BDO M&A Advisory betrokken bij drie overnames

05 augustus 2019 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De M&A adviespraktijk van BDO heeft de afgelopen periode meerdere deals succesvol weten af te ronden. Consultancy.nl licht kort drie spraakmakende deals uit.

Antea | Frisse Blikken

De eerste deal is de investering van private equitybedrijf Antea Participaties in Frisse Blikken. Het in 2011 opgerichte bureau koppelt jonge ondernemende professionals aan grote organisaties. De jonge talenten kunnen de organisaties helpen met versnelling, verandering en vernieuwing. Frisse Blikken is de afgelopen jaren sterk gegroeid, als gevolg van de stijgende vraag naar young professionals vanuit het bedrijfsleven en publieke sector. Inmiddels biedt Frisse Blikken werk aan 93 mensen – werkzaam vanuit vestigingen in Utrecht, Eindhoven en Yogyakarta (Indonesië) – en bedient het diverse grote klanten, waaronder ING, ASML, Eneco, Rijkswaterstaat en Heineken. Zowel dit jaar als vorig jaar wist het bureau de lijst van Top 250 groeibedrijven te halen.

Joost Jolink en Fritz Korten, de oprichters van Frisse Blikken, waren op zoek gegaan naar een externe investeerder om “meer ruimte voor nieuwe ondernemende initiatieven te creëren”. Daarnaast wilden ze een deel van het eigendom van Frisse Blikken overdragen aan de directie, bestaande uit Mathijs van Duurling (sinds 2012 bij Frisse Blikken), Lonneke Nouwens (sinds 2017) en Thijs de Wert (sinds 2011). De twee oprichters blijven ook na de deal voorlopig nog betrokken bij het bureau.

Groeikansen

Met het meerderheidsbelang (53%) in Frisse Blikken versterkt Antea zijn portefeuille binnen de consultancy/zakelijke diensteverlening. Frisse Blikken directeur De Wert zegt onder andere: “Deze management buyout biedt ons niet alleen de gelegenheid om de groeikansen die we zien te benutten, maar ook om mede-eigenaar van deze onderneming te worden.” Antea Partner Pieter Wilde voegt toe: “Deze onderneming heeft een uitstekend trackrecord en is ondanks de ‘war for talent’ in staat om young professionals aan te trekken, een groep op de arbeidsmarkt waar alle grote organisaties behoefte aan hebben.”

BDO heeft bij de totstandkoming van de deal transaction services geleverd. Het team van BDO M&A Advisory* bestond uit Luc Augustijn, Marc Konsten en Vincent Koopmans. M&A-advies werd verder geleverd door een team van EY, bestaande uit Patrick Boertien, Jan Kreijkes, Pauline Vereijken en Siebe Hannema. Pieter Wilde van Antea was verantwoordelijk voor het private equity management. Het juridisch advies, tot slot, was afkomstig van deBreij (Wytse Huidekoper, Lynn Bekker) en Lexence (Michiel van Schooten). Belastingadvies werd verzorgd door Matthijs Wierenga, van Atlas Fiscalisten.

Frisse Blikken haalt investeerder aan boord en verfrist eigendom

Main Capital koopt Optimizers

Afgelopen maand nam Main Capital, een strategische investeerder met een exclusieve focus op de softwaresector in de Benelux, Duitsland en Scandinavië, een strategisch belang in app- en software ontwikkelaar Optimizers. Pieter van Bodegraven, Partner bij Main Capital Partners, vertelt: “We kennen het management team van Optimizers al enige jaren, en zijn erg onder de indruk van de performance.” Main Capital is onder andere gespecialiseerd in management buy-outs en later-stage groeikapitaal. Van Bodegraven: “Optimizers heeft als doel een leidende Supply Chain Software aanbieder in de Europese markt te worden. Met de ondersteuning van Main Capital Partners zal het bedrijf zich focussen op organische groei en verdere productinnovatie.”

Met de kapitaalinjectie wil Optimizers bovendien haar product propositie en geografische coverage verder uitbreiden door het doen van selectieve strategische add-on acquisities en het uitbreiden van het internationale partner netwerk. Het bedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen van apps- en softwareoplossingen voor de Supply Chain en logistieke markt. Vanuit kantoren in Nederland, Zweden en de US, levert het zijn diensten aan over 750 groothandels en retail klanten, verspreid over 24 landen. Voorbeelden van klanten zijn onder andere Quooker, Bieze Food Group, Light & Living, Riverdale, Nuby en Toi-Toys.

