Nederlanders nog lang niet klaar voor bel- en appverbod op fiets

23 november 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Ongeveer de helft van onze landgenoten appt of belt tijdens het fietsen, wat binnen afzienbare tijd wettelijk verboden zal worden. Met name jongeren zullen hun gedrag moeten aanpassen: maar liefst 75% van de Nederlanders tussen 18 en de 24 jaar oud maakt op de fiets gebruik van zijn of haar mobiele telefoon of smartphone.

In maart 2002 werd het in Nederland per wet verboden om met een mobiele telefoon in de hand auto te rijden. Na zo’n zeventien jaar, zal dit gebruiksverbod worden uitgebreid. Vanaf juli 2019 is het namelijk ook verboden om al fietsend gebruik te maken van een mobiele telefoon. Die verandering vraagt om nogal wat gedragsveranderingen, want uit onderzoek van Deloitte blijkt dat ongeveer de helft van onze landgenoten (49%) op de fiets gebruik maakt van een mobiele telefoon. Vooral Nederlanders tussen de 18 en de 24 jaar zullen hun gewoontes flink moeten bijstellen: zo’n 75% van deze jongeren bedient zijn of haar smartphone tijdens het fietsen.

Dat jongeren bovengemiddeld vaak gebruikmaken van hun mobiele telefoon op hun fiets is op basis van cijfers van het CBS niet opzienbarend. Volgens het statistiekbureau bezit ruim 90% van de Nederlanders die ouder zijn dan twaalf jaar anno 2018 een mobiele telefoon of smartphone, terwijl maar liefst 98,9% van de Nederlanders tussen de 12 en de 24 jaar oud in het bezit is van een mobiele telefoon of smartphone. Verder bezit slechts 28,2% van deze jongeren volgens het CBS een auto, waarmee de fiets een belangrijk vervoermiddel is voor deze groep. Daarnaast blijkt uit onderzoek van EenVandaag dat jongeren dagelijks meer uren besteden aan hun telefoon dan ouderen. Met name deze drie factoren verklaren waarom zoveel jongeren al fietsend gebruik maken van een smartphone.

Maak je gebruik van je smartphone op de fiets?

Marc Beijn, director en telecomexpert bij Deloitte, geeft aan dat niet enkel jongeren nog niet volledig klaar zijn voor het bel- en appverbod tijdens het fietsen: “In ons jaarlijks onderzoek zien we binnen alle leeftijdscategorieën al jaren achter elkaar dat het gebruik van mobiele telefoons en smartphones steeds meer verweven raakt in allerlei dagelijkse bezigheden. Zo ook in het verkeer, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het is niet voor niets dat de minister volgend jaar een appverbod op de fiets zal introduceren.” 

Ook onder de groep Nederlanders tussen de 25 en de 34 jaar oud, is het gebruik van smartphone of mobiele telefoon tijdens fietsen eerder regel dan uitzondering. Circa 63% geeft aan zich al bellend of append per fiets door het verkeer te bewegen. De meeste ondervraagden tussen de 35 en de 44 jaar oud zeggen eveneens een telefoon te gebruiken tijdens het fietsen. Pas vanaf de categorie 45-54 is de groep die de telefoon niet gebruikt op de fiets groter dan de groep die dit wel doet: zo'n 39% van de fietsers tussen de 45 en 54 gebruikt weleens al fietsend zijn of haar telefoon. Bij ouderen vanaf 55 neemt dit percentage verder af, daar stelt ongeveer 31% de fiets en telefoon tegelijk te gebruiken.

Lees ookAantal deelfietsen wereldwijd verdubbelt naar 20 miljoen tegen 2021.