Mobiliteitscongres zet Zuidoost-Brabant goed op de kaart

17 januari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Volgens Ecorys heeft het Europese ITS-congres over slimme mobiliteit de regio Zuidoost-Brabant zo’n €2 miljoen opgeleverd.

Die conclusie is te lezen in een rapport dat Ecorys eind vorig jaar publiceerde. Over de economische langetermijneffecten van het mobiliteitscongres dat afgelopen juni plaatsvond in Eindhoven (Evoluon) en Helmond (de Automotive Campus) zwijgen de onderzoekers echter, simpelweg omdat hier geen duidelijkheid over is. Het onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeks- en adviesbureau in opdracht van onder andere de gemeenten Eindhoven en Helmond.

Tijdens het ITS-congres werden bedrijven in de gelegenheid gesteld hun innovaties op het gebied van slimme mobiliteit aan de wereld te presenteren. Volgens de onderzoekers van Ecorys blijkt dat hierbij ruim €3 miljoen is gespendeerd aan kwesties als reiskosten, toegangskaarten en overnachtingen, waarvan bijna 70% in Zuidoost-Brabant. Zo konden hotels in deze regio door het congres in totale rekenen om €200.000 aan extra omzet. De kosten van het congres, die werden opgehoest door verschillende overheden en het bedrijfsleven, kwamen volgens Ecorys uit op €500.000, waarmee het congres als geheel een winstgevende onderneming was.

Mobiliteitscongres zet Zuidoost-Brabant goed op de kaart

Hoewel dergelijke cijfers bemoedigend zijn, blijft de belangrijkste vraag in het onderzoek onbeantwoord. Ondanks dat het evenement de slimme mobiliteitssector in Zuidoost-Brabant wel op de kaart heeft gezet, weet Ecorys geen eenduidig antwoord te formuleren op de vraag of het ITS-congres de regio ook een langdurige economische impuls heeft gegeven. Maar, zo stelt het onderzoeksbureau, dat is “zo kort na het congres nog niet goed in beeld te brengen”. 

Astrid Zwegers, Projectmanager Smart Mobility gemeente Eindhoven, reageerde onlangs in het Eindhovens Dagblad (ED) op het rapport van Ecorys: “Dat effect is niet heel concreet te benoemen, maar het ITS-congres helpt natuurlijk wel om de regio Zuidoost-Brabant op de kaart te zetten. Het is een onderdeel van veel dingen die we doen om de regio te vermarkten.” 

Gert Blom, vanuit de gemeente Helmond aangesteld als directeur van het ITS-congres, laat aan het ED weten dat het organiseren van zo’n evenement op twee locaties een lastige opgave is: “Het Evoluon in Eindhoven was toch een beetje het epicentrum.” Niettemin stelt Ecorys in zijn rapport – op basis van verschillende interviews – dat ook Helmond wel degelijk een relevante bijdrage leverde, wat Blom onderschrijft: “Veel beleidsmakers kwamen naar Helmond.” Al met al spreekt Ecorys in zijn rapport van een succesvolle editie van het ITS-congres.