TenneT kiest Accenture voor internationale SAP-implementatie

16 oktober 2019 Consultancy.nl

Eletriciteitsnetbeheerder TenneT heeft Accenture geselecteerd om te ondersteunen bij een grote SAP-implementatie in Nederland en Duitsland.

Met activa op de balans ter waarde van meer dan €20 miljard en ruim 22.000 km aan elektriciteitslijnen en -kabels van 110 kV en daarboven, geldt TenneT als een van de grotere netbeheerders van West-Europa. De Nederlandse, in Arnhem gevestigde systeembeheerder (eigendom van de Nederlandse overheid) fungeert ook in Duitsland als een van de vier grote netbeheerders. Binnen beide landen voorziet het nutsbedrijf meer dan 41 miljoen eindgebruikers van elektriciteit.

De technologische kern van TenneTs operaties wordt beheerd in SAP, een van ’s werelds grootste enterprise resource planning (ERP)-softwaresystemen. Het SAP-systeem faciliteert enkele van de belangrijkste processen die door TenneT worden uitgevoerd, waaronder het afhandelen van elektriciteitstransportdiensten, het monitoren van energiemarktstromen, evenals backoffice-taken zoals finance, HR, warehousing & logistics, procurement, maintenance & preservation en asset management. 

Efficiëntie en harmonisatie

Met als doel zijn interne operaties naar een hoger niveau te tillen, heeft TenneT ervoor gekozen om verschillende bedrijfsprocessen te stroomlijnen, door gebruik te maken van SAP’s S/4HANA-technologie. De transitie heeft twee belangrijke doelstellingen: 1) Het verhogen van de efficiëntie van processen en 2) het harmoniseren van de manieren van werken tussen de Nederlandse en Duitse businessunits.

TenneT schakelt Accenture in voor SAP implementatie

Ten aanzien van de voorgenomen transformatie, geeft Carina Krastel-Hoek, Senior Manager Financial Services Corporate bij TenneT, aan: “TenneT wil de energietransitie niet alleen mogelijk maken, maar ook vooruit brengen. Hiervoor is het belangrijk dat wij onze interne processen harmoniseren, optimaliseren en verder automatiseren. Over het besluit hierbij te kiezen voor SAP-technologie, voegt ze toe: “SAP S/4HANA biedt een standaardoplossing die modern en flexibel is, bedoeld om inzicht te krijgen in processen in Nederland en Duitsland.” 

Volgend op de zoektocht naar een consultancy- en integratiepartner koos TenneT – uit een groep consultancybedrijven met een sterk trackrecord binnen het nutsdomein – uiteindelijk voor Accenture. “Accenture begrijpt de uitdagingen van een complex transformatieproject en heeft tijdens de aanbesteding laten zien over het juiste team en de juiste versnellers te beschikken om deze vernieuwing op een gecontroleerde manier uit te voeren”, aldus Krastel-Hoek in een reactie. Accenture heeft de opdracht gekregen om een blauwdruk te maken van de nieuwe bedrijfsprocessen die draaien op SAP S/4HANA, om de technologische architectuur en interfaces te leveren, en ook het programmamanagement te verzorgen.

Verankeren van technologische verandering

Het consultancykantoor heeft ook de opdracht gekregen om verandermanagementdiensten te leveren, om tot een succesvolle executie te komen, en om TenneT-medewerkers in beide landen de meeste waarde uit het nieuwe systeem te laten halen. Een essentieel onderdeel van de transitie, zeker aangezien de markt recent twee SAP-implementaties zag mislukken. Zo annuleerde vorig jaar bijvoorbeeld de Duitse supermarktgigant Lidl – na reeds zo’n €500 miljoen in het project te hebben gestoken – een grootschalige SAP-uitrol. Slecht verandermanagement werd daarbij aangewezen als een van de boosdoeners.

In ons eigen land kreeg autoleasebedrijf LeasePlan met een soortgelijk debacle te maken, toen het afgelopen augustus zijn aandeelhouders het nieuws moest mededelen dat het meer dan €100 miljoen had verloren, vanwege een mislukt SAP-project. Als gevolg daarvan heeft het bedrijf zo’n drie tot vijf jaar nodig om een vervangend systeem op de rit te krijgen, terwijl werknemers met een ouderwets systeem en suboptimale processen zitten opgescheept.

“We ondersteunen TenneT niet alleen met de implementatie van een nieuw technologieplatform, we begrijpen ook de uitdagingen waar het bedrijf nu en in de toekomst mee te maken heeft.”
– Roy Ikink, Accenture
 

Roy Ikink, een managing director in Accenture’s Resources-praktijk in Nederland, geeft aan dat Accenture’s projectteam er volledig op ingesteld is om ervoor te zorgen dat het TenneT-project “de gevraagde bedrijfswaarde zal opleveren en de risico’s tijdens de projectuitvoering zal beperken”. Hij geeft verder aan: “We ondersteunen TenneT niet alleen met de implementatie van een nieuw technologieplatform, we begrijpen ook de uitdagingen waar het bedrijf nu en in de toekomst mee te maken heeft. Door met hen samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat de implementatie van SAP S/4HANA op een duurzame manier verankerd wordt en dit strategische project voor TenneT op een gecontroleerde en voorspelbare manier leveren.”

TenneT wordt geleid door Chief Executive Officer (CEO) Manon van Beek, die eerder ruim 22 jaar bij Accenture werkzaam was, waarvan vijf jaar als country managing director. Ze sloot zich in de zomer van vorig jaar aan bij TenneT, en werd opgevolgd door Irine Gaasbeek.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup