20 jaar in het adviesvak: Luc Hengst, nu werkzaam bij BluPoint

08 januari 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Luc Hengst heeft al ruim twintig jaar ervaring als consultant. Na bijna tien jaar werkzaam te zijn geweest bij een consultancy gespecialiseerd in procesmanagement, deed hij vervolgens ervaring op bij Syntrus Achmea en Accenture. Nu is hij op z’n plek bij BluPoint, een boutique management consultancybureau. “Ik voorzie dat BluPoint de ingezette groei de komende periode doorzet”, vertelt hij in gesprek met Consultancy.nl.

Sinds oktober 2016 is Luc Hengst in dienst bij BluPoint (en voorganger L&vS) in de rol van Change Manager/Management Consultant, en geeft hij vanuit zijn rol mede vorm aan de groei van het bureau. Hengst: “Na een uitgebreide studieperiode, waarin ik eerst Informatica en daarna Bestuurlijke Informatiekunde heb gestudeerd, ben ik direct in de consultancy terecht gekomen en heb eigenlijk, buiten een uitstapje naar een verzekeraar, altijd in de advisering gewerkt.” Hengst begon zijn loopbaan als Business Consultant bij BPI, “een klein, maar groeiend consultancybedrijf” dat zich onder meer richtte op procesverbetering, business process reengineering, procesinnovatie- en automatisering. 

Na zijn laatste rol als Business Manager vertrok hij na acht jaar naar een lijnmanagementrol bij pensioenuitvoerder Syntrus Achmea, waar hij werd aangesteld als manager Procesmanagement. “In combinatie met de geboorte van ons eerste kind was dit een prima stap, maar ik wilde na vijf jaar toch weer terug het consultancyvak in en ben toen bij Accenture begonnen”, vertelt Hengst. Bij Accenture was hij ruim acht jaar werkzaam en vervulde hij de rol van Senior Manager Financial Services, een functie waarin hij klanten ondersteunde op het gebied van customer & operational excellence, procesverbetering, digital, organisatieontwikkeling en transformatie binnen de sectoren ‘non-life’, ‘life’ en ‘pensions’.

20 jaar in het adviesvak: Luc Hengst, nu werkzaam bij BluPoint

“In al die jaren heb ik veel projecten bij veel verschillende opdrachtgevers uitgevoerd", vertelt de management consultant. “Meestal gericht op verandering en verbetering, met vaak een IT-component. Ik vind het leuk om in projecten met mensen te werken en ben er dan ook van overtuigd dat daadwerkelijke verandering pas echt lukt als de mens (houding & gedrag) voldoende aandacht krijgt in het veranderproces en de verandering ook écht wil.”

Gevraagd hoe hij uiteindelijk bij BluPoint uitkwam, zegt Hengst: “Ik ben benaderd door een BluPoint-collega waar ik bij Accenture mee had samengewerkt. Op dat moment was BluPoint (toen nog L&vS Management Consulting) op zoek naar een meer senior collega, die kon meehelpen invulling te geven aan de beoogde groei en om nieuwe trajecten bij klanten op te starten. Dit soort vragen kwamen wel vaker op mijn pad, maar ik merkte dat ik dit keer meer openstond om deze verkenning aan te gaan. Het verkennende gesprek dat ik met mijn oud-collega heb gehad en de dingen die hij vertelde over BluPoint waren voor mij direct voldoende aanleiding het verdere gesprek aan te gaan. 

Over waarom hij destijds specifiek heeft gekozen voor BluPoint, zegt Hengst: “Na acht jaar bij Accenture te hebben gewerkt, waar ik enorm veel geleerd heb en geweldige projecten heb gedaan, was ik mij al een tijdje aan het oriënteren op wat ik anders zou willen. Ik kwam in gesprek met Roel (van Stiphout, oprichter, red.) en Christiaan (Lomme, oprichter, red.) en al vrij snel spraken de open sfeer, de wijze waarop groei gezien werd en uiteraard de beoogde inhoudelijke werkzaamheden mij sterk aan.” In een aantal gesprekken daarna kwam het al vrij snel tot een concretisering en Hengst startte in november 2016: “En na de start trof ik ook aan wat mij zo aansprak tijdens de gesprekken. De open en eerlijke cultuur, de mogelijkheid daadwerkelijk zaken op te pakken en het oog voor de persoon en zijn/haar ontwikkeling maakt BluPoint voor mij de juiste keuze.”

Ontwikkelen en leren

Hengst vertelt over zijn eigen ontwikkeling en ervaringen binnen het bureau: “Binnen BluPoint vind ik het belangrijk om vooral voor onze klanten bezig te zijn. Dit is immers waar we het allemaal voor doen. Het begeleiden en verder brengen van projecten en programma's, die écht waarde toevoegen zijn voor mij een basis. Een basis waarbinnen ik mijzelf kan ontwikkelen en bovendien nog veel kan leren.” 

“De open en eerlijke cultuur, de mogelijkheid daadwerkelijk zaken op te pakken en het oog voor de persoon en zijn/haar ontwikkeling maakt BluPoint voor mij de juiste keuze.”
– Luc Hengst, BluPoint

Vanuit zijn achtergrond en ervaring verwacht Hengst de komende jaren bij bestaande en nieuwe opdrachtgevers trajecten te kunnen identificeren, initiëren en tot een succes te brengen: “Dit doe ik graag met collega's, om gezamenlijk zaken verder te brengen, maar hen ook te kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling van hun eigen talenten.” Binnen BluPoint neemt hij bovendien graag zijn verantwoordelijkheid in het op gecontroleerde wijze verder groeien en professionaliseren van de organisatie, licht hij toe: “Hierbij ben ik van mening dat we oog moeten houden voor datgene wat ons als organisatie uniek maakt voor onze klanten en medewerkers.”

Toekomst

Gevraagd naar de ambities voor de toekomst van het bureau en hoe hij denkt dat BluPoint zich verder zal gaan ontwikkelen, geeft Hengst aan: “Ik voorzie dat BluPoint de ingezette groei doorzet. Dit gaat op een gecontroleerde wijze, waarbij continu de afweging gemaakt wordt tussen de belangen van medewerkers en klanten enerzijds en de groei anderzijds. Vanuit ons professionalisme en onze ervaring als regievoerder van complexe verandertrajecten, maar ook onze kennis en ervaring op het gebied van way of working, zullen we verder groeien bij nieuwe klanten, maar ook in voor ons nieuwe industrieën. Dit is een ontwikkeling waarbij onze cultuur overeind blijft, ieder in zijn waarde wordt gelaten en we ieders talenten optimaal kunnen benutten. Geen aandacht voor zaken waar iemand niet goed in is, maar juist uitnutten waar iemand wel goed in is!”

BluPoint, het voormalige L&vS Management, telt ruim twintig medewerkers. Het bureau richt zich op drie gebieden: business transformation, business improvement en data (science).

Lees ook: Lars van Hugten aan de slag bij BluPoint.