Société Générale werkt samen met Bain en McKinsey

30 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Société Générale heeft Bain & Company en McKinsey & Company ingeschakeld om de Franse bank te ondersteunen bij twee belangrijke strategische transformatieprogramma’s. 

Na de bekendmaking van wat mindere financiële resultaten en een winstwaarschuwing voor de rest van het jaar, nam CEO Frederic Oudea een aantal beslissingen om het huishoudboekje van Société Générale te verbeteren. Een van die besluiten betreft het verkleinen van het personeelsbestand van de bank. Zo kondigde Oudea in april 2019 aan dat ongeveer 1.600 banen – vooral binnen de corporate finance-tak en de investment banking-praktijk – op den duur zouden gaan verdwijnen. Bij deze twee eenheden werken ongeveer 18.000 professionals uit meer dan dertig verschillende landen. In thuisland Frankrijk zullen door Oudea’s maatregel ongeveer 750 banen verloren gaan. 

Het plan op middellange termijn is om circa €500 miljoen aan kostenbesparingen door te voeren binnen de twee divisies, om op die manier wat te doen aan de tegenvallende winstgevendheid van de bank, zegt Severin Cabannes, plaatsvervangend president-directeur van Société Générale: “We hebben al onze activiteiten op het gebied van corporate finance en investment banking geëvalueerd. Ons doel is om de winstgevendheid van het bedrijf terug te brengen naar een marktconform niveau.” 

Afslanken in Parijs: Bain & Company

Naast de bovenstaande ontwikkelingen, kondigde de bank recent een tweede afslankingsproject aan, dat gericht is op het met 20% verlagen van de personeelskosten die worden gemaakt in het hoofdkantoor van de bank in Parijs. De kostenbesparingen hebben onder andere betrekking op het backofficepersoneel (financiën, IT en HR) dat actief is vanuit het hoofdkantoor van Société Générale in het centrum van de Franse hoofdstad (Boulevard Haussmann) en vanuit het administratieve kantoor in het zakelijke district van Parijs (La Défense).

Société Générale werkt samen met Bain en McKinsey aan verbetering

De bank verwacht de twee afdelingen efficiënter te kunnen inrichten, waardoor minder personeel vereist is. Daarnaast zijn er ook minder professionals nodig om toezicht te houden op retailbankactiviteiten in Oost-Europa, simpelweg omdat Société Générale deze de afgelopen tijd al heeft afgebouwd. 

De sanering zal volgens journalisten van Bloomberg leiden tot een extra verlies van enkele honderden jobs. Consultants van Bain & Company zijn ingeschakeld om het afslankingsproject in goede banen te leiden. De adviseurs evalueren momenteel de efficiëntie en effectiviteit van de verschillende backofficeafdelingen. Daartoe voert Bain eveneens een benchmarkstudie uit, waarbij wordt gekeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid van backoffices van andere Europese banken. Naar verwachting zal het adviesbureau binnen enkele maanden zijn onderzoek hebben afgerond. De consultants zullen Société Générale ook ondersteunen bij het creëren van een nieuwe organisatiestructuur en bij de transitie naar deze structuur.

Kapitaalpositie versterken: McKinsey & Company

Gelijktijdig ondersteunen consultants van McKinsey & Company, als onderdeel van een ander strategisch programma (intern bekend als: ‘Optica’), het management van Société Générale bij het versterken van zijn kapitaalpositie. Door hogere kapitaalvereisten en strengere wet- en regelgeving worden Europese banken onder meer gedwongen om hun kapitaalposities te verbeteren. Zo bleek uit een recente ‘stresstests’ van de Europese Centrale Bank dat Société Générale de zwakste grote bank van Frankrijk is op het gebied van solvabiliteit. 

CEO Oudea heeft verschillende maatregelen aangekondigd om €10 miljard aan kapitaal vrij te maken. Het versnellen van de verkoop van activa is zo’n maatregel. Na de verkoop van zijn Belgische private banking-tak afgelopen jaar aan ABN AMRO, overweegt Société Générale momenteel ook om zijn vermogensbeheertak Lyxor, zijn Britse private banking-activiteiten en zijn Scandinavische equipment-leasing operatie van de hand te doen. Daarnaast is de Franse bank zijn interne organisatie verder aan het onderzoeken om manieren te vinden om zijn verschillende bedrijfsprocessen te kunnen verbeteren.