TWST ondersteunt Summerschool Junior van Universiteit Utrecht
Eind juli en begin augustus vindt wederom de Summerschool Junior van de Universiteit Utrecht plaats. Honderden basisschoolleerlingen en middelbare scholieren zullen een week lang gaan ervaren wat onderzoek doen inhoudt en wat wetenschap is. TWST ondersteunt het evenement onder meer met zijn organisatiemanagementexpertise
Een ‘Summer School’ is de Engelse benaming voor cursussen die plaatsvinden tijdens de zomermaanden. Vaak volgen studenten zo’n programma omdat ze zichzelf vakinhoudelijk willen verbeteren. Voor basisschoolleerlingen en middelbare scholieren hebben de cursussen tijdens de zomer doorgaans een bijspijkerkarakter. Het programma van de Summerschool Junior (SSJ) van Universiteit Utrecht (UU) brengt daar echter verandering in.
In de week van 22 tot en met 29 juli en in die van 29 juli tot en met 1 august geeft de UU basisschoolleerlingen – uit groep vijf tot en met acht – en middelbare scholieren – uit klas één en twee – de kans om te ontdekken hoe leuk en fascinerend wetenschap is, vertelt een persvoorlichter van de UU: “Vier dagen lang is de UU het domein van jonge wetenschappers in de dop. Hier doen ze zélf onderzoek, bijvoorbeeld naar biodiversiteit, het heelal, chemische reacties en duurzaamheid. Een spannende ontdekkingsreis die leuk en leerzaam is.”
Sjors van Brakel is docent geschiedenis en daarnaast al drie jaar betrokken bij de SSJ, ditmaal als Coördinator van de verschillende cursusprogramma’s die worden aangeboden. “Ik heb me ooit aangemeld als begeleider, omdat het me leuk en leerzaam leek kinderen te begeleiden bij wat voor veel van hen de eerste kennismaking met wetenschap en de universiteit is. Ik ben daarna betrokken gebleven bij SSJ en maak nu deel uit van de organisatie, vooral vanwege het plezier dat de week de kinderen brengt. Kinderen doen dingen die ze niet op school kunnen doen, zoals een onderzoekje naar hun eigen DNA, en dit gaat hand in hand met spelletjes spelen, dansen of voetballen in de pauze.”
Er komt veel kijken bij het organiseren van de twee weken, vertelt Van Brakel: “De SSJ vindt eind juli plaats, maar we zijn er al vanaf januari mee in de weer. Het organisatieteam is onder andere verantwoordelijk voor het regelen van de studenten die de kinderen begeleiden en de programma’s ontwikkelen en geven tijdens deze weken. Wij moeten ervoor zorgen dat tijdens de twee weken dat de SSJ plaatsvindt iedereen precies weet wat hij of zij moet doen. Naast een hoop praktische zaken mogen we ook leuke dingen bedenken zoals welke BN’er de fantastische opening van de week gaat verzorgen.”
Helpende hand vanuit de adviesbranche
Tijdens het organisatietraject werden Van Brakel en zijn collega’s onder andere begeleid door adviesbureau TWST. Van Brakel vertelt dat hij hiervan veel heeft opgestoken: “Tijdens de workshop van TWST kregen we onder meer tips over hoe we effectief kunnen vergaderen en communiceren. Dit zal ons niet alleen van pas komen tijdens de organisatie van de SSJ, maar ook daarbuiten. De dag stond vooral in het teken van het uitspreken en op papier zetten van onze doelen en ambities. Het was erg nuttig en inzichtelijk om dit met elkaar te delen. Kortom, we hebben met z’n allen een goede start kunnen maken, op weg naar een spetterende SSJ deze zomer!”
Linde Peters, mede-eigenaar van TWST, legt uit waarom ze de SSJ steunt: “Omdat leren zo’n essentieel onderdeel is van ons werk, vinden we het belangrijk initiatieven te ondersteunen die leren in Nederland stimuleren. Zeker voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. De SSJ biedt een fantastisch programma waarbij kinderen een idee krijgen wat studeren aan de universiteit betekent. Met behulp van giften worden ook kinderen die niet snel in aanraking komen met de universiteit of niet het geld hebben om mee te doen aan het programma bereikt. Dat vinden we een geweldig initiatief dat we graag willen ondersteunen.”
TWST helpt de SSJ ook op andere vlakken, vertelt Peters: “We hebben samen met het team van de SSJ een ambitie voor het evenement geformuleerd. Ook hebben we de teamleden technieken aangereikt om effectief te communiceren. Extra leuk om dat een keer te doen voor een groep met overwegend studenten in plaats van werkenden. Ze waren in staat hun doelen heel concreet en actiegericht te formuleren terwijl we vaak tegenkomen dat mensen daar moeite mee hebben. De groep is vol enthousiasme aan de slag gegaan. Het resultaat gaan we zonder twijfel in de zomer zien, wanneer de SSJ plaatsvindt.”
Lees ook: TWST helpt VNG met invoering van zelfsturende teams.