthousiast team consultants. Onze consultants combineren bewezen (cloud) platformen voor data-integratie met bruikbare BI-tools. Hierin werken we nauw samen met technologiepartners zoals we dat ook in het low-code domein doen. 

De ontwikkelingen in het BI-domein gaan van terugkijken naar vooruitkijken, voorspellen en geautomatiseerd beslissingen nemen. Dit maakt het alleen maar belangrijker om kennis van processen te combineren met betrouwbare registratie (systemen) en begrip van de impact op de medewerkers. BI staat daarmee midden in de bedrijven.