Capgemini Invent koopt Duits adviesbureau Konexus Consulting

01 augustus 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Capgemini Invent heeft een overname gedaan in Duitsland. Konexus Consulting, een Duits consultancybureau gericht op de energie- en nutsbranche, voegt in ons buurland ongeveer dertig consultants toe aan Capgemini Invent.

Cyril Garcia, CEO van Capgemini Invent, beschrijft het in Duitsland gevestigde adviesbureau als een “goede match” voor de adviespraktijk van Capgemini: “De ervaren consultants van Konexus sluiten met hun diepgaande expertise, toonaangevende best practices, complementair klantenbestand en hun cultuur uitstekend bij ons aan. Deze acquisitie versterkt de positie van Capgemini binnen de energie- en nutssector in Duitsland en Midden-Europa.”

Capgemini Invent

Voorheen bekend als Capgemini Consulting, is Capgemini Invent de strategy en management consulting-tak van de beursgenoteerde Franse ICT-dienstverlener. Om te kunnen voldoen aan de almaar veranderende eisen binnen de zakelijke dienstverlening – traditioneel advies heeft in toenemende mate plaatsgemaakt voor een combinatie van advies met technologie en/of creatieve diensten – besloot Capgemini eind vorig jaar om zijn gehele dienstenaanbod binnen deze gebieden samen te voegen tot Capgemini Invent.

Door verder verschillende nieuwe dochterondernemingen aan de organisatie toe te voegen (LiquidHub, Fahrenheit 212, Idean, Adaptive Lab en Backelite), is inmiddels een adviesgroep ontstaan die meer dan 6.000 consultants en 10 creatieve studio’s telt.

Voor Capgemini Invent vormt de overname van Konexus Consulting de eerste deal in na de interne krachtenbundeling. Wel volgt deze transactie kort op een van de grootste consultingdeals uit de geschiedenis van Capgemini. Vorige maand kocht de ICT-reus namelijk – voor een bedrag van €3,6 miljard – Altran, waarmee het omvangrijke technische adviescapaciteit toevoegde aan zijn portfolio.

Capgemini Invent koopt Duits adviesbureau Konexus Consulting

Met de overname van het Duitse Konexus Consulting voegt Capgemini Invent een team van ongeveer dertig consultants toe aan de gelederen. Het in 2003 opgerichte bureau is gevestigd in Hamburg en richt zich vooral op het energie- en nutslandschap. Het ondersteunt klanten op het snijvlak van onder meer veranderende businessmodellen, prestatieverbetering, innovatie en change management. Tot zijn klantenkring mag het Duitse bureau onder meer energiebedrijven, gemeenten, mobiliteitsbedrijven en nutsbedrijven rekenen. Konexus heeft ook een praktijk die klanten adviseert over duurzame milieuthema's.

Grote vraag naar innovatie, strategie en transformatiediensten

Naast de versterking van het team in Duitsland, met €34 miljard Europa’s op een na grootste management consultancy-markt, stelt de overname Capgemini Invent in staat, zo legt Garcia uit, om aan de groeiende vraag van klanten te kunnen blijven voldoen: “Met de aanhoudende transitie van de energiesector in heel Europa, inclusief het opzetten van nieuwe energie-ecosystemen en slimme infrastructuur, zien we de vraag naar onze innovatie-, strategie- en transformatiediensten sterk toenemen.”

Guido Wendt, Managing Director van Konexus Consulting, stelt dat de overstap van het team naar Capgemini Invent hen in staat zal stellen om het portfolio uit te breiden voor klanten. Door de krachtenbundeling kan de Duitse consultancy nu immers putten uit de end-to-end transformatiecapaciteit van Capgemini Invent.

Uit onderzoek van Capgemini blijkt bovendien dat intelligente automatisering tal van onbenutte kansen biedt voor energie- en nutsorganisaties. “De schaal en breedte van de Capgemini Group en zijn wereldwijde klanten vormen een opwindend perspectief voor ons”, laat Wendt weten. Capgemini telt wereldwijd ruim 200.000 professionals, verspreid over meer dan 40 landen.

Konexus Consulting zal worden geïntegreerd binnen de Energy & Utilities-praktijk van Capgemini Invent, die geldt als een van de grotere industriële praktijken van de ICT-dienstverlener.

Duitsers vaak doelwit

Duitse adviesbureaus zijn voor internationale consultancyspelers de laatste tijd veelvuldig het doelwit geweest voor mogelijke overnames. Eerder deze maand werd het operationele adviesbureau ROI ingelijfd door het Frans-Italiaanse bedrijf Efeso Consulting, en het Duitse restructuring-adviesbureau Andersch werd onderdeel van de Amerikaanse speler FTI Consulting. Ondertussen kocht afgelopen maand een van Capgemini's grootste wereldwijde concurrenten, CGI, SCISYS, dat actief is in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.