Eneco verbetert financiële verslaglegging met nieuw IT-systeem

19 december 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Financieel adviesbureau Finext heeft energiemaatschappij Eneco ondersteund bij de implementatie van SAP Business Planning & Consolidation (BPC).

Volgens een persverklaring van Eneco beschikt het bedrijf – dat energie levert aan zo’n 2 miljoen bedrijven en huishoudens in Nederland – nu over een sneller en flexibeler systeem voor financiële rapportages en consolidatie. 

De implementatie van SAP BPC maakt deel uit van een bredere IT-transformatie binnen Eneco, die enkele jaren geleden werd ingezet. Het in Rotterdam gevestigde energiebedrijf koos voor SAP HANA als kernsysteem en migreerde zijn gehele SAP-landschap naar de cloud.

Meer flexibiliteit

“Die stap leverde ons niet alleen een kostenreductie op, maar ook een grotere flexibiliteit. In de cloud kunnen we de capaciteit op- en afschalen wanneer we daar behoefte aan hebben”, vertelt Sander van Steenis, Business Technology Manager bij Eneco.

Ten aanzien van zijn financiële infrastructuur besloot Eneco een migratie door te voeren van zijn oude Microsoft-systeem (een versie die bijna tegen ‘end-of-support’ aanliep) naar BPC op SAP NetWeaver in combinatie met SAP HANA. Inmiddels volledig operationeel, heeft het nieuwe systeem verschillende voordelen opgeleverd, vertelt Nicolette van Leeuwen, Manager Financial Services bij Eneco.

Eneco verbetert financiële verslaglegging met nieuw IT-systeem

Flexibiliteit binnen de snel veranderende markt is zo’n voordeel. Van Leeuwen: “We kunnen nu bijvoorbeeld tijdonafhankelijk consolideren. Dat zorgt ervoor dat je na een wijziging in de organisatie je consolidatie snel weer goed kunt draaien. Dat is een stuk flexibiliteit dat nodig is in een markt in transitie.” 

Een ander voorbeeld dat Van Leeuwen geeft is de verbeterde performance. “Circa 110 medewerkers werken in BPC om uiteindelijk dat ene eindproduct op tijd klaar te hebben: de jaarrekening. Zonder BPC geen jaarrekening. Dan is het wel belangrijk dat ze daarbij de hulp krijgen van een snel systeem. Performance is cruciaal.”

Ondersteuning Finext

Het migratie- en veranderproject werd ondersteund door consultants van Finext, een Nederlands adviesbureau gespecialiseerd in finance. Ondanks de strakke deadlines slaagde het gezamenlijke Eneco-Finext team erin het nieuwe systeem binnen het budget en de gestelde tijdskaders op te leveren, ruim voor de halfjaarafsluiting in juni van dit jaar.

Volgens Jaap-Willem de Visser, project manager bij SAP-partner Finext, is dit gelukt door de nauwe samenwerking tussen de twee teams. “We zijn echt als één team opgetrokken. We zaten meerdere dagen per week bij elkaar in een aparte ruimte, zonder afleiding van de dagelijkse operatie. Dat zorgt voor de juiste focus. Eventuele problemen worden direct opgepakt.”