Zorginvesteerder NLC trekt twee Big Four dealmakers aan

27 juni 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

NLC, een investeerder in innovatieve technologiebedrijven in de zorgsector, heeft de afgelopen maanden twee overnameadviseurs van Big Four kantoren aan zijn team toegevoegd: Ruben Mikkers, hiervoor partner bij KPMG, en Hidde ten Brink, hiervoor senior manager bij EY.

De 36-jarige Hidde ten Brink maakte deel uit van het M&A team van EY in Amsterdam. In die rol heeft hij meerdere grote transacties begeleid. Zo was hij eerder dit jaar betrokken bij de overname van de financieel noodlijdende speelgoedketen Intertoys door de Portugese investeerder Green Swan. Eerder in zijn loopbaan werkte Ten Brink als consultant bij Zanders, voornamelijk in de M&A en Corporate Finance praktijk van het financieel advieskantoor uit Bussum. Ten Brink begon zijn carrière bij sportgroep Intersport, waar hij een management traineeship doorliep, waarna hij zo’n twee jaar werkte voor Troostwijk in de M&A-afdeling van de industriële veilinghuis.

Ruben Mikkers werkte hiervoor 14 jaar voor KPMG, meest recentelijk als Head of Transaction Services bij KPMG Deal Advisory. Hij heeft tientallen deals achter zijn naam staan, bij onder meer DSM, VolkersWessels en FrieslandCampina. Ook heeft hij verschillende private-equityfondsen bijgestaan met buy- en sell-side advies, waaronder Advent, Bridgepoint, Carlyle, KKR en Investcorp. Eerder in zijn loopbaan was hij zo’n zes jaar in dienst bij Robeco Asset Management.

Healthtech venture builder

De nieuwe werkgever van het duo, NLC, omschrijft zichzelf als een healthtech venture builder. Het bedrijf investeert in jonge, innovatie tech startups en bedrijven in de zorgsector, en helpt hen vervolgens met opschalen. De Amsterdamse participatiemaatschappij heeft bijna 30 innovatieve healthtech bedrijven in de portefeuille, en heeft de ambitie om dat aantal de komende jaren flink op te schroeven.

Zorginvesteerder NLC trekt twee Big Four dealmakers aan

De stevige ambities van het bedrijf bouwen voort op diens sterke honger naar overnames binnen de gezondheidszorg. ook vanuit private equity firma’s en venture capitalists. Volgens berekeningen van Bain & Company steeg de private equity waarde binnen het zorgdomein het afgelopen jaar naar $63 miljard, een verdubbeling ten opzichte van zeven jaar geleden. Ook in Nederland krijgen investeerders steeds meer te zeggen in de zorgmarkt: het aantal overnames in de zorg stijgt al jaren, waarbij het aandeel van participatiemaatschappijen fors is toegenomen.

Ten Brink toon zich verheugd over zijn nieuwe rol: “Ik kijk uit om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het leven van patiënten. Ik zie dit als een geweldige uitdaging waarvoor ik me met hart en ziel zal inzetten.” Hij gaat zich vooral bezighouden met de verdere internationale expansie van NLC – de investeerder heeft recent haar eerste kantoor buiten Nederland geopend in München – en het binnenhalen van nieuwe healthtech ventures.

Mikkers, die sinds April actief is voor NLC, bekleedt de rol van Chief Financial Officer. “Ik wil graag mijn ervaring en expertise inzetten om te helpen NLC tot een succes te maken, omdat ik nu eenmaal graag onderdeel ben van een succesverhaal.” Naast het professionaliseren van de finance functie richt hij zich op een “zeer grote financieringsronde” die NLC later dit jaar gaat aankondigen.

Zorgkwaliteit verbeteren

Met ruime kennis en expertise aan boord heeft NLC de ambitie om, vanzelfsprekend naast financieel gewin, “actief bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de patiënt en het beheersbaar houden van zorguitgaven door de maatschappij.” Dit realiseert de onderneming door kennis, mensen, technologie en financiering samen te brengen waardoor innovaties succesvol op de markt kunnen worden gebracht. Volgens een schatting uit de sector stranden meer dan 90% van de innovaties nog voordat de patiënt ze ziet.