BDO groeit dankzij Audit en Advisory-praktijken

23 juli 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De omzet van accountants- en advieskantoor BDO is in het afgelopen jaar gestegen tot €282 miljoen. De Advisory-praktijk was de snelste groeier.

“2018 was voor BDO op vele vlakken een uitdagend, maar succesvol jaar waarin de omzet met 2,7% steeg”, schrijft Dick den Braber, bestuursvoorzitter van BDO, in het jaarverlag. De omzet van het onderdeel Advisory is weliswaar het kleinst van alle onderdelen, maar groeide wel het hardst. De omzet bedroeg in 2018 €29 miljoen, 12,8% meer dan het jaar ervoor. BDO Advisory levert klanten advies rondom vakgebieden zoals financial management, fusies en overnames, risk management, big data, cybersecurity, nieuwe businessmodellen, familiebedrijven, legal en tech. De consultancypraktijk is vergeleken met vijf jaar terug bijna verdubbeld in omzet. 

Ook de grootste praktijk binnen BDO, Audit & Assurance, heeft een sterke omzetgroei laten zien. Deze praktijk houdt zich bijvoorbeeld bezig met het controleren van jaarrekeningen, het grip houden op bedrijfsprocessen, het in kaart brengen van risico’s, of het verantwoorden van financieel beleid. Zo helpt de tak opdrachtgevers bij het nemen van bedrijfsstrategische beslissingen.

De omzet van BDO’s Belastingadviespraktijk steeg licht naar €71,1 miljoen, terwijl de Accountancy-tak van BDO als enige onderdeel een paar ton aan omzet inleverde. Het accountants- en advieskantoor heeft binnen de branche te maken met allerlei ontwikkelingen. Zo staat het accountancyberoep sterk onder druk, enerzijds omdat de sector de kwaliteit van zijn controles dient op te krikken, anderzijds omdat diverse aspecten de markt dreigen te verstoren, zoals bijvoorbeeld de robotisering van accountantsbanen.

Omzetontwikkeling BDO Nederland 2012 - 2018

Krappe arbeidsmarkt

De hogere omzet van BDO werd opvallend genoeg gegenereerd door een kleiner aantal medewerkers. Het personeelsbestand daalde tussen 2017 en 2018 namelijk van 2.542 naar 2.507. Als het aan topman Den Braber lag, dan was dit anders geweest. Net zoals bij andere zakelijke dienstverleners, speelt de krapte op de arbeidsmarkt een belangrijke rol in de daling: “Het grote aantal vacatures dat op dit moment openstaat, belemmert ons in ons groeipotentieel en het aantal opdrachten wat wij kunnen aannemen.” 

Om deze ontwikkelingen tegen te gaan, investeert BDO sterk in zijn employer branding, ook kijkt het kantoor naar andere mogelijkheden om aan mensen te komen, waaronder binnen het internationale netwerk. “Ook de verdere ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en robotisering zullen uitkomst bieden, doordat deze ontwikkelingen een deel van de vraag naar mensen kunnen opvangen”, aldus Den Braber.

Voor 2019 heeft het accountancy- en advieskantoor de doelstelling om “een beheerste groei” te laten zien. “Onze doelstelling is om topkwaliteit te blijven leveren, relevant te blijven voor onze klanten, een aantrekkelijke werkgever te zijn en duurzame groei te realiseren”, vat Den Braber het samen. 

Drie prioriteiten

Ton Rutgrink, voorzitter van de Raad van Commissarissen van BDO, stelt in het jaarverslag dat als het aan de RvC ligt, er drie prioriteiten zijn om de bedrijfsvoering van BDO naar een hoger niveau te tillen. Allereerst door de “verdere focus op kwaliteit, vooral binnen accountancy, maar ook in de andere gebieden, zodat BDO zijn maatschappelijke rol succesvol kan blijven uitvoeren.” Ten tweede moet BDO zich nog meer tot een “lerende organisatie” ontwikkelen. En tot slot blijven het “partnermodel, de diversiteit van de partnergroep en de bestuurders van de toekomst en de daarbij behorende talentontwikkeling” belangrijke thema’s voor BDO.

BDO ontstond meer dan 80 jaar geleden. In 1967 fuseerden de kantoren van grondleggers Camps en Obers tot het huidige BDO. Met de huidige €282 miljoen aan omzet die BDO realiseert, neemt de organisatie in het accountancy- en adviesspeelveld zowel in ons land als wereldwijd een vijfde plek in, na de Big Four-kantoren.