Stefan van Diggelen, CEO van Optimizers, is verheugd over de deal: “De samenwerking met Main zal de groei van onze business internationaal versnellen door het ontwikkelen van nieuwe technologieën en waardevolle partnerships in zowel Europese als Amerikaanse markten. Samen zullen wij doorgaan met het investeren in de functionele uitbouw van alle productlijnen, waardoor deze nog intuïtiever, slimmer en flexibeler worden om ook in de toekomst aan onze wensen van klanten te blijven voldoen.”

Teams van BDO hebben de deal tussen Main Capital en Optimizers begeleid. Zo leverden Andre van Stokkom en Martijn Verbart tax advisory services, en waren Sander Holster, Richard van der Lugt en Frank Brinkman verantwoordelijk voor financieel due diligence. Inhouse M&A werd geleverd door Pieter van Bodegraven (Main Capital) en Stefan van Diggelen (Optimizers), terwijl juridisch advies werd verleend door Haagstate Advocaten.

Main Capital - Optimizers

Candid Group koopt Daily Dialogues

Afgelopen maand deed Candid Group, een platform voor media-, technologie- en creatieve bureaus, opnieuw een overname door Daily Dialogues in te lijven, een socialmedia-marketingspecialist . Met deze uitbreiding wil het concern een verdere stap zetten in de geïntegreerde aanpak van creatie, media en data.

Reeds vorig jaar sprak Candid Group oprichter en directeur Gérard Ghazarian stevige ambities uit voor het bedrijf, dat door verdere samenwerking, consolidatie en overnames binnen enkele jaren zou moeten “uitgroeien tot een Nederlands marcomnetwerk dat de concurrentie aankan met de grote internationale spelers”. Ook voorspelde hij: “Eind dit jaar is de groep de op drie na grootste marcompartij in Nederland en over drie jaar zelfs de grootste.” De afgelopen periode is Candid Group inderdaad sterk gegroeid, zo blijkt. Vorig jaar nam het diverse mediabureaus over (Stroom, M2Media en Digital Agency Group) en ook dit jaar wordt het overnamepad voortgezet, met afgelopen maand reeds de overname van creatief bureau XXS Amsterdam. Met de huidige overname van Daily Dialogues, groeit het aantal werknemers van Candid Group naar ruim 220, die verdeeld over de kantoren in Amsterdam en Rotterdam werkzaam zullen zijn.

Ghazarian licht de toevoeging van Daily Dialogues aan het portfolio toe: “De vraag naar targeted social blijft groeien. Met de toevoeging van Daily Dialogues vergroten we onze capaciteit en spelen we goed in op de groeiende vraag van klanten.” Hij vult aan: “Daily Dialogues is door de jaren heen meegegroeid met toptalenten en hun expertise. Dit is ook de kracht van Candid Group. Met elk bureau dat we verwelkomen, transformeren wij tot een nog sterker en slimmer bedrijf.”

Candid Group - Daily Dialogues

Daily Dialogues, dat werd opgericht in 2011, zal het huidige Rotterdamse kantoor behouden en gaat per direct haar groei verder faciliteren vanuit het Candid Group kantoor in Amsterdam. Als gevolg van de deal treedt commercieel directeur van Daily Dialogues, Sjef Kerkofs, toe als partner binnen Candid Group. Hij geeft aan: “Onze ondernemende mentaliteit en ambitie past perfect bij de visie van Candid en versterkt wederzijdse groei.” Als gevolg van de diverse overnames, bestaat Candid Group nu uit 6 Circles, BBK Media, Daily Dialogues, Havana Harbor, Lavinci, M2Media, RLVNT, Stroom, The Online Company, Vostradamus en XXS Amsterdam.

De transactie tussen Candid Group en Daily Dialogues werd namens BDO begeleid door adviseur Bas van Doorn, die Legal advisory verzorgde. Een team van Pointer Corporate Finance, bestaande uit Marije van Akkerveeken en Hidde de Lange) was eveneens verantwoordelijk voor juridisch advies. M&A advies werd verzorgd door Cees van Vliet en Steven Klaren, beiden werkzaam bij IMAP Netherlands.

* De M&A Advisorypraktijk van BDO is gespecialiseerd in advisering op het gebied van koop en verkoop van ondernemingen, management buy-outs, waardebepalingen, (transactie)financieringen, transaction advisory services en business restructuring.