Directeur Dick Theisens over tien jaar Symbol

07 december 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Symbol viert dit jaar zijn tienjarig bestaan. De Lean- en Six Sigma-specialist is in die tijd uitgegroeid tot een bekende naam binnen zijn vakgebied. Oprichter en directeur Dick Theisens vertelt over de start van het bureau, zijn visie op organisatieverbetering, het nieuwe kantoor en de volgende tien jaar van Symbol. 

“Er zijn altijd kansen om dingen beter, sneller of efficiënter te doen”, stelt Dick Theisens. “Wereldwijd, maar ook in Nederland, behalen al veel organisaties resultaat met het toepassen van Lean, Six Sigma en Agile. Deze methodieken bieden een gestructureerde aanpak en een krachtige set van technieken. Daarbij heeft iedere medewerker een belangrijke rol in het verbeterproces.” Vanuit deze gedachte besloot Theisens ruim tien jaar geleden zijn eigen adviesbureau te beginnen.

“Voor de oprichting van Symbol werkte ik jarenlang als zzp’er”, vervolgt Theisens. “Ik werkte aan grote internationale projecten en kwam zo in contact met Lean en Six Sigma. Daar werd in die tijd in ons land nog niet veel gebruik van gemaakt, maar ik zag de mogelijkheden van de methodieken en raakte enthousiast over wat je ermee kunt bereiken.”

Directeur Dick Theisens over tien jaar Symbol

“De resultaten zijn namelijk duidelijk zichtbaar: het verbetert de kwaliteit en de effectiviteit. En niet alleen in de automotive en high tech, de enige twee sectoren waar Lean en Six Sigma al wel redelijk ingeburgerd waren. Deze generieke methodieken zijn júist breed inzetbaar. Ik wilde mijn kennis en ervaring dan ook verder uitrollen bij andere bedrijven en organisaties. Zo is Symbol geboren.”

Twee methodes, drie puzzelstukjes

De officiële start van het Enschedese bureau dateert Theisens op 1 januari 2008, toen hij zijn eerste medewerker in dienst nam. Naast dat hij Lean en Six Sigma wilde introduceren in nieuwe sectoren, zag hij ook een gat in de markt in het combineren van de twee verbetermethodieken. Dit omdat andere adviseurs die zich al bezighielden met de methodes zich steevast beperkten tot slechts één van de twee methodes. “Ik stond juist volledig achter de combinatie van Lean én Six Sigma. De kracht zit in het toepassen van beide methodieken, en dan vooral in weten wanneer je welke methodiek moet inzetten. Dat heeft alles te maken met de fase waarin een organisatie zich bevindt.”

“Daarom hebben wij in de loop der jaren ook het unieke ‘Continuous Improvement Maturity Model’ ontwikkeld, dat organisaties inzicht geeft in het niveau waar zij zich bevinden op het gebied van continu verbeteren, ook wel operational excellence genoemd”, legt Theisens uit. “Hiermee bepalen we op welke manier een organisatie zich het beste verder kan ontwikkelen, zowel op het gebied van procesverbetering als op het gebied van organisatieontwikkeling.” 

Om opdrachtgevers zo goed mogelijk te helpen verbeteren, biedt Symbol training, coaching én implementatiebegeleiding. “We hebben vanaf de start ingezet op deze drie ‘puzzelstukjes’, die alle drie nodig zijn om de organisatiedoelstellingen te halen”, aldus Theisens. “Training staat natuurlijk voor de kennisoverdracht van Lean- en Six Sigma-methoden en -technieken. Coaching betekent voor ons dat wij mensen begeleiden tijdens het uitvoeren van een verbeterproject in hun organisatie. En implementatiebegeleiding tot slot betekent dat wij de organisatie begeleiden in het verbeterproces. We kijken waar de organisatie staat, welke verbeteringen er doorgevoerd moeten worden en wat de organisatie nodig heeft om daarmee aan de slag te gaan.”

Altijd kansen voor verbetering

“Wij geloven echt dat alleen het opleiden van mensen niet tot het gewenste resultaat leidt”, voegt Theisens nog toe. “Medewerkers moeten niet alleen weten hoe zij kunnen verbeteren – zij moeten ook het nut van verbeteren inzien. Ons credo is daarom: inspiring people, improving processes.” Hierbij merkt hij op dat er geen organisatie bestaat waar geen kansen liggen voor verbetering, hoe succesvol de organisatie ook is.

De visie en aanpak van Symbol hebben volgens Theisens een sleutelrol gespeeld in de groei van het bureau, dat vandaag de dag bestaat uit 45 consultants en 17 associates. “We hebben in tien jaar tijd een prachtig klantenbestand opgebouwd, ons team heeft zich enorm ontwikkeld, we hebben een aantal mooie prijzen gewonnen – waaronder in 2013 de Van den Kroonenberg-prijs – en we hebben een aantal boeken gepubliceerd die door veel partijen in Nederland en daarbuiten gebruikt worden”, blikt Theisens terug op enkele van de hoogtepunten uit Symbols eerste tien jaar. “Ik ben enorm trots dat we in tien jaar tijd in Nederland een leidende positie hebben weten te verwerven.”

Het jubileumjaar krijgt nog wat extra glans door de opening van een tweede kantoor, in Amersfoort. Theisens: “Wij werken in heel Nederland, en voor sommige van onze klanten is Enschede erg ver weg. Bovendien hebben wij sterke groeiambities, die wij met een nieuwe vestiging centraal in Nederland meer inhoud kunnen geven.” Nadat het kantoor al enige tijd werd gebruikt door het team van Symbol, werd op vrijdag 23 november de officiële opening verricht door de Amersfoortse wethouder van Economische Zaken, Fatma Koşer Kaya. “Een mooie mijlpaal in ons jubileumjaar”, aldus Theisens. “Met twee mooie vestigingen zijn we klaar om krachtig te beginnen aan de volgende tien jaar Symbol!”