Republiq helpt gemeente Vught met herontwikkeling van vastgoed

02 september 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Begin dit jaar hielp adviesbureau Republiq de gemeente Vught bij een herontwikkeling van vier gebouwen. Consultant Gijs Kant was vanuit het adviesbureau bij het traject betrokken. 

De gemeente Vught was enige tijd geleden eigenaar van vier gebouwen in zijn centrum, die bij de inwoners ook wel bekend stonden als Rozenoord en Vlierthonk. “Het zijn gebouwen met een rijke historie voor de gemeenschap en ze hebben in het verleden dienst gedaan als school, bioscoop en de laatste jaren als locatie voor verschillende Vughtse verenigingen. Met het vertrekken van deze verenigingen naar een andere locatie, volgde het besluit om de gebouwen te herontwikkelen”, vertelt Gijs Kant, Adviseur bij Republiq. 

Twee van de vier gebouwen zijn cultuurhistorisch gezien van grote waarde, waardoor de gemeente Vught besloot dat deze behouden moesten blijven, aldus Kant: “Uitgangspunt voor de gemeente was om op deze locatie tenminste vijfendertig middeldure huurwoningen te realiseren, voorzien van een halverdiepte parkeergarage en een openbare, groene binnentuin. De gemeente wil het aanbod middeldure huurwoningen namelijk vergroten, omdat deze op dit moment beperkt beschikbaar zijn in Vught.”

Republiq helpt gemeente Vught met herontwikkeling van vastgoed

Eind 2018 schakelde de Vught Republiq in, dat de gemeente begin 2019 adviseerde over de procedure en de voorbereidingen van het herontwikkelingstraject. Daarnaast begeleidde het adviesbureau de gemeente bij de aanbesteding. “Op basis van de gestelde eisen is er gekozen voor een Europese niet-openbare aanbesteding”, legt Kant uit. “De interesse onder marktpartijen was met vijftien aanmeldingen groot. Op basis van drie selectiecriteria werden de vijf beste aanmeldingen vervolgens geselecteerd voor deelname aan de gunningsfase.” 

In de gunningsfase hebben de vijf partijen hun biedingen en plannen uitgewerkt en deze aangescherpt aan de hand van een dialoogronde. Dit heeft in juli 2019 geleid tot vier concurrerende inschrijvingen die hierna op kwaliteit en prijs beoordeeld zijn. “De kwalitatieve criteria waren ‘ruimtelijke inpassing en beeldkwaliteit’ en ‘duurzaamheid’. Het plan van Dura Vermeer, in samenwerking met Six en Buro Lubbers, scoorde zowel op kwaliteit als op prijs het beste. Daarmee kwam Dura Vermeer als de duidelijke winnaar uit de bus. Wij feliciteren de gemeente Vught en Dura Vermeer met dit mooie resultaat en kijken uit naar de realisatie”, besluit Kant.