Vijftal IT-partijen wint Europese aanbesteding van €152 miljoen

08 juli 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De ministeries van Algemene Zaken, Financiën en Infrastructuur & Waterstaat hebben een vijftal externe partijen geselecteerd voor de inhuur van ICT’ers. Het contract met een looptijd van vier jaar heeft een geraamde waarde van €152 miljoen. 

De ministeries van Financiën en Infrastructuur & Waterstaat werkten de afgelopen vier jaar reeds samen bij de inhuur van externe IT-dienstverleners. De twee ministeries hadden een overkoepelende raamovereenkomst met vijf partijen, te weten Between, CGI, HeadFirst, KPN en de combinatie Cimsolutions en Brunel.

Algemene Zaken, dat zich bezighoudt met de coördinatie van het algemeen regeringsbeleid, de overheidscommunicatie en de voorlichting over het Koninklijk Huis, maakt tot 1 augustus 2019 gebruik van separate raamovereenkomsten. Deze werden de afgelopen vier jaar gesloten met Between, HeadFirst en Jenrick (tegenwoordig Myler, onderdeel van HeadFirst).

Vijf partijen geselecteerd

Voor de komende 48 maanden hebben Financiën en Infrastructuur & Waterstaat opnieuw de krachten gebundeld, en ditmaal heeft ook Algemene Zaken zich aangesloten. Samen schreven ze een Europese aanbesteding uit, waarop meer dan tien partijen zich inschreven. Na een beoordeling op factoren als kwaliteit, prijs en trackrecord binnen de Rijksoverheid is de keuze van de beleidsbepalers op vijf marktpartijen gevallen: Between, HeadFirst, LINKIT, Seven Stars en de combinatie SLTN Inter Access, Cimsolutions en Verdonck, Klooster & Associates (VKA).

Voor Between, HeadFirst en Cimsolutions betekent het dat ze hun dienstverlening aan deze ministeries kunnen voortzetten. Ook Brunel en CGI blijven aan boord – zij fungeren als onderaannemer voor respectievelijk HeadFirst en de combinatie SLTN Inter Access, Cimsolutions en VKA. Van KPN wordt afscheid genomen.

Vijftal IT-partijen winnen Europese aanbesteding van €152 miljoen

Rijkswaterstaat grootste afnemer

Rijkswaterstaat wordt met een geschatte inhuurwaarde van €103 miljoen met afstand de belangrijkste opdrachtgever voor het vijftal. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (exclusief Rijkswaterstaat) neemt €40 miljoen voor zijn rekening, Algemene Zaken €5 miljoen en Financiën €4 miljoen. Van belang om te vermelden is dat de Belastingdienst geen onderdeel is van de aanbesteding – de dienst regelt zijn IT-inhuur op zelfstandige wijze. Via mini-competities wordt uitgemaakt welke opdracht naar welke preferred supplier gaat.

Vorig jaar sloot ook het ministerie van Defensie nieuwe raamovereenkomsten voor ICT-inhuur. De twaalf ministeries van de Rijksoverheid geven in totaal zo’n €1,3 miljard uit aan externe inhuur en zo’n €2 miljard aan ICT.