Medical Affairs maakt transitie naar waardegedreven denken

04 februari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Senior Consultant Natalia Eitel is vanuit Vintura verantwoordelijk voor de transformatie van de Medical Affairs-afdelingen van een internationale biofarmaceut voor een uiterst innovatieve, baanbrekende therapie. “Van wetenschappelijke discussies naar discussies over de waarde van het geneesmiddel. Deze transformatie wordt gemaakt door te focussen op verbeterde patiëntuitkomsten, een correct zorgpad en door gebruik te maken van gezondheidseconomische data”, aldus Eitel.

Sinds zo’n drie jaar is Natalia Eitel actief in de consultancybranche. Sinds vorig jaar is ze onderdeel van Vintura, een bureau dat zich richt op klanten in de zorg-, biotech- en farmasector, licht de van oorsprong Duits-Braziliaanse adviseur toe: “Bij Vintura werk ik aan fundamentele veranderingen in de gezondheidszorg.” Ze vertelt over haar huidige opdracht voor Vintura: “Het gaat hier om de transformatie van de Medical Affairs-afdelingen in verschillende Europese landen van een internationaal biofarmaceutisch bedrijf voor een uiterst innovatieve, baanbrekende therapie.” 

“De Medical Affairs-afdelingen van deze mondiaal opererende biofarmaceut kregen de afgelopen tijd steeds meer vragen over de prijs van een geneesmiddel”, zegt Eitel, die uitlegt tegen welke kwesties het bedrijf vervolgens aanliep: “Hoe verleg je als biofarmaceut in gesprekken met stakeholders de focus naar de waarde van een geneesmiddel? En hoe maak je die waarde inzichtelijk?” Om daar antwoord op te krijgen, schakelde de klant Vintura in, aldus Eitel: “De reden daarvoor? Omdat Vintura expert is op het terrein van Medical Affairs en wij de know-how hebben over hoe je de waarde van een therapie in gesprekken met stakeholders inbrengt en hoe je een omslag in denken realiseert. Ons plan was al snel duidelijk: focussen op betere patiëntuitkomsten en een correct zorgpad, terwijl we bij elke stap de waarde van het geneesmiddel benoemen.”

Vintura: Medical Affairs maakt transitie naar waardegedreven denken

Eitel, in het bezit van een mastergraad in Chemische en Biochemische Procestechnologie, heeft zich de werkwijze van Vintura al snel eigengemaakt en zet uiteen hoe deze in elkaar steekt: “Vintura onderscheidt zich in de wijze waarop ze met klanten samenwerkt: wij zien de klant als de expert en werken altijd samen. Zo komen we tot de beste oplossingen en bouwen we bovendien een sterke, hechte band op met elkaar.” 

Inmiddels is de eerste fase van het project van Eitel afgerond. Deze bestond uit het co-creëren van de belangrijkste deliverables, zoals workshops met de afdelingen uit de verschillende Europese landen, wat gebeurde in samenwerking met Lieven Annemans, professor gezondheidseconomie aan de Universiteit Gent en expert gezondheidseconomie bij Vintura. Daarnaast heeft Eitel zich beziggehouden met het creëren van een duidelijk verhaal over de waarde van het geneesmiddel: “Hierdoor zijn de Medical Affairs-afdelingen beter in staat waardegedreven gesprekken te voeren en weten zij – dankzij interne samenwerking – kennis efficiënter te delen. Nu starten we met de implementatie van de vernieuwde waardeboodschap en verdergaande pan-Europese samenwerking tussen de afdelingen.” 

Het uiteindelijk doel van Vintura is om ervoor te zorgen dat de medical science liaisons van de biofarmaceut zich beter uitgerust voelen om meer dan alleen wetenschappelijke thema’s te bespreken, vertel Eitel: “Voor patiënten is de impact het grootste: het volgen van het juiste zorgpad zorgt ervoor dat de patiënt altijd de juiste behandeling krijgt. Door deze ontwikkelingen, kunnen onnodige en kostbare behandelingen worden voorkomen. Kortom: deze transformatie wordt dus gemaakt door te focussen op verbeterde patiëntuitkomsten, een correct zorgpad en het gebruik van gezondheidseconomische data.” 

Meer informatie over deze casus is hier te vinden.