Robin van den Akker over haar jaar als Talent Manager bij First Consulting

15 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

First Consulting staat erom bekend zijn organisatie op een pragmatische en no-nonsense manier aan te pakken. Dit geldt ook voor de invulling van de Talent Management-rol. Elk jaar wordt die rol door één van de eigen ervaren consultants ingevuld. Afgelopen jaar heeft Robin van den Akker deze rol vervuld – vijf vragen over hoe ze de periode heeft ervaren.

Vertel eens iets over de rol die je afgelopen jaar hebt ingevuld.

"Tijdens mijn jaar als Talent Manager zat ik als enige collega niet op een project bij een klant. Afgelopen jaar heb ik mij gefocust op het verder verbeteren van ons werkklimaat; een klimaat waarin collega’s maximaal worden uitgenodigd hun kwaliteiten en talenten in te zetten en met plezier naar hun werk (blijven) gaan. Dit betekent dat ik veel van onze projecten in het hele land heb bezocht en veel kopjes koffie heb gedronken. Uit al deze gesprekken heb ik ideeën, suggesties en onderwerpen verzameld om dit samen met de partnergroep te bespreken en de juiste acties hiervoor uit te voeren."

"Enkele vraagstukken waarmee ik aan de slag ging zijn: Hoe kunnen we dagelijkse begeleiding op onze projecten nog beter doen? Hoe kunnen we meer kennis delen tussen onze verschillende projecten? Hoe behouden we onze platte organisatiestructuur? Hoe kunnen we de tevredenheid verder verhogen? Hoe kunnen we via een First Health Week de urgentie van energy management benadrukken en collega’s hier bewust mee aan de slag laten gaan?"

Wat waren de highlights?

"Mijn grootste highlight is de dankbaarheid van collega’s. Het is fijn om een collega te kunnen helpen waar het even niet top mee gaat en samen uit te zoeken hoe iemand wel in zijn kracht komt te staan en weer met plezier naar zijn werk gaat. Je bent enerzijds de stem van het bedrijf naar collega’s en anderzijds naar de partnergroep toe. Het was mijn doel om de afstemming tussen deze beide invalshoeken te faciliteren, waardoor zowel First als mijn collega’s ook in de toekomst optimaal kunnen presteren. Je hoort alles wat er speelt op de projecten en kunt deze signalen bundelen om concrete verbeteringen op te pakken."

Robin van den Akker over haar jaar als Talent Manager bij First Consulting 

Waarom heb je ‘ja’ gezegd toen je de vraag vanuit de partners kreeg om de Talent Management-rol in te vullen?

"Dit is de uitgelezen kans om je eigen bedrijf helemaal van boven tot onder grondig te leren kennen. Verder ben je, meer dan ooit, in de positie om je eigen bedrijf nog een beetje mooier te maken en een kijkje in de keuken te krijgen van wat erbij komt kijken om een bedrijf te runnen. Daarnaast is het een mooie kans om meer ervaring op te doen op het gebied van talent management."

Werkt dat wel, om de Talent Management-rol door iemand intern in te laten vullen?

"Talent Management is een belangrijke rol binnen elke organisatie: de menselijke kracht. Want uiteindelijk wordt het succes van een organisatie vooral bepaald door de mensen die er werken. Afgelopen jaar heb ik zelf ervaren dat het juist enorm helpt om als consultant deze rol op te pakken. Ik weet natuurlijk zelf heel goed wat het werk van een consultant inhoudt, waar je tegenaan kan lopen en wat consulting ‘mentale topsport’ maakt."

"Collega’s hoeven niet steeds hun rol toe te lichten of de omgeving bij de klant te schetsen. Want net zoals hen heb ik bij veel verschillende klanten opdrachten gedaan en ken ik vaak de cultuur en opdrachtgever. Verder kan ik veel uit mijn eigen ervaring bij de klant putten over mogelijke oplossingen of acties."

Je gaat nu weer een First-project doen bij één van jullie klanten. Wat zijn de belangrijkste dingen in het afgelopen jaar die je geleerd hebt en die je een betere consultant hebben gemaakt?

"Je leert je collega’s en de dynamiek op de verschillende projecten goed kennen. Wat is belangrijk voor werknemers en is dat realiseerbaar? Wat is belangrijk voor een werkgever en hoe reageren werknemers hierop? Ik ben voornamelijk bezig geweest om mensen te verbinden. Samen uitzoeken wat het beste is voor een collega en de weg ernaartoe uitstippelen en waar nodig hulp inschakelen om dit te realiseren. Het verzamelen van meningen, ideeën en suggesties, deze filteren, analyseren en omzetten naar een voorstel voor verdere verbetering. Eigenlijk ben ik nooit weg geweest uit het consultancyvak, alleen hebben mijn opdrachten een andere inhoud gehad afgelopen jaar."

Nieuwe consultants gezocht

First Consulting groeit hard en is daarom altijd op zoek naar nieuwe collega’s. Van den Akker"We zoeken zowel junior als ervaren professionals. Kandidaten die willen solliciteren kunnen hun cv met motivatie sturen naar ons recruitmentteam."