Onderzoek naar stagevergoeding in strategy consulting en consultancy

31 oktober 2018 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Stage lopen bij de grootste strategy consultancybureaus is voor veel studenten de gedroomde route naar het werken binnen strategy consulting. Nieuw onderzoek laat zien dat het ook een relatief goede manier is om een aardig zakcentje bij te verdienen.

Uit data van Magnet.me, een online carrièrenetwerk voor studenten en starters, blijkt dat de gemiddelde hbo/wo stagiair €588 per maand overgemaakt krijgt voor zijn of haar stage. Dit bedrag is de afgelopen jaren sterk toegenomen, de onderzoekers schatten dat de vergoeding in twee jaar tijd met zo’n 12% is toegenomen.

Met een gemiddelde stagevergoeding van €700 per maand behoort strategy consulting tot de sectoren die het meeste betalen aan stagiairs. Alleen in de advocatuur kunnen studenten gemiddeld genomen rekenen op een hogere vergoeding: €705 per maand. Magnet.me nam bijna 1.200 stageplaatsen onder de loep voor het onderzoek. Hierbij werden ook stages bij meer dan vijftig adviesbureaus bekeken, waaronder de acht grootste strategy consultancykantoren: McKinsey & CompanyThe Boston Consulting Group (BCG), Roland Berger, Strategy&, Oliver WymanEY-Parthenon en Monitor Deloitte.Onderzoek naar stagevergoeding in strategy consulting en consultancy Opvallend is dat EY-Parthenon, het voormalige OC&C Strategy Consultants, in ons land met afstand de best betalende werkgever voor stagiairs is. Studenten die worden toegelaten tot het zogeheten Associate Consultant Internship bij EY-Parthenon krijgen volgens Magnet.me €3.000 per maand overgemaakt, een bedrag dat bij veel organisaties zelfs hoger ligt dan het startsalaris. Ter vergelijking: stageplaatsen bij Procter & Gamble en Logex, de op een en twee na best betaalde stages, komen respectievelijk gemiddeld neer op €1.200 en €1.100.

Het plaatje is echter niet in alle sectoren zo rooskleurig te noemen. In de hospitalitybranche, het onderwijs en de autobranche krijgen stagiairs bar weinig betaald: zo rond de €200 per maand. En in het design-, logistiek-, marketing- en retaildomein kunnen studenten in de meeste gevallen rekenen op helemaal niets. Nog geen stuiver wordt overgemaakt in ruil voor hun diensten.

Met het oog op het gehele consultancylandschap, dat onder andere organisatieadvies, digital consultancy, HR en finance consultancy beslaat, ligt de gemiddelde vergoeding voor studenten net onder de €500 per maand. Hier geldt echter dat er een grote variantie is tussen partijen. Zo scoren IG&H Consulting & Interim (€800 per maand), Andersson Elffers Felix (AEF, €750 per maand) en EY (€750 per maand) in de top-10 van best betalende bedrijven, terwijl er weer andere branchegenoten zijn die onder de €400 per maand uitkeren.