Vijf vragen over het aantrekken van ervaren consultants door First Consulting

14 december 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Met de groei van First Consulting is het aantrekken van nieuwe collega’s een continue activiteit. Bij werving in zijn algemeenheid wordt vaak gedacht aan starters en young talents. Die categorieën zijn bij First Consulting aan het juiste adres, zo blijkt uit de nummer 8-positie van het adviesbedrijf in de top10 consultancybureaus om voor te werken. Maar hoe zit het met ervaren consultants en mensen met werkervaring buiten de consultancy? Vijf vragen aan Rob IJsseldijk, Associate Partner bij First Consulting. 

Waarom maken ervaren consultants de overstap naar First?

“Een logische vraag, die eenvoudiger gesteld dan beantwoord is. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen specifieke redenen om van baan te wisselen. In zijn algemeenheid merken we dat mensen met vijf à tien jaar werkervaring nieuwsgierig zijn naar verandering. Ook als je allang weet dat consultancy jouw vakgebied is, komt een keer het moment dat je je afvraagt wat de kleur van het gras bij de buren is. Er is maar één manier om daarachter te komen. Die nieuwsgierigheid stimuleren we, want in de groei van First is er zeker behoefte aan ervaren collega’s.” 

Van groot bedrijf naar kleiner bedrijf, hoe wordt dat ervaren?

“In deze vraag wil ik meteen nuance aanbrengen. Natuurlijk komen er collega’s van grotere bedrijven naar First, maar collega’s met een achtergrond bij kleinere bedrijven zijn er evengoed. En die zijn net zo welkom. Met ruim 210 collega’s heeft First Consulting de kwaliteit en kwantiteit om grote, uitdagende end-to-end projecten uit te voeren bij toonaangevende klanten. Tegelijkertijd zijn we klein genoeg om als no-nonsense Nederlands adviesbureau zeer flexibel te zijn en een platte organisatiestructuur te behouden waarin iedereen makkelijk benaderbaar is. De cultuur en samenwerking met collega’s wordt als uniek ervaren.”

Vijf vragen over het aantrekken van ervaren consultants door First Consulting

Hoe is die cultuur dan?

“Allereerst zijn we allemaal denkers die doen en enthousiast worden van het verbeteren van operationele performance bij de klant. Daarbij geloven we dat je dat het beste kunt doen op de werkvloer bij de klant. Een kantoor hebben we daarom niet. Toch hebben we als collega’s een enorm hechte band. We zijn jong (gemiddeld 31) en zien elkaar op de vele events die we bij First hebben. We hebben een cultuur die gericht is op persoonlijke ontwikkeling op alle niveaus in de organisatie. Voor ervaren consultants is daarin een mooie rol weggelegd in het ontwikkelen van jonge collega’s, terwijl je zelf doorgroeit. Oh, en onze cultuur zit geborgd in onze kernwaarden.”

Ervaren consultants zijn vaak gespecialiseerd op een thema in een specifieke marktsector, hoe gaat First om met die ervaring?

“Heel vrij. Wij maken graag gebruik van de ervaring die mensen hebben. Maar dat is geen doel op zich. Binnen First hebben we drie thema’s waarop we operationele performance verbeteren: proces, IT en implementatie/change. Je kunt met je inzet op projecten wisselen van thema. Datzelfde geldt voor de sector waarin je werkt. First is actief in de sectoren infra, energie, telecom, finance en industrie. Die laatste is overigens relatief jong, dus mag ik hierbij meteen ervaren consultants uitnodigen om op basis van hun ervaring de groei van de industriepraktijk verder voort te zetten?” 

Stel, je hebt geen ervaring als consultant, wel werkervaring en overweegt de stap naar consultancy, wat zijn dan je mogelijkheden bij First?

“Consultancy kun je leren. De eerlijkheid gebied te zeggen dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker de overstap is. Met vijf jaar werkervaring zien we goede kans om je wegwijs te maken. Het belangrijkst vinden we dat je een relevante masteropleiding hebt, ambitieus bent en je aangesproken voelt tot de kernwaarden. First heeft een goed en uitgebreid trainingscurriculum, met ruim 60 interne en externe trainingen. Met onder andere die trainingen en een groep van peer instromers die elkaar begeleiden zijn wij ervan overtuigd dat je een goede landing binnen de consultancy kunt maken bij First.”

Meer weten over werken bij First Consulting? Bekijk de interviews met consultants van het adviesbedrijf.