UPD ontwikkelpartner van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

20 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

UPD is partner geworden van het UAF, een stichting die zich inzet voor de ontwikkeling en integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt van gevluchte studenten en professionals. Als onderdeel van de samenwerking verzorgt het advies- en trainingsbureau Lean-opleidingen voor statushouders. Daarnaast begeleidt UPD statushouders bij hun zoektocht naar een baan, met als doel ze naar hun vermogen aan het werk te krijgen. Daartoe verzorgen de professionals van het bureau sollicitatietrainingen en zullen ze de rol van bemiddelaar vervullen.  

Het Universitair Asiel Fonds (UAF) ontstond in 1948 nadat in Praag een studentenopstand hard werd neergeslagen en circa vijftig docenten en studenten uit Tsjechië naar Nederland vluchtten. Verschillende Nederlandse universiteiten bundelden hun krachten en zorgden ervoor dat deze vluchtelingen de kans kregen hun werkzaamheden of studies in ons land voor te zetten. Daarmee zag het UAF het levenslicht, dat vandaag de dag bekendstaat onder de naam ‘Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF’.

De afgelopen zeventig jaar heeft de organisatie vele duizenden vluchtelingen uit alle hoeken van de wereld kunnen helpen. Verschillenden van hen zijn mede door het UAF in staat gesteld om in Nederland een indrukwekkende maatschappelijke carrière op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan tenniscoach, radiomaker, televisiepresentator en columnist Martin Šimek, die in 1968 tijdens de Praagse Lente naar Nederland vluchtte en door het UAF aan de Erasmus Universiteit Bedrijfseconomie kon studeren. Ook schrijver Kader Abdolah en voormalig VVD-politicus Ayaan Hirsi Ali maakten in het verleden gebruik van de steun van het UAF.

Rampspoed ombuigen door positief denken

Sommige Nederlandse politieke partijen pleiten voor een asielstop omdat vluchtelingen naar hun idee de maatschappij alleen maar geld kosten. Het UAF denkt daar anders over: “Vluchtelingen zijn mensen met waardevolle kennis en kwaliteiten. Van echte doeners tot hoogopgeleide denkers. Studenten en professionals die veel kunnen betekenen voor Nederland. Maar, nog steeds lukt het weinig vluchtelingen een opleiding te volgen én een baan te vinden op hun eigen niveau. Onze begeleiding is daarom van groot belang.”

UPD ontwikkelpartner van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

UPD, dat naast advieswerk ook verschillende trainingen en opleidingen levert en dus het nut van persoonlijke ontwikkeling onderschrijft, kwam enige tijd geleden in contact met het UAF en bleek zich direct te herkennen in de missie van de stichting. Hierom besloot het bedrijf te onderzoeken wat het kon betekenen voor het UAF. Na verschillende gesprekken werd besloten dat UPD een van zijn specialismen zal gaan inzetten en statushouders zal gaan opleiden tot verbeterspecialisten, zodat ze aantrekkelijker worden voor werkgevers en sneller een baan zullen vinden. Daarnaast zal UPD statushouders gaan helpen bij hun zoektocht naar een baan, met als doel ze naar hun capaciteiten aan het werk te krijgen.   

Eind vorig maand werden tijdens een ceremoniële bijeenkomst de contracten getekend door het UAF en UPD. Als onderdeel van de samenwerking gaat het bureau kosteloos een Green Belt-training in Lean verzorgen voor zes statushouders. Nadat de statushouders de opleiding succesvol hebben afgerond met een theorie-examen, is het tijd dat ze de opgedane kennis gaan toepassen in de praktijk, vertelt Joris van de Lindeloof, Partner van UPD en aanwezig bij de ceremonie: “We willen de opgeleide Green Belts en andere statushouders ook helpen om een passende werkplek te vinden. Daartoe verzorgen onze professionals onder andere sollicitatietrainingen en eveneens zullen ze de rol van bemiddelaar gaan vervullen.” 

“De bijeenkomst was een bijzonder moment waar ik met heel veel warmte en plezier aan terugdenk. Komende weken gaan we een aantal zaken in goede banen leiden waarna de eerste groep talenten van start zal gaan met hun opleiding tot verbeterspecialist”, vertelt Van de Lindeloof, die wordt aangevuld door UPD-partner Jeroen van Schreven: “Het is erg belangrijk voor vluchtelingen dat ze hier naar hun vermogen werkzaamheden kunnen doen. Daar worden ze persoonlijk gelukkiger van en daarnaast is het ook beter voor de maatschappij als geheel. UPD draagt graag bij aan deze missie.” 

De zesdaagse Green Belt-opleiding in Lean is bedoeld om statushouders alle kennis en vaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om aan de slag te gaan op het gebied van verbeterprojecten. Met deze verbeterprojecten zorgen ze ervoor dat processen binnen organisaties efficiënter verlopen waardoor er dus minder verspillingen plaatsvinden. Voorbeelden van verspillingen zijn onnodige voorraad van producten, afgekeurde producten of te lange wachttijden bij klantenservices van bedrijven.  

Het is niet de eerste keer dat een adviesbureau pro deo statushouders bijstaat bij een zoektocht naar een baan op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bij Capgemini hebben het afgelopen halfjaar tien statushouders een IT-stage doorlopen. Zes daarvan zijn inmiddels aan de slag als software-engineer bij het adviesbureau.