Fintech startup wil primaire obligatiemarkt transformeren

22 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Fintech-startup Newtrex lanceert vandaag een digitaal veilingplatform voor de primaire obligatiemarkt. Volgens de twee oprichters zal het platform de manier waarop obligaties de markt op worden gebracht radicaal verbeteren. 

De ondernemers aan het roer bij Newtrex zijn twee ervaren bankiers die de ambitie uitspreken om de transacties rond obligatie-uitgiftes “weer makkelijk en leuk” te maken. Torsten Elling werkte eerder vijftien jaar bij Barclays. In zijn laatste rol bij de bank, als co-hoofd van de European Rates Syndicate, was hij onder meer verantwoordelijk voor obligatie-uitgiftes en primaire obligatiehandel. Zijn Nederlandse partner Martin Nijboer werkte meer dan twintig jaar voor ING, onder meer in rollen als CFO Equity Markets, Head of Securitisation en Head of Long Term Funding. 

Nadat de twee in 2017 hun idee maandenlang onderzochten, tilden ze hun gedeelde concept het jaar daarop naar het volgende niveau. De eerste helft van 2018 besteedden Elling en Nijboer aan het ontwerpen en prototypen van hun oplossing voor elektronisch veilen. Nu – een jaar later – is het zover: vandaag wordt de oplossing van Newtrex wereldwijd gelanceerd. 

In eerste instantie richt Newtrex zich op frequente leners en institutionele beleggers – later zullen ook andere verstrekkers en investeerders zich kunnen aansluiten. Aan leners belooft het de uitgifte van internationale benchmarktransacties “veel sneller en kostenefficiënt te maken”. Aan investeerders belooft het “makkelijkere en transparante manieren om tijdens obligatieveilingen in nieuwe uitgiftes te investeren.” Ondertussen kunnen alle gebruikers – inclusief handelaren en toezichthouders – gebruikmaken van hetzelfde gebruikersvriendelijke platform.

Fintech startup wil primaire obligatiemarkt transformeren

Vorig jaar kwam de waarde van de Europese markt voor obligatie-uitgiftes uit boven het astronomische bedrag van €1 biljoen. Nog altijd kan het echter meerdere dagen duren voordat de introductie van een obligatie is voltooid. Dit komt vooral doordat de interacties tussen verstrekkers en investeerders handmatig worden bemiddeld via het dealnetwerk. Hierdoor moeten investeerders wachten tot ze zicht hebben op hun toewijzingen en optionele afdekkingen, terwijl marktparticipanten en toezichthouders de real-time transparantie ontberen die nodig is om optimale besluiten te nemen.

Dankzij innovatieve technologie, gecombineerd met nieuwe agile uitgifteprocessen en geoptimaliseerde workflows – inclusief driehoekscommunicatie – is de oplossing van Newtrex in staat legacyproblemen te omzeilen en een “revolutionaire oplossing” te bieden, zo stellen de twee oprichters. Ze hebben de oplossing en het onderliggende algoritme gepatenteerd, en Newtrex heeft van toezichthouder AFM de benodigde vergunning ontvangen om te opereren in de financiële sector.

Gezamenlijke inspanning

Bij de ontwikkeling van Newtrex werden Eling en Nijboer ondersteund door Synechron. De business- en technologieconsultant voor de financiële branche was betrokken vanaf het eerste begin tot de uiteindelijke oplevering – van de ontwikkeling van het idee en het ontwerp tot het prototypen en het daadwerkelijke bouwen van de oplossing.

Bij het programmeren en opleveren van het Newtrex-platform kon het consultancybedrijf voortbouwen op zijn uitgebreide ervaring met kapitaalmarkten en obligatiehandel, evenals met het bouwen en implementeren van trading-technologieplatforms. Ondertussen traden de business consultants van het kantoor op als projectmanagers. Het Amsterdamse Innovation Lab van Synechron faciliteerde het ontwerp- en innovatieproces. 

“Synechron is trots te hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van dit revolutionaire fintechplatform met de laatste geavanceerde technologieën”, stelt Jarno Droog, Director bij Synechron met meer dan tien jaar ervaring in de financiële dienstverleningssector. 

Elling voegt toe dat hij met veel plezier terugkijkt op Synechrons enthousiasme en expertise, zowel op het gebied van business consulting als IT-ontwikkeling: “Dit gaf ons de kans onze ideeën te verwerkelijken.” 

Volgend op de samenwerking, zijn de twee bedrijven overeengekomen dat ze hun samenwerking zullen voortzetten. Synechron zal de volgende stap van Newtrex’ digitale groei ondersteunen. Hierin zal meer functionaliteit worden geïntroduceerd – waaronder een cloudversie van de oplossing, de mogelijkheid te connecteren met obligatiehandelsystemen en externe databronnen, de toevoeging van voorspellende analytics en het gebruik van blockchain-functionaliteit om de transparantie rond transacties te verhogen.