RadarAdvies helpt bij oprichting van Twents Fonds voor Vakmanschap

21 november 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

RadarAdvies heeft overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen uit Twente ondersteund bij de oprichting van het Twents Fonds voor Vakmanschap. Het fonds biedt werkenden, zzp’ers en werkzoekenden uit Twente de mogelijkheid zich om of bij te scholen in een vakrichting waarnaar vraag is, en heeft als doel de regionale economie te stimuleren. 

In 1830 scheidde België zich af van het Koninkrijk der Nederlanden, waardoor ons land min of meer zijn textielindustrie verloor. Die gebeurtenis mag worden beschouwd als de belangrijkste oorzaak van de opkomst van de Twentse textielindustrie, die vele jaren heeft gefungeerd als economische motor van de regio. Hoewel het Almelose Ten Cate anno 2018 nog steeds textiel produceert en een slordige €1 miljard omzet, zijn de precieze activiteiten binnen de Twentse economie in de loop der jaren wel iets verschoven. De Twentse regio leunt tegenwoordig stevig op de kennis en kunde van moderne vakmensen, die beschikken over vaardigheden die noodzakelijk zijn in de eenentwintigste eeuw.   

Het moderne Twentse vakmanschap lijkt de regionale economie beslist geen windeieren te leggen. Zo groeide de Nederlandse economie het afgelopen jaar met circa 3,2%, terwijl de regio Twente een groei van 3,9% kende. Om die groei vast te houden, hebben overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen uit Twente de handen ineengeslagen om op regionaal niveau met een aanbod te komen voor mensen die willen investeren in modern vakmanschap van vandaag, morgen en overmorgen. Uit die inspanningen is het Twents Fonds voor Vakmanschap (TFV) ontstaan.

RadarAdvies helpt bij oprichting van Twents Fonds voor Vakmanschap

Het TFV stimuleert modern vakmanschap met loopbaanadvies, praktische training en scholing op maat en is bedoeld voor werkenden, zzp’ers en werkzoekenden uit Twente die zich willen om-, her -of bijscholen in een vakrichting (tot en met mbo-niveau 4) die een helder perspectief biedt op de Twentse arbeidsmarkt. Het fonds biedt een scholingsvoucher tot maximaal €5000 waarmee studiekosten (deels) kunnen worden bekostigd. Om het scholingsplan te laten slagen, krijgen deelnemers ondersteuning van een loopbaanconsulent van het Leerwerkloket Twente of van het Loopbaanstation. Deze partijen voeren ook vooraf een loopbaangesprek met kandidaten, beoordelen de aanmeldingen voor een scholingsvoucher en houden contact met de deelnemers tijdens de scholingsperiode. 

Bert Otten, senior adviseur bij RadarAdvies, een bureau dat zich richt op sociale vraagstukken, was betrokken bij de ontwikkeling van het TFV. Eveneens is Otten de komende tijd betrokken bij de implementatie van het fonds. Hij noemt het TFV “uniek” omdat is bedoeld voor werkenden, werkzoekenden en zzp’ers, ongeacht de sector waarin ze al dan niet werkzaam zijn. “Het fonds zorgt dat er een switch of groei in een carrière mogelijk is. Dit is goed voor de arbeidsmarkt én voor iemands persoonlijke ontwikkeling”, aldus Otten. 

Lees ookLemat en RadarAdvies verbeteren integratieproces Eritrese statushouders.