Thomas Rau verbindt zich aan Real Estate praktijk van Deloitte
Architect, ondernemer en innovator Thomas Rau heeft zich als Fellow aangesloten bij de Real Estate praktijk van zakelijk dienstverlener Deloitte. Met het samenwerkingsverband wil het adviesbureau beter kunnen inspelen op de duurzaamheidsontwikkelingen die inmiddels ook de bouw- en vastgoedsector treffen.
“Door onze krachten te bundelen met Thomas Rau, willen we een grotere impact maken in de energietransitie en circulariteit in de bouw- en vastgoedsector. Hetzelfde geldt voor de publieke sector, inclusief de woningcorporaties en de gezondheidszorg”, zegt Jurriën Veldhuizen, Partner bij Deloitte Real Estate. De praktijk van het Big Four-kantoor is een grote speler binnen de Nederlandse markt van complexe en zakelijke vastgoedaangelegenheden: “Door essentiële vastgoedexpertise te combineren met de verdere financiële capaciteit van Deloitte, streeft Deloitte Real Estate ernaar om innovatie te stimuleren en te leiden in strategisch en financieel vastgoedadvies”, aldus persvoorlichter Karin van Schie.
Binnen de opdrachten van Deloitte Real Estate is een grote rol weggelegd voor de Parijse klimaatdoelstellingen – 95% minder CO2-uitstoot in 2050 dan in het jaar 1990 het geval was. Nieuwe panden en gebouwen die momenteel worden gerealiseerd moeten op basis van het klimaatakkoord aan steeds strengere eisen voldoen. Volgens architect Thomas Rau, die binnen Deloitte Real Estate sinds kort de rol van Fellow vervult, is het volgen van de huidige wet- en regelgeving echter niet genoeg: “Het Nederlandse publieke domein en de bouw- en vastgoedsector moeten doen wat mogelijk is in plaats van te doen wat nodig is. Door mijn ideeën te combineren met de expertise, de reputatie en de mankracht van Deloitte, willen we besluitvormers ertoe zetten om grotere stappen te maken dan die op dit moment nodig zijn.”
Architect, ondernemer en innovator
Rau studeerde in 1989 af als bouwkundig ingenieur aan de Technische Universiteit van Aken (Duitsland) en is inmiddels al zo’n zesentwintigjaar actief als ondernemer. In 1992 richtte hij RAU Architecten op. Hij laat weten dat het bedrijf – dat kan bogen op een portfolio met 140 opgeleverde gebouwen – toonaangevend is op het gebied van sustainable architecture. Daarnaast is Rau ook in de weer als innovator: in 2010 zette hij het bedrijf Turntoo op, “een erkend pionier en koploper voor de circulaire economie”, aldus Rau: “Door Turntoo hebben concepten en businessmodellen zich ontwikkeld.” Zo creëerde het bedrijf van Rau in samenwerking met Philips Lighting het concept ‘light as a service’; een businessmodel waarbij een klant betaalt voor verlichting en service aan de hand van een abonnement, in plaats van eenmalig de lichtapparatuur aan te schaffen zonder verdere ondersteuning.
Meer recent – in 2017 – richtte Rau het bedrijf Madaster op, een publiek platform voor de ontwikkeling en grootschalige uitrol van materialenpaspoorten: “Het bedrijf is ontstaan vanuit de visie dat een gebouw een tijdelijk depot van materialen is, met een waarde op product-, component- en materiaalniveau. Het materiaalpaspoort maakt deze elementen inzichtelijk en vertaalbaar, zodat ze gewaardeerd kunnen worden, wat ondersteuning kan bieden bij toekomstige keuzes.” Hij legt uit dat binnen de vastgoed- en bouwsector de laatste tijd meer interesse is ontstaan voor materialenpaspoorten en besluit: “Madaster fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het Madaster platform registreert, ordent, bewaart en ontsluit data met aandacht voor veiligheid, privacy en continuïteit.”
Lees ook: Deloitte Amsterdam kantoor wordt met 30.000 sensoren een IoT bolwerk.