Nederlandse facility management markt goed voor bijna €34 miljard

01 april 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse facility management markt is goed voor een omzet van bijna €33,5 miljard. Dat komt neer op maar liefst 4,5% van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Twynstra Gudde in opdracht van beroepsvereniging Facility Management Nederland. 

Facility management is een discipline die zich richt op ondersteunende diensten. Het vakgebied beslaat twee domeinen: diensten voor de harde infrastructuur (zoals planning, ontwerp, werkplek, bouw, lease, bewoning, beheer en meubelinrichting) en diensten gericht op mensen (zoals catering, schoonmaak, ICT, HR, accounting, marketing en hospitality). 

Meer aandacht voor facility management

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor facility management. Enerzijds omdat er meer waarde wordt gehecht aan ‘gezondere’ werkplekken, anderzijds omdat hospitality – gastvrijheid en gastheerschap – een cruciale onderscheidende rol kan spelen richting klanten, of het nu gaat om consumenten of eigen medewerkers. Dit is ook terug te zien in de uitgaven binnen het landschap. In 2013 kwamen de uitgaven nog uit op in totaal €31,5 miljard, terwijl dat vandaag de dag zo’n €2 miljard hoger ligt.

Uitbesteding van facility management

De circa 500 facilitair managers die aan het onderzoek van Twynstra Gudde hebben deelgenomen, werd gevraagd om de belangrijkste deelgebieden binnen facility en workplace management voor de komende jaren te identificeren. Als belangrijkste thema wordt door de respondenten duurzaamheid aangehaald.

Duurzaamheid op #1

Dit betekent een duidelijke trendbreuk – twee jaar geleden stond duurzaamheid als thema nog op plaats zes. Vooruitkijkend zal dat ook niet snel meer gaan veranderen, ook voor de komende vijf maanden verwachten de facility managers dat duurzaamheid op één zal blijven staan. “Grote ontwikkelingen, zoals Parijs, de Urgenda-zaak en het Klimaatakkoord hebben facilitair managers blijkbaar op andere gedachten gebracht. Of dit in de praktijk ook ergens toe leidt, is overigens nog afwachten”, schrijven de auteurs. 

Klantgerichtheid staat op de tweede plek van prioriteiten. Er is onder respondenten meer aandacht voor de eindgebruiker en voor de kwaliteit van dienstverlening. “Steeds vaker wordt onderkend dat de facilitaire organisatie een bijdrage kan leveren aan bijvoorbeeld een aantrekkelijk werkgeverschap.” Op de derde plek staat technologie. Net als in andere sectoren, kan innovatieve technologie een belangrijke rol spelen in het zorgen voor meer effiency, maar ook betere dienstverlening. Zo zijn sommige kantoren tegenwoordig uitgerust met slimme sensoren, die signaleren hoe druk een gebied is, of hoe vies de toiletten zijn. Maar ook op de werkplek zijn er bijvoorbeeld slimme apps waarmee werknemers de temperatuur of verlichting kunnen instellen naar hun persoonlijke wensen voor een optimale werkervaring.

96% van de ondervraagde bedrijven gaat de aankomende vijf jaar investeren in innovatieve technologieën. “De toepassingen van technologie zijn legio. Zowel voor de eigenaar, de gebruiker als de facility manager. De uitdaging is om deze drie perspectieven met elkaar te verenigen”, schrijven de auteurs. De top twee technologieën voor de facilitaire markt die genoemd worden zijn big data en Internet of Things (IoT). Deze twee technologieën zullen ondersteunen bij bijvoorbeeld het bieden van een kwalitatief betere werkplek, efficiënter ruimtegebruik of het worden van een aantrekkelijkere werkgever. 3D-printen en spraaktechnologie zullen, ondanks de hype die eromheen hangt, minder impact gaan hebben, verwachten de respondenten. Opvallend is dat het thema kostenmanagement – een onderwerp dat jarenlang tot de topprioriteiten behoorde – is gezakt naar een zeer bescheiden zevende plaats. “Dit is mede het gevolg van de voorspoedige economie”.

Marktomvang van facility management

Uitbestedingsgraad

Om goede facilitaire dienstverlening te kunnen bieden, worden veel diensten door organisaties uitbesteed. De uitvoering van groenservices, textielverzorging, schoonmaak, beveiliging en afvalbeheer wordt het vaakst aan externe partijen uitbesteed. Ook catering wordt nog in zo’n 80% van de gevallen uitbesteed aan een gespecialiseerde cateraar. Zaken als facility management-beleid, vastgoedbeheer, servicedesk en post worden verhoudingsgewijs het minst vaak buiten de deur ingekocht.

Gerelateerd: Stijgende klantverwachtingen leggen lat hoger voor facilitaire dienstverleners.