Capgemini leidt Amsterdamse statushouders op tot IT-professionals

09 augustus 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bij Capgemini hebben het afgelopen halfjaar tien statushouders een IT-stage doorlopen. Zes daarvan zijn inmiddels aan de slag als software-engineer bij het adviesbureau. 

Statushouders zijn vluchtelingen die de asielstatus hebben gekregen. De gemeente Amsterdam wil deze statushouders zo snel mogelijk een plek geven in de maatschappij en ontwikkelde daarom de Amsterdamse Aanpak Statushouders. Capgemini zag wel wat in die missie en kwam in contact met de gemeente Amsterdam. Kort daarna startte het opleidingstraject tot software-engineer in zes maanden bij het IT-adviesbureau, waaraan tien statushouders deelnamen. 

Angèl Wijnhard, werkzaam als recruiter bij Capgemini, herinnert zich het begin van het project nog goed: “Toen we de kandidaten voor het eerst interviewden, proefden we de zenuwen. Ze waren zo gemotiveerd en enthousiast, maar ook gespannen. Ze wilden graag aangenomen worden voor de opleidingsstage in IT. Toen de stage bijna ten einde liep, kwamen de kandidaten wederom bij mij op sollicitatiegesprek. Ditmaal voor een fulltime baan. Vol zelfvertrouwen zaten ze tegenover mij aan tafel. Ze vertelden  wat ze precies willen, inclusief toekomstperspectief. Bijzonder om deze ontwikkelingen vanaf de zijlijn mee te maken.” 

René Speelman, projectleider en Manager Duurzaam Ondernemen bij Capgemini’s dochterbedrijf Sogeti, heeft de tien kandidaten de afgelopen periode begeleid. Hij erkent zich in de woorden van Wijnhard: “Dit is de eerste keer dat we zo’n traject zijn aangegaan. Er waren behoorlijk wat ‘bloopers’, het tekenen van de benodigde documenten was bijvoorbeeld een uitdaging. Maar ook het leren van de Nederlandse taal. Ook al praten wij vaak Engels binnen ons bedrijf en met klanten, het is belangrijk dat zij de Nederlandse taal eigen maken. Dit blijft een aandachtspunt, ook nu ze een fulltime baan hebben.”

Capgemini leidt Amsterdamse statushouders op tot IT-professionals

Welkom bij de club

Een aantal van de deelnemers kreeg na afgelopen van de IT-stage een contract aangeboden. Ter gelegenheid daarvan werd een feest georganiseerd. Samer, een van de deelnemers, laat weten op zijn plek te zitten bij het consultancybedrijf en gaat aan de slag bij het Calloboration Lab, net zoals een andere kandidaat, Husam, die zijn ouders meenam naar het contracteringsfeestje. 

De komende tijd houden Samer en Husam zich bezig met de IT-ontwikkelingen binnen Capgemini, terwijl andere kandidaten onder meer aan de slag gaan bij klanten. Van de tien kandidaten die startten met de stage, hebben zes een fulltime contract gekregen. Een kandidaat zijn stage is verlengd, met uitzicht op fulltime baan. Een andere kandidaat is uitgevallen wegens medische redenen, terwijl weer een andere kandidaat tijdens de stage een andere fulltime baan gevonden.

Achtergrondinformatie

Petra Hendriksen, Innovatiemanager bij Capgemini, licht toe vanuit welke intentie het project destijds begon: “Vanuit de wens om iets bij te dragen aan de maatschappij, de ‘social return’, zijn we ons gaan verdiepen in een traject voor statushouders. Wat nou als we hen de tricks van het IT-vak kunnen leren, met als ambitie om de gekwalificeerde kandidaten naderhand een baan aan te kunnen bieden.” Hendriksen is trots op het eindresultaat: “In de brainstormfase hadden we het over een traject van minimaal twee jaar. Dat deze mannen in zes maanden zich het IT-vak eigen hebben weten te maken: nee, dat had ik niet durven dromen.” Momenteel onderzoekt Capgemini de mogelijkheid om het traject nogmaals op te zetten voor tien nieuwe kandidaten